Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mus owocowy w miejskiej dżungli 10:15, 20 sie 2016

Do góry
Podglądając ogrodowiskowe propozycje roślin na rabaty (często też w sugestiach Danusi) widziałam miłorzęby formowane na pniu. No to sobie wymyśliłam, że na tworzonej rabacie pod morelą też będę je mieć.
Zakupiłam 2 szt., ale jak przywiozłam do domu i zaczęłam ustawiać na rzeczonej rabacie to mi się nie podobały.
Polatałam po ogrodzie i wylądowały na rabatce pod pergolą garażową.
Może być?

NewLife w ogrodzie 10:10, 20 sie 2016

Do góry
Uwielbiam moją trawiastą. Stipy urosły na pół metra. Cudnie kołyszą na wietrze...

Wczoraj skosiłam trawnik w poprzek i efektów pasów z tej perspektywy nie widać. Za to teraz pasiasty trawnik widać jak się patrzy od strony ulicy. Widziałam już kilka aut, które przed moim ogrodem zatrzymały się by popatrzeć

Beskidzkie marzenie 10:02, 20 sie 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
I jeszcze zakupki rozchodnikowe; mus je rozmnozyc; mozna teraz?

Witam
Rozchodniki jeszcze sadzonkuje, na dniach będę ciąć następne a to obecne:
NewLife w ogrodzie 09:54, 20 sie 2016

Do góry
Jak rozmnożyć cisy 09:53, 20 sie 2016

Do góry
A to moje cisy Wiosną poczyniłam graślawe próby ciecia cisa w kule większe patyczki wsadziłam do szklarni i "zapomniałam" o nich. Tak wyglądały na początku sierpnia te bez korzeni mają kallus więc też poszły do doniczek dalej trzymają się dzielnie.Patyczki cięte bez piętki,bez ukorzeniacza, trzymane w szklarni z zamgławianiem. Wydaje mi się ze największą role odgrywa tu czas kiedy sadzonki są cięte.

NewLife w ogrodzie 09:49, 20 sie 2016

Do góry
Ostatnio trochę się u mnie rzeczy niekoniecznie planowanych zadziało, więc podczytywałam Ogrodowisko i zaglądałam do siebie z doskoku. Wczoraj nadrobiłam. Dzisiaj kilka zdjęć ze spaceru po ogrodzie. Na zdjęciach wygląda jakby nie wiem jak dojrzały był. Potęga odpowiednio wykadrowanego ujęcia
Ślicznie wyglądają Stipy, które wsadziłam w dosyć zwartej kupie. Malutkie siewki dostałam od Gosi (Margo). Efekt na tej rabacie przerósł moje oczekiwania. Cudnie się mieni na horyzoncie, gdy słońce pada lekko z tyłu. Efekt dla mnie nowy, ponieważ to pierwszy rok tej rabaty i słońce jeszcze pod takim kątem na nią nie padało.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:43, 20 sie 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

U mnie chrzciny w niedzielę, wiec walczę w ogrodzie, domu i przy garach.. co prawda w garach niewiele jest po mojej stronie, ale nawet trochę to wyzwanie godne medalu olimpijskiego..

Pozwolisz, że Twój post zacytuję mojej synowej.. ona ma dwóch rok po roku.. nawet kaszka już wyszła uszami.

Nie mam czasu na pakowanie Ale biało-rózwe lawendy dostały nowe lokum.. wyciepałam co innego.. a w ich miejsce posadziłam niebieskie lawendy O)gólnie cały dzień była z prawej flanki na lewą... i 100 km w nogach.. i gdzie ja zadołowałam tawułki???? Hmm.. ot skleroza

Patrzę na foto że je wykopałam i dałam gdzieś...
A i włosy dalej w żywicy.. brak spirytusu

moja demolka.. taka w każdym miejscu w ogrodzie

Aniu to przekaz ode mnie synowej ze dla mnie jest mistrzynią! nawet sobie nie wyobrażam jaki ona ma kosmos, pewnie bo zaśnięciu dzieci godzinę medytuje
no to udanej imprezy, spokojnej i bez nie miłych niespodzianek
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:41, 20 sie 2016

Do góry
Na powitanie dnia

Mata przeciw chwastom 09:39, 20 sie 2016

Do góry
Polecam nasypanie kory, będzie dla roślin lepiej i ładniej. Czyli dwa w jednym.

Takie coś będzie. Nie same tuje robią ogród, przed tujami też musi coś być

Pokaż mężowi to zdjęcie - do takiego efektu dąż, a on niech zakasa rękawi i bierze się za wynoszenie kamyków a nie umywa ręce.

NewLife w ogrodzie 09:38, 20 sie 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

To nie jest Phantom. Możesz dopytać Bożenkę z Hortensjady. Ona ma bardzo dużo hortensji i ogromną wiedzę na ich temat. Ja wolę te hortensje z pełnymi wiechami kwiatowymi i nie mam ich za dużo. Najbardziej Twoja hortensja pasuje do Pinky Winky, ale może to też być Unique. Trzeba poobserwować przebarwianie.
Teraz mam zagwostkę, co to za hortensja. Ma sztywne grube łodygi i spore kwiatostany. Mam też Unique i ta jest trochę inna jednak. Mój "Phantom" ma różowe środeczki. Głupiałam, co to za odmiana, ale śliczna jest.

Tak wygląda moja Unique
Z Pszenicznej ... 09:36, 20 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Masz, zrobione od ręki.
Niestety mięliśmy stolarza do d..., spieprzył łącznie blatu, użył dwóch lakierów na szafki... ech życie i fachowcy... niech ich...
Ale i tak jestem zadowolona. Na początku drżałam o blat, teraz kroję na na nim oczywiście dość ostrożnie . Stawiam gorące garnki, wyrabiam ciasto, wszystko bez stresu. Plam po wodzie nie ma, trzeba tylko przy zlewie uważać.
Jesienią będę szlifować i olejować na nowo, bo 4 lata go użytkujemy. No wiesz dzieciaki to potrafią, już są odpryski na lakierze, mam obiecany nowy przez męża zawsze jednak znajdą sie ważniejsze rzeczy No ale bez stresu...

Uśmiecham się bo też mam taki układ w kuchni. I okno w tym samym położeniu, tylko zlew w narożniku ładne mebelki, jeszcze konieczne coś zmywalnego między blatem i meblami pozdr.

czytam o rabacie biało-fioletowej, to tak jak u mnie
ale bordo mi się też wdaje
dorzucam mój zestaw: czosnki, hiacynty fioletowe,lawenda,rozchodnik,ostróżki i trawy
Mata przeciw chwastom 09:34, 20 sie 2016

Do góry
Witam ja również choć nowa tu jestem po przeczytaniu powyższych postów ściągam agro...niestety sama bo mąż stwierdził że nie będzie pomagać ale przeszkadzać też ;( - pewnie mu przejdzie ale na razie walczę sama... sęk w tym że mam ok. 100 tuj do odkopania, niewiezienia im ziemi i odgarniania kamyczków - nie wiem czy zdążę przed zimą....wczoraj zdjęłam agro z 7 tuj oczywiście zdjęcia zrobię korzenie na wierzchu dlatego dowożę taczka czarnoziemu by te korzenie przysypać bo u mnie niestety piaski. Mam 2 pytania:
1. czy zasypać mogę potem to kamyczkami czy raczej zostawić przy tujach gołą ziemię? teraz jest tak

2. czy te korzonki nie zmarzną jesienią/ zimą ? bo pewnie jesienią skończę w takim tempie ściągać agro
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:22, 20 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
A przy wieczornym słoneczku-moje całe dwie rabaty i hortensje.

Makro telefonem

Nowy chodniczek-już trawka wschodzi

Chodniczek przy garażu:

Szambowa w progresie:

A tak było jeszcze niedawno-2,5 mca temu:

Pięknie przywołuję do porządku żeby zmienić nazwę szambowej na:
jeżówkową
jesienną, bo są rozplenice i rozchodnik
albo jakąkolwiek inną

Hortensje pod murem mi się podobają, jaka to odmiana?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:12, 20 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

chyba cos pamietam...bo to bylo wtedy jak trawnik zakladalas...
teraz jest super, duzo lepiej niz na fotkach

Eee tam jak trawnik zakładałam to już było ładnie pokażę Ci jak to wyglądało na samym początku

A tak teraz

Moje małe królestwo 09:10, 20 sie 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Dziewczyny wczoraj była próba generalna mój kamień działa
Dziś ma przyjechać stelaż aby przykryć zbiornik na wodę jutro pojadę po kamyszek i będzie już ładnie

cały czas chodzi mi po głowie aby połączyć kamień z rabatą przed tujami.

Jaki fajny kamolek i zciurkadełkiem
Super
Rododendronowy ogród II. 08:55, 20 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Byłam dziekuje. Ja dzis w ogrodzie prawdziwka znalazłam a w ogrodowym lesie mam znów kanie , juz nie wiem które w tym roku. A w lesie podobno nic nie ma bo susza a ogród podlewany.

Dostałam miesiąc temu od znajomych grzybki i zrobiłam sobie 3 małe słoiczki na zimę i oczywiście zjadłam zupkę grzybową. Kiedyś jeździłam na grzyby ale teraz samej mi się nie chce i nie jest to jakąś moja niezłomną pasją. Ale Ty pewnie pójdziesz na spacer i grzybki trafiasz
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:48, 20 sie 2016

Do góry
sylwesterk napisał(a)
Witam,
uprzejmie proszę o pomoc w zdiagnozowaniu, co dolega mojej kosodrzewinie. Nie ma owadów, mszyc na roślinie.

Z góry dziękuję.

Osnuja osnują, ale popełniłeś wiele błędów pielęgnacyjnych.

Przede wszystkim posadziłeś za głęboko..to widać jak na dłoni, druga sprawa - zasypałeś je kamieniami po sufit, już więcej chyba nie mogłeś nasypać, a jak jeszcze położyłeś agro ??, to już załatwiłeś je na amen.

Chłopie, rozgrzeb te kosodrzewiny, zobacz co tam masz u nasady pnia, podnieś je wyżej celem dania im szansy na życie,. potem obetnij suche gałęzie, zapomniałam napisać - daj ziemię do iglaków. Jeszcze jedna sprawa czy nie rosną w glinie, to powoduje zatapianie korzeni.

Żal patrzeć jaki los im zgotowałeś. Może ten post jest radykalny, ale może się opamiętasz i inaczej zaczniesz sadzić rośliny

Rozumiem, że wygodnie jest wyłącznie wykonać oprysk, ale to sprawy nie załatwi i sosny padną.
Ogród w remoncie 08:47, 20 sie 2016

Do góry

Akcja jałowce rozpoczęta . Ręce mnie bolą od sekatora ale na szczęście do roboty włączył się mój M . Nie wiem czy coś zostanie z tych krzaczorów . Zawsze jednak mogę się ich pozbyć na amen . Nawet moja druga połowa stwierdził że jak wyjdzie to kiepsko to potraktuje to traktorem . Płakać nie będę . Właściwie to już widzę miejsce na nowe roślinki .

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:46, 20 sie 2016

Do góry
Milka napisał(a)

okrywowa
NN

Ice Lady niezłomna

te też niezłomne

uciekam

Muszą cieszyć róże długo kwitnące byłam w szoku że ślimaki lubią jeżówki
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:27, 20 sie 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Miłka

bratki od wiosny mam non stop, ale jak wywalic
jak kwitną i kwitną

U mnie też bratki w donicy i na dodatek w słońcu

czytam o moliniach- czy one są ekspansywne?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies