Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 14:50, 09 sie 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Wim's Red bardzo nierówno w tym roku się rozwija, część kwiatów już się przebarwia ( są też bardzo różnej wielkości), dużo białych i bardzo dużo jeszcze w pączkach. A nad nią sadziec

Też jestem zdziwiona nimi u siebie (4 szt.). Ale mają dopiero 2 sezon.

'Silver Dollar', mówisz? U mnie za taką uchodzi Great Star, ciągle w donicy, bo miejsce nie gotowe (koło sadźca ). Hortensje są cudownymi krzewami na rabaty bylinowe, tak sobie myślę. Podobnież budleje, jak ktoś lubi.

B. dziękuję.

Ogródek Ewy 14:49, 09 sie 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Ewcia, pięknie u Ciebie. Wszystko robi wrażenie - ukorzenione hortki, o liczbie i piękności hortensji w ogrodzie nie wspomnę zachwycają jeżówki i floksy, ale gwoździem sezonu jest z pewnością samodzielnie prowadzona budowa. Super!!! Życzę tylko ładnej pogody, by praca szybko się posuwała.
U innych nad ogrodem to drony latają, a u Ciebie od razu śmigłowce
Buziak przesyłam

Aguś, zachciało nam się budowy na stare lata.....ale wiesz jak to jest jak się ma zbyt dużo wolnego czasu to przychodzą do głowy zwariowane pomysły.
Do zimy mamy zamiar doprowadzić budowę do stanu surowego zamkniętego, reszta będzie musiała poczekać do wiosny.
Roślinki na nowe rabaty już są, (wszystkie w donicach zadołowane)jak tylko eM skończy elewację to zabieram się do pracy. Powstanie nowa różana rabata na którą pomysłów mam sto i żaden dobry
W przyszłym roku mam zamiar też zrobić porządek z hortkami, muszę je chyba pogrupować, wyeksponować ładniejsze okazy, może kilka przesadzić na front....
Planów dużo jak widzisz, zobaczymy czy zdrówko pozwoli je zrealizować.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:49, 09 sie 2016

Do góry
Witam!

Po przebicu się przez temat założyłem swój 1 trawnik. Nasiona Green Universal Barenbrug, teren przygotowywany przez kilka miesięcy (trochę cięzki temat, bo warstwa żyznej gleby to ok 30 cm, pod spodem glina). Po wysiewie przykryłem nasiona agrowłokniną (w okolicy grasują gołębie, które całymi stadkami żeruja na młodym trawniku ). Mam kilka pytań - jak długo wg. Was trzymać trawnik pod agrowłokniną? Obawiam się, że jeśli zbyt długo będzie pod przykryciem to młoda trawa się położy i po skoszeniu będzie rżysko. 2 pytanie - jak z nawdnianiem? Teoretycznie ziemia pod przykryciem jest wilgotna, ale 3 razy dziennie robię 5 minutowy prysznic nasionom, tak żeby były wilgotne.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:39, 09 sie 2016

Do góry

Działeczka Asi :) 14:30, 09 sie 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Strasznie mocno bym chciała taką rabatę jak ma Jola Jolu pozdrawiam

Faktycznie rabata piękna. Możesz podesłać linka do właścicielki wątku? bo nie mam pojęcia u kogo takie śliczności.
Ogródek Ewy 14:30, 09 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Bardzo fajnie już wygląda ta przybudówka nad tarasem Całej otoczki związanej z budową nie zazdroszczę Wiem jak to jest bo tej wiosny zmieniłem dach na domu Było nieciekawie jak z każdej strony stały rusztowania na rabatach ale robotnicy nawet uważali Na wiosnę powtórka z rozrywki robię elewację

Niebieskie ogrodowe zawdzięczają ten kolor u Ciebie dzięki ziemi czy Twojemu nawożeniu ałunem glinu ?

Ta przybudówka to nie nad tarasem, gdzie to doczytałeś?
U mnie nie ma problemu, robotników nie ma, a i rabat wokół też brak.
Budujemy sami.

Ogrodowe niebieskie są takie same z siebie, niczym ich nie nawożę.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:28, 09 sie 2016

Do góry
Zaczyna padać solidniej

Mary Rose widziana z dwóch stron.
Pszczelarnia 14:27, 09 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Widoczek:

Ewcia
Dawno jakoś u Ciebie nie byłam..jakoś permanentnie nie nadàżam siedzę i się gapię...po prostu..ten spokój bijacy z Twoich zdjęć..muszę wrócić do tego na spokojnie zima zrobię sobie wieczory w Twoim ogrodzie nie pogonisz mnię ??

Buziole, jest cuuuudnie

Ps.czy jest jakiś magiczny klucz według którego dobierasz kolory ?????
Anna i Ogród 14:24, 09 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wczoraj dostałam paczkę z trawką Sporobulus. Już się wywiedziałam że mało popularna ale niebywale piękna jesienią. Podobno też dobrze zimuje u nas. Zobaczymy. Na wszelki wypadek zbiorę nasionka.
Teraz muszę dobrze ją wsadzić by podziwiać to piękno. Najlepiej podobno stworzyć łączkę.

Piękna trawka. Muszę się jej przyjrzeć

Trzymam kciuki za nową rabatę. Ładnie się zapowiada i ścieżki z kamiennych płyt. Ciekawy pomysł.
Hortensjada 14:22, 09 sie 2016

Do góry
Bożenko, a możesz pokazać jak się przebarwia SF, bo moja przebarwia się na taki brudny zielony kolor oprószony różem. Vanika pomimo, że jest na słońcu dopiero rozwija kwiatostany, a u Ciebie już się przebarwia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:20, 09 sie 2016

Do góry
Upał zelżał o 10 stopni. zachmurzyło się. Coś tam kropi. Deszcz jest potrzebny. Wszystko jakieś takie omdlałe. Na okolicznych polach żniwa. Żółte zboża kojarzą się z latem, a rżyska już niestety z jesienią. Ognik zaczyna się rumienić.

Skąpana w słońcu 14:19, 09 sie 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)

Jeżówki i liliowce zawsze mnie u Ciebie zachwycją. Ale sposób z podpisami co jest co - świetny

Zacytowałam jeden zestaw zdjęć, ale prawdę mówiąc mnóstwo pięknych fotek i kwiatów
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:14, 09 sie 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
To jest na 100% dzwonek brzoskwiniolistny

Tak, muszę przyznać rację przesadziłam to co zostało nazwane rozwarem i miało mieć pionowy korzeń otóż nie miało takiego korzenia, tylko drobne korzonki. Ogłaszam zatem, że mój rozwar to dzwonek brzokswinolistny A tu info z Wiki. Liście są identyczne

Ogródek Ewy 14:12, 09 sie 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Jak tam deskowanie poszlo??
Jężówki to i ja bardzo lubię
języczka pięknie ujęta w kadr.moja też zaczyna kwitnąć

Deskowanie zakończone, uf...
Języczki u mnie nie mają dobrego miejsca, mam bardzo słoneczną działkę.
Ogród z pergolą 14:11, 09 sie 2016

Do góry
Aniu jak dla mnie to te kwadraty za małe. Mi podoba się takie coś jak jest u Polinki:

polinka napisał(a)

A może u Ciebie kwadrat w kwadracie......? Jest masa jest efekt
Hortensjada 14:07, 09 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Smakowite!

Masz może zdjęcia hortensji Wim's Red' w różnych stadiach?

Widoki popołudniowe, ranne, wieczorne prawdziwie piękne.

Wim's Red bardzo nierówno w tym roku się rozwija, część kwiatów już się przebarwia ( są też bardzo różnej wielkości), dużo białych i bardzo dużo jeszcze w pączkach. A nad nią sadziec
Hortensjada 13:59, 09 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
bajeczne hortki i trawka jak marzenie
silver dollar zachwycily mnie w tym roku

Ja też ją uwielbiam - wyraźna "szlachcianka" wśród hortensji

Podwórkowa rehabilitacja 13:55, 09 sie 2016

Do góry
ryska napisał(a)

Witaj Reniu
Cieszę się, że Twojej córci udało się dostać na wymarzone studia.
Donica jak i cały zakątek niezwykle urokliwe. Klimat śródziemnomorski i trochę wiejski - aż się rozmarzyłam. Jak najwięcej chwil życzę na leżaku i ruszam oglądać dalej
Ogród z łezką II 13:46, 09 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
dwie jeżówki świeżynki i obok już roczne To te same

bardzo jestem zadowolona z Butterfly Kisses, sadzone po spotkaniu u mnie, 26.czerwca. Piccolino, na które byłam tak napalona nie mają w tej chwili ani jedego kwiatka. A mam ich 5 sztuk...za to inne dają czadu

Piękne są!!Widać olbrzymi przyrost. Aż się nie chce wierzyć, że te BK sadzone miesiąc z grosikiem temu.masakra jakaś!

Hortensjada 13:45, 09 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Podglądam Little Lime a Ciebie prosiłabym żebyś zerknęła na moją hortkę, bo kupiłam jako Magical Candle a nią nie jest. Może w późniejszej fazie porobię fotki to będzie też więcej rzeczy do identyfikacji. Dopiero się rozwija.

(drugi post od dołu)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2065-blaski-i-cienie-nowego-zycia?page=817#post_6

Zajrzałam, na tym etapie za wcześnie na identyfikację

A tutaj wspomniana Little Lime w fazie przebarwiania

Limelight

Bobo

No i Diamantino
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies