Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 16:21, 05 sie 2016

Do góry
Po szybkich wczasach wracam do praktykujących ogrodowo

Jeden z moich cisowych stożków chyba umiera gałązki w środku jeszcze żywe, niestety igły zmieniają kolor i schną. Cóż, lipiec nie jest najlepszym terminem na przesadzanie. Liczyłam się z możliwością strat.

Oprócz tego zdecydowaliśmy o zrobieniu elewacji. W związku z tym...przemalowaliśmy pergolę. Na razie jedna warstwa i jeszcze dębowy kolor przebija spod spodu, ale będzie lepiej. Jak Wam się podoba?

Elewacja będzie jasnoszara. Chciałam kontrasu ;P
Mirkowy ogród (początki) 16:18, 05 sie 2016

Do góry
Aga odpisałam u Ciebie
Wstawiam foto poglądowe. Sadzonki robione koniec czerwca 2015r.

A tak wyglądały pod koniec września 2015.Aktualne pokażę w sobotę ☺
Liliowo i kolorowo:) 16:14, 05 sie 2016

Do góry
Moje hakone w końcu zaczęło rosnąć No i udało mi się dwa nowe dokupić posadziłam pomiędzy bukszpan bo tam mi trawa wygniła czy wymarzła. Więcej niż dwie sztuki nie mieli. Przy kamieniach smagliczka tak szaleje, że zagłusza mi to hakone, wyrywam już. Ale jeszcze małe te kępy wiec w puste miejsce pomiędzy posadziłam smagliczke, carexy, kwitną ostatnie lilie
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/121/1219875/original.JPG[/img]
W cieniu - zacieniona 16:10, 05 sie 2016

Do góry
cleome...
W cieniu - zacieniona 16:07, 05 sie 2016

Do góry
Jackamanii nadal kwitnie...
W cieniu - zacieniona 16:05, 05 sie 2016

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Zamawiam nadmiar tych patyczków.
Basiu...zapamiętam.
Moja działka na Dębowym Lesie 16:04, 05 sie 2016

Do góry
[
Moja działka na Dębowym Lesie 16:04, 05 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu jak pięknie ogród w letnie barwy ubrany A jak się sprawy mają na nowym ogrodzie?

Tak na Dębowym pięknie i kolorowo.Ale tu juz prochę lat pracy bylo i ciągle jest.Wiesz jak to jet z ogrodami
Teraz w większości tutaj jestem, bo mąz coś w srodku remontuje.
A sucho trzba podlewać co raz nawet warzywnik tutaj mam.Tu lepiej z dala od miasta.I szystko gotowe od lat
W nowym mało ,a raczej prawie zero kolorów.Rejestruję co gdzie mogę posadzić.
Co podzielić z Dębowego.Jakie nasiona zebrać.
Nawet rudbeki tam nie mam.Trzeba posiać , jak nic.

Liliowo i kolorowo:) 16:01, 05 sie 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)
Danusiu, ja już wracam do zdrowia. Twój ogród jest taki cudny. Masz bardzo dorodne roślinki. Zaskoczył mnie zwłaszcza milin a właściwie miliny. Pozdrawiam Danusiu i zdrówka życzę

Dobrze, że zdrowie wraca bo to najważniejsze) Miliny u mnie to giganty, w prawym rogu na dole to drzwi z garażu
Liliowo i kolorowo:) 15:59, 05 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Macham pod Vanilkę też miałam dać podpórkę i kupuję już ponad miesiąc.

Nie wiem już jakie podpory u mnie dać chyba w końcu może mi Marek pospawa coś? Innego pomysłu nie mam, do anabelek widziałam zdjęcia z siatką ale jakoś mi to pasuje. Jak dziś będzie burza a tak zapowiadają to może te wanilki połamać niestety A w szkółce Ula to szkoda mojej drogi Bida z nędzą to mało powiedziane.
Ogrodowa symfonia 15:52, 05 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdanie : Teraz będę musiała gdzieś je upchnąć typowe dla ogrodników którzy robią błędy, kupują, wydają pieniądze, cieszą się z zakupów, ale dla ogrodu to za dobre nie jest, bo robi się kolekcja, a nie kompozycja. Lepiej by było gdybyś kupiła 6 jednakowych i zrobiła z nich grupę, a tak masz 6 różnych róż, każda inna i jak oraz z czym je połączyć?
Kombinuj, a i tak nie wyjdzie, bo będzie misz-masz typowy.

W 100 % racja! Nieraz jednak trudno się powstrzymać... Ma się jeden ogród i chciałoby się mieć trochę tego i trochę tamtego. Nieraz udaje mi się samej dać sobie "po łapkach", żeby nie kupić Jedną różę podarowałam, z trzema wiem gdzie pójdą. Pozostają dwie.

Gardenarium napisał(a)
Masz za mało roślin a miłorząb czyli coś wysokiego - bardzo wskazany. A nawet 3 miłorzęby.

Tak tak, tych żurawek mam znacznie więcej, tylko kilka przeniosłam, bo kręgosłup mi walnął ostatnio i nie chciałam tyle nosić, a w zasadzie to nie byłam za bardzo w stanie.

Dziękuję za wskazówki i za propozycję, i za odwiedziny Nie myślałam, że Szefowa do mnie wpadnie Kolorystycznie bardzo mi się podoba. Zastanowię się co w tych miejscach posadzić. A czy te miłorzęby w linii prostej czy środkowy wysunięty do przodu (jak na rysunku?). Myślałam także o 3 miłorząbach Mariken, tylko M. jest jak na razie nie zgadzania się na sadzenie blisko domu wszystkiego co przypomina drzewko. Chodzi o korzenie i bliskość do elewacji i kostki. W tym temacie prowadzimy negocjacje Czy dobrze myślę, że takie szczepione tym bardziej wolno rosną i mają mały system korzeniowy?
Zastanawiałam się też, czy to jest dobre miejsce dla nich, tzn. jedynie tam mam najwięcej cienia, więc może lepiej go wykorzystać dla innych roślin, a miłorzęby posadzić wzdłuż tarasu gdzie nic na razie nie ma?

Pozdrawiam i zapraszam nawet jak trzeba ogrzmocić

Coś jeszcze, coś więcej... 15:51, 05 sie 2016

Do góry
2014 - chwilę przed kolejnym przerzucaniem (wklejane ostatnio )

2015

I 2016

Także jak widzicie... ewoluowałem W jakimś tam stopniu
Coś jeszcze, coś więcej... 15:47, 05 sie 2016

Do góry
Kwiecień 2013 - coś nie teges, kopiemy dalej

Po przerzuceniu znów niemal wszystkiego w maju jest tak (na zdjęciu przy pierwszym rzucie oka widzę wyciepane bukszpany, przesadzone lawendy, trzykrotki, irysy, kocimiętki, przywrotniki, orliki, dosadzone róże, floksy, bodziszki )

Wiosna 2014 - jest już nieźle

Coś jeszcze, coś więcej... 15:43, 05 sie 2016

Do góry
Wiecie co? Jeszcze Was pomęczę bylinówką Ale tym razem... od początku - czyli wracamy się do roku 2010 Przypatrzcie się na siatkę, będzie dobrym odnośnikiem

2011 - zrobił się płot Zakładam wątek w dziale projektowanie, czas na kopanie (po co mi to bylo, skoro i tak nie wyszło? )

Kwiecień/ maj 2012 - rabata zwie się Caritas. Wszystko co kupiłem i co ktoś miał w nadmiarze bądź też nie ląduje tutaj (pozdrawiam darczyńców ). Rabaty się przekopały - po trawniku zostaje tylko ścieżka.

Czasem słońce czasem deszcz 15:42, 05 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
O, a to piękne zestawienie!!!A co to masz chyba przed Red Baronami-to kremowe?

to cyprysik groszkowy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:39, 05 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pięknie Ci kwitną hortensje. Podoba mi się połączenie sadźca z jeżówkami. A widoki niezmiennie zachwycające.

Szkoda jednak, że sadziec nie może u mnie rozwinąć skrzydeł, ma za mało przestrzeni, muszę coś z tym zrobić
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:37, 05 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Oko masz wrażliwe bardzo Agatko, zdjęcia zjawiskowe!
Wiesz, że nie mam ani jednego zawilca? Chętnie bym posadziła, ale nie mam dla nich dobrego miejsca...cieniście lubią, prawda?
Z gówienkiem to bym już ostrożnie w sierpniu...zawiera sporo azotu...jak już, to teraz jeszcze szybciorem.

Zawilce lubią półcień od drzew i raczej sucho w nóżkach
Skrzyp jeszcze nastawiłam

wieczorową porą w miłym towarzyszem

Najpiekniejsze floksy u mnie od Kasiek

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:34, 05 sie 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękne widoki z sierpniowego ogrodu.

Dziękuję Dorotko, miło jest w ogrodzie posiedzieć wieczorkiem i rankiem

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:32, 05 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
Nie mogę odżałować moich zawilców, będę u Ciebie nimi oczy cieszyć
Niesłychanie bogaty masz ogród I podziwiam jak pięknie wszystko ogarniasz i jeszcze na leżakowanie znajdujesz czas ?

Ta zima była łagodna, ajednak szkód wyrzadziła w niejednym ogrodzie.
Ogród mam duży, jeszcze nie jest doskonały, ale mam juz wszystkie rabaty wytyczone i jak doczytałam u ciebie z potencjałem, więc jeszcze nie dokończone, tak sobie dawkuje robótki, żeby mieć chwilke na leżing i basenik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:25, 05 sie 2016

Do góry
Witam. Proszę o pomoc w wyborze roślin do obsadzenia przedogródka. Na zdjęciu kolorem czerwonym zaznaczyłam rozsączenia z przydomowej oczyszczalni ścieków. Chciałabym posadzić dużo roślin pod świerkami (gałęzie są obcięte na wysokość ok 1 m od poziomu gruntu). Kojec będzie porośnięty bluszczem. Furtka po lewej stronie jest tylko do mojej mamy. Wjazd do domu jest naprzeciw garażu. Dostałam w prezencie kilka roślin (pęcherznice żółte, jałowce płożące, tuję kulistą, sośnicę japońską, pinus densiflora na pniu, świerk kłujący, klon palmowy i schwerina wiethorst). Czy mogę je tu zastosować? Dziękuję za wszystkie uwagi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies