Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 17:02, 10 sie 2016

Do góry
I z daleka bardzo podobna do niej Polar Bear ( podobny odcień). Bardzo charakterystyczną cechą sa karbowane płatki i drobne ząbki na kwiatkach ( uwaga- nie na wszystkich !, karbowanie najlepiej widoczne na początku, później płatki robią się gładsze

Moja działka. 16:59, 10 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Tego prawego zaznacz, piękny. Nie mam takiego.

W przyszłym roku zaraz przed kwitnieniem sypniesz tego nawozu hortkom i zobaczysz busz kwiecia

Jak przyjedziesz to zaraz ci go wykopę .
Red Baron w zachodzącym słońcu.

Ja mam chyba taką jeżówkę niską jak ty szukasz ,ale nazwy nie znam.
Hortensjada 16:56, 10 sie 2016

Do góry
No i bardzo różnorodna Magical Moonlight , rozpiętość rozmiarów bardzo duża, im większy tym większe "poduszeczki" u dołu, zielonkawa,dość charakterystyczne są dobrze widoczne stosunkowo duże zielone listki na szczycie kwiatostanu -najbardziej widoczne na dużych kwiatostanach ( są spotykane u innych odmian ale nigdy tak wyraziście)

To też Magical Moonlight
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:53, 10 sie 2016

Do góry
Toszko! Bardzo dziękuje za zainteresowanie. Moja wiedza i umiejętności są bardzo podstawowe i mimo że dużo czytam to i tak nie ogarniam tych wszystkich roślin, zasad, cokolwiek chcę zrobić to muszę najpierw poczytać ...Np. całkiem niedawno spaliłam lawendę, która pięknie kwitła... chciałam dobrze i kupiłam do niej odżywkę, dosypałam w trakcie podlewania i po paru dniach po lawendzie... pewnie już nie do odratowania. Nie posiałam trawy, bo się zastanawiałam co i jak jeszcze zrobić, to jest miejsce w którym jest cały dzień słońce i chciałam tam jakąś rabatę okrągłą zbudować... a teraz mam chwasty nie do ogarnięcia...( to te placki przy samochodach) W poszukiwaniu inspiracji trafiłam właśnie na OGRODOWISKO i mam nadzieję, że z Waszą pomocą mój ogród po jakimś czasie zacznie sprawiać mi radość. Większość roślin na działce już zastałam.. Chociażby te cyprysiki duże które widzisz na zdjęciu (Dzięki Tobie wiem że to cyprysiki Jak zrobiliśmy kostkę to postanowiłam zrobić tam rabatkę(4m na 5,80m), bo to jest miejsce które każdy kto do nas przychodzi mija i chciałam żeby było ładnie... Wybrałam kwaśnolubne, ze względu na to co już zastałam( Zresztą na całym ogrodzie posadzone są przypadkowo różne iglaki, także mam niezły misz masz: oto przykład żywopłtu po drugiej stronie domu... też do przeróbki, ale to zostawmy na później Cyprysiki niczego nie mają odgradzać, po prostu takie urosły(dom to tzw cegła z lat 70tych i rabatka jest na jednej połowie przodu domu, a druga połowa domu to wjazd do garażu-piwnicy) Na drodze wjazdowej(którą widać na zdjęciu) przy samym wjeździe do garażu posadzone były 4 tuje czy cyprysy(niestety nie odróżniam) i jako uzupełnienie wjazdu też posadziłam różne iglaki, wrzosy, tylko nie chciałam wysokich bo działka jest wąska i nie chciałam jej przytłoczyć. Kupiłam test do gleby, ale nie wiem czy teraz po zasileniu osmocote mogę zbadać ph ziemii? Przede wszystkim brakuje mi roślin kwitnących. Dom jest szary i ładnie wygląda kiedy kwitną czerwone pelargonie Mam na tej stronie domu parę rododendronów, azalii, trochę wrzosów i 1 hortensję która na dodatek nie zakwitła. Nic nie musi zostać, zawsze mogę posadzić w inne miejsce lub podarować komuś. Nie ukrywam że chciałabym żeby było pięknie, ale mam tylko raz w tygodniu całą sobotę na prace w ogródku i dlatego wcześniej wymyśliłam te folie, żeby nie musieć na okrągło plewić a i tak efekt byłby słaby, bo chwasty rosną w zastraszającym tempie(ale Pani Danusia już mnie z tego pomysłu wyleczyła ... Proszę napisz mi jeszcze o tym wzbogacaniu ziemii( ja wszystko chętnie zrobię i się nauczę,ale nie wszystko jest dla mnie oczywiste), czy zwykłą skoszoną trawę, liście mam wymieszać z ziemią?? Zastanawiam się nad kompostownikiem, ale po pierwsze nie wiem gdzie go ulokować i czy dam radę. Piszesz że Ziemia powinna być przekopana z drobną, przekompostowaną korą, mączką bazaltową, kompostem i przekompostowanym obornikiem.... Wymieszać wszystko naraz??
Ogrodowy song 16:45, 10 sie 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Ale las jezówek...
A ty sie u mnie zachwycasz pojedynczymi egzemplarzami - tez bym tak chciała miec, ale co tam jakoś sie trzeba pocieszyć - widocznie u ciebie idą w ilość a u mnie w jakość
Hortensjada 16:42, 10 sie 2016

Do góry
Phantom w różnych odsłonach, fotki jednoczasowe a jaka różnica w zależności od stanowiska

Słoneczne

Lekko zacienione
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:39, 10 sie 2016

Do góry
Mam nowy nabytek w ogrodzie - pergolę pod róże New Dawn i powojnik Rubens.
Pergola odczekała swoje dwa lata w garażu na montaż i obsadzenia, ale jest
Trzeba teraz sobie uruchomic wyobrźnie i zobaczyc na placyku za pergolą piekna, dużą, klasyczną ławkę z teakowego drewna zamiast foteli Mam ją póki co w planach ale marzenia sie spełaniją, może kiedyś na nią fundusze uzbieram i bedzie git

p.s. moja "długonoga modelka" wie gdzie i jak pozować
Hortensjada 16:36, 10 sie 2016

Do góry
Silver Dollar też bardzo charakterystyczna, wyraźnie żółto- cytrynowy odcień niespotykany u innych hortensji, przebarwia się na brudny róż ( zamieszczam aktualne fotki, więc nie na wszystkich zestawieniach będą już przebarwienia- uwaga ogólna )

Sweet Summer- czysto biała, kwiatostan bardzo jednolity, tylko na początku przebarwia się się podobnie jak Vanilka
Ogród - Brzóstowa 16:32, 10 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Witaj Olga.
Przejrzałam Twój wątek i ciekawi mnie czy tniesz graba pendulę bo jest taki gęsty od pnia. Mój jest rzadki ale za to ma dłuższe pędy.
Powiedz jeszcze jak tniesz powojnika Jana Pawła II bo też go wsadziłam ale Twój widzę jest starszy więc na pewno już cięłaś.

Cześć Aniu,

Graba jeszcze nie cięłam. W tym roku też mu pędy podrosły - zdjęcie sprzed chwili

Co do powojnika - ścinam go do ok połowy. Rośnie jak szalony. Niedaleko obok mam Presidenta, ale straszny mikrus przy JP. To ta sama grupa, mają takie same warunki, a różnica we wzroście i ilości kwiatów ogromna.

Pozdrawiam
W kamiennym kręgu od początku 16:31, 10 sie 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Czekam kiedy zakwitnie aster wrzosolistny

Nie dziwię się, bo będzie jedna wielka, biała plama.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:30, 10 sie 2016

Do góry
Wrzosowy busz za chwilkę zacznie kwitnąć...

I trawy już coraz bardziej rzucają sie w oczy.......i te małe i te duże...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:28, 10 sie 2016

Do góry
Szpalerek Vanilek pod lasem wciąż się dopiero rozkręca - brak im światła...cóż musza sobie mimo tych trudnych warunków dać radę....

I Pinki Winki - jedyna w towarzystwie Vanilek ale lubię ją za te rozstrzelone, duże kwiatostany

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:24, 10 sie 2016

Do góry
Hortensja na pniu Pink Diamond coraz bardziej pink.........

I moja jedyna limka w bardziej już limonkowym odcieniu

Hortensjada 16:24, 10 sie 2016

Do góry
Bardzo charakterystyczna Little Lime, najbardziej zielona, kolor jednolity ślicznie się przebarwia

I też bardzo charakterystyczna Sundae Fraise ( kwiatostan długi, stożkowy) Kwiatostany u obu odmian oczywiście dość małe, dostosowane do wielkości krzewów ( odmiany karłowe)

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:22, 10 sie 2016

Do góry
I moja "prawie" Edene Rose też cudna choć obfitości kwiatów nie ma - chyba idzie w jakość nie w ilośc..

Lady Emma Hamilton nieustająco zachwyca
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:19, 10 sie 2016

Do góry
Pashmina szaleje...........

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:18, 10 sie 2016

Do góry
Róże powtarzają kwitnienie i rozkręcają sie na dobre..........
okrywowa Milky Way

Chippendales.........

To jest przedziwna róża zmienia barwy w miarę sezonu - inaczej wygląda gdy jest cieplej, inaczej gdy chłodniej ale teraz to nawet w ramach tego samego krzaczka w tym samym momencie potrafią kwitnąć kwiaty o róznym kolorze, i to kwiaty na tym samym etapie rozwoju kwiatu....

Tutaj to widać wyraźnie - fotka z wczoraj jeden kwiat ma bardziej pomarańczowy odcien a inny rózowy

I w zbliżeniach

I przekwitający juz kwiat a więc duzo jasniejszy ale to często spotykane zjawisko u róż
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:17, 10 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wczoraj pokropiło, więc z nadzieją wyszłam popielić na granicy rabat i trawy- a tam skała- nawet na cm nie było wilgotnej ziemi. Dzisiaj tylko pochmurno, bez deszczu.

Gosiekw zeszłym roku bez był marny, opanowały go mszyce. W tym roku pięknie przyrósł.

Agatkow tym roku nie było jabłek, za to gruszek trochę jest.

Ewo Mary Rose podczas drugiego kwitnienia mocno strzela w górę.

Pochmurna środa

po kolei bo się pogubię, a na dodatek net mi ucieknie

1. rewelacyjne zestawienie, co to za trawa? Teraz potrzebuję kupić kilka doniczek by wypełnić luki, coś kępowego do 100-120 cm, dalia pod hortką pięknie uzupełnia obraz

2. piękne połączenie różnych czerwieni

3. opisz mi łopatologicznie stanowisko na którym rośnie ta brzózka, nabyłam wiosną taką youngi ale nadal nie znalazłam dla niej stanowiska. Jest zadołowana ale to na dłuższą metę źle się dla niej skończy
Hortensjada 16:13, 10 sie 2016

Do góry
Teraz kolej na Vanille Fraise

Kwiatostan dość luźny zwłaszcza u starszych krzewów, młode bywają bardzo jednolite i mogą wprowadzać w błąd. Na początku wyrazista biel -przebarwia się w charakterystyczny sposób

A tak wygląda młodziutka
Ogród w skali mikro cz.II 16:12, 10 sie 2016

Do góry
Ja mam Leonarda na pniu i też jestem nim zachwycona. Kwitnie długo, a potem jeszcze powtarza kwitnienie. U mnie nie chorowała.

Tak wygląda w pąku

A tak w rozkwicie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies