Miałam nic w tym roku nie sadzić, ale jak popatrzyłam na pęd ku cebulom, w końcu jak zwykle stało się inaczej, nie wiem jeszcze czy w gruncie czy w donicach...ale z oferty niezawodnej gartenea http://gartenea.pl/31-tulipany
wybrałam takie:
Black Parrot
Inzell Parrot
Rococo
Super Parrot
Daytona
Prince
Sapporo
National Velvet
Jan Reus
Weisse Berliner
Exotic Emperor
Dolls Minuet
Esperanto
ueen od Night
Menton
Montreux
Allium Gladiator
Czy jest coś co powstrzyma ogrodnika od niekupowania? Chyba nie ma.
Sadzenie pokażę jak przestanie padać, u nas siąpi.
Do sadzenia cebul potrzebne są 2 osoby: jedna szpadelkiem kopie, podważa, a druga na klęcząco wsadza i zasypuje ziemię. Ja oczywiście kopię, bo wiem gdzie.
Witam, kolorową wycieczkę miałyście cudowne barwy, o i w tym gąszczu odkryłam huśtawkę na której miło płynie czas, jak zwykle Bogdziu twoja relacja to miód na serce niczym malowane obrazy . Pozdrawiam
patrze na te foty czytam rozważania tarasowe ...i nic mi nie przychodzi do głowy ..jak powiększenie tarasu do końca tego uskoku ściany z okienkami podłużnymi (od klatki schodowej?) zrobienie kolejnego gabionu symetrycznie ...niekoniecznie takiego wysokiego ale szerokiego nawet na 80cm lub wiecej z siedziskiem deskowym bo to dobry pomysł (ale 40cm to wasko jest i bedzie wygladać kuso
obsypanie tarasu z przodu wieksza iloscia ziemi ...czyli krawezniki ułozone w odległości 2x lub nawet 3x wiekszej od tarasu niz sa aktualnie ...wtedy ci sie teren wypłaszczy
a jak juz wrysowałam ten trójkąt wypłaszczajacy..to bym sie tez zastanowiła nad powiekszeniem tarasu równiez w strone schodów do ich końca ...przy takim szerokim wypłaszczeniu moze by i schody takie nie były potrzebne(oczywiscie pion trójkata odpowiednio dalej trzeba przesunąc)
widzisz takie stopnie wytniesz w skarpie(czarne trójkaciki) ...w pionie postawisz kraweżnik przytrzyma ziemie a w poziomie szerokie płyty ...chyba na 60-80 cm
wiem namieszałam ...ale tak bym to widziała ...choc moze ta propozycja mocno osłabic twój budzet ogródkowy dlatego tez chwiolowo bym sie powstrzymała z odsadzaniem skarp i przemyślała temat ....bo potem bedzie za późno.