Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Rozpoznawanie traw 23:07, 12 sie 2013

Do góry
Pawlus napisał(a)
Czy to jest Carex Ice Dance? Wysokość ok. 45 cm

Szybko się przekonasz, czy jest to Ice Dance, bo jest to odmiana ekspansywna. Na zdjęciu rzeczywiście wygląda na 'Ice Dance'. Kępy tworzy, np C. morrovii 'Silver Scepter' i 'Variegata'
Rozpoznawanie traw 19:51, 10 sie 2013

Do góry
Czy to jest Carex Ice Dance? Wysokość ok. 45 cm
Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 16:29, 10 sie 2013

Do góry
Pierwsze roślinki do metamorfozy
Hortensje Limelight

Hakone Aureola

I trawki- Carex Ice Dance??
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:30, 09 sie 2013

Do góry
Kasiu, no wez nie nabijaj sie ze mnie Ja tak lubie uczesane ogrody, moj jest taki troche pomiedzy, ale nareszcie mam to o czym marzylam. Teraz tylko glaszcze Ulepszam Swiruje

Aga, ale ktora trawka, bo ja na kolejowej mam: Carex Ice Dance (zielona, szersze liscie), Carex comans Frosted curls (zielonkawa wlochata, cieniutkie zdzbla), Carex comans (brazowa wlochata, cieniutkie zdzbla), Hakone All gold (zoltek kurczaczek), Carex Caga Nishiki, (zolto-zielona). Co do rezerwacji jeszcze nie mam lokatora Casting jest

Moniska, dzieki, mydlana juz mnie w miare zadowala, troche kosmetyki jej zrobie w przyszlym roku, ale anabelki ladnie sie rozrosly. Jeszcze bluszcz pojdzie na sciane i za pare lat bedzie fajnie

Marta z Bartkiem Mam ja trzeci rok i oprocz przycinania kwiatostanow nic jej nie robie Na wiosne miala troszke suchego to wycielam to suche i sobie rosnie

Ula, no dla mnie tez wrzosy to jesien i kwitnace trawy. Rozplenica zaczyna, wiec coz... Cieszmy sie latem poki trwa

Mireczko, no chlodniej, ja na upaly nie narzekalam bo lubie skwar No i jest lato, ale wiem, ze wiekszosc ludzi zle znosi takie wysokie temperatury i to rozumiem. Ale marze o deszczu, od rana kraza burze, ale nawet kropla nie spadla.

Krysiu, bardzo dziekuje, ja kocham trawy od wielu lat Sa u mnie od poczatku tego ogrodu, to juz 9 lat

Irenko, dzieki Promyczku No mam chytry plan na bylinowa.

Anitko, one odbija Po prostu za dlugo trwa susza. Oj jak ja marze o deszczu. Dzisiaj juz chyba wreszcie popada. Odpozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:10, 07 sie 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
sesleria heufleriana- mogę Ci ja wysłać. Daje szerokie kępy ok 50 cm, wiosna kwiatnie czekaladowymi kłoskami. Nie do zdarcia, ale w pełnym cieniu nie zakwitnie
Poza nią jeszcze carex morrovi 'Variegata' ( czy np Ice dance) ale też nie może być za sucho.

a możesz magnolio jeszcze ją pokazać, wiem,marudzę ale chciałabym raz zrobić i miec spokój, bo to już 4 raz z rzędu tam przerabiam i mam ciut dość, i oczywiście jestem na nią chętna
adres na pw podam
liriope jedne padły, dałam drugie w dobrym miejscu i też bidnie idą, coś chyba im u mnie nie pasuje
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:56, 07 sie 2013

Do góry
sesleria heufleriana- mogę Ci ja wysłać. Daje szerokie kępy ok 50 cm, wiosna kwiatnie czekaladowymi kłoskami. Nie do zdarcia, ale w pełnym cieniu nie zakwitnie
Poza nią jeszcze carex morrovi 'Variegata' ( czy np Ice dance) ale też nie może być za sucho.
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:08, 05 sie 2013

Do góry
wrzosowisko już poprawione
bardzo mi się już podoba i można już zrobić kilka zdjęć (choć teraz widzę, że niżej mogłam zrobić obrzeża )

wychodząc za domem na ogród widać już z daleko wrzosowisko

moje roślinki:

miskanty hinto

turzyce ice dance

w oddali widac rabatę żwirową

miodzio
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 22:55, 03 sie 2013

Do góry
Nati napisał(a)
proszę o podpowiedzi co tu można zmienić dodać na tyłach są małe hortensje różne odmiany

po bokach weigela jak się rozrośnie da trochę cienia bo jest tu od 13 palące słońce ,

po bokach berberys czerwny i aurea żółty który się pali i też ubolewam

trawy przed hortensjami to miskant variegatus i morning light

potem bliżej kulki danica i przed nimi ice dance i evergold jak się rozrosną będzie lepiej wyglądało ale zastanawiam się czy zamiast ice dance dać żurawki, tylko żółte się spalą tutaj chyba że znacie odmiany na takie moce słońce,

potem pięciorniki i rozplenica hameln tuje które widać chce robić w kule ale są chyba za rzadkie bo to taka odmiana więc ogólnie chciałabym trochę zacienić a nie wiem czym-trochę byłoby lżej hortensjom i żurawkom ale kupiłam odmiany na słońce,

słońce jest od prawej strony i nie mam tam możliwości zasadzić drzewa chociaż jak się uprzeć jakie?

albo tuje jakieś ładne na rogu albo coś w kulkach ale musiałoby być wysokie, także puszę o rady co tu można ulepszyć

a funkie które tam są zamiast nich chcałam róże szlachtne

bukszpanów nie mogę za bardzo bo psy chodzą i sikają szkoda by mi było będę sadziła w zagrodzonej działce tej prezentowanej niżej

aha i co przed płotkiem myśłałam o rzędzie róż okrywowych jasny róż i przed nimi lawenda bo jest tam sucha piaszczysta gleba przy samej drodze

dziękuję szczerze za każdą podpowiedz

Nati, witaj
Masz spore, puste ściany, na tle których ładnie będą się prezentowały solitery i dawały cień Aby cień był prześwietlony promieniami słońca (tj. nie był bardzo głęboki) dałabym drzewa: brzozę, robinię. Są różne odmiany, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja lubię te najbardziej tradycyjne, pospolite, ale to duże drzewa.
Ładne są też: buki o purpurowych liściach i wiąz 'Wredei', ale mogą się przypalać. Niby nie są bardzo problematyczne, ale np. jak Wredei złapie choróbsko, to potrafi paść w ciągu kilku tygodni (o czym możesz poczytać na ogrodowisku). Robinia i brzoza natomiast są niewymagające, stosunkowo tanie i znoszą takie słońce. Aha, na intensywne słońce świetny jest oliwnik, który - nie dość, że jest piękny, srebrzysty, trochę przypomina oliwkę, to do tego pięknie pachnie (miododajny) podczas kwitnienia. Rośnie niewysoki (do kilku metrów, zależy od odmiany) i musiałabyś go prowadzić w drzewo (znosi cięcie bardzo dobrze), gdyż lubi pójść na boki.
Generalnie dla host też tam za gorąco i paląco
Bukszpan chyba też nie lubi bardzo mocnego słońca.
Róże tego sikania psów chyba też nie zniosą, chyba że będą kłujące to wtedy ok
Co do płotków i borderów - myślę tak, jak Danusia. Lepiej zrobić żywopłociki Chyba, że ze względu na psy nie możesz tego zmienić. Ale wtedy rób kłujące.
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 19:26, 03 sie 2013

Do góry
proszę o podpowiedzi co tu można zmienić dodać na tyłach są małe hortensje różne odmiany

po bokach weigela jak się rozrośnie da trochę cienia bo jest tu od 13 palące słońce ,

po bokach berberys czerwny i aurea żółty który się pali i też ubolewam

trawy przed hortensjami to miskant variegatus i morning light

potem bliżej kulki danica i przed nimi ice dance i evergold jak się rozrosną będzie lepiej wyglądało ale zastanawiam się czy zamiast ice dance dać żurawki, tylko żółte się spalą tutaj chyba że znacie odmiany na takie moce słońce,

potem pięciorniki i rozplenica hameln tuje które widać chce robić w kule ale są chyba za rzadkie bo to taka odmiana więc ogólnie chciałabym trochę zacienić a nie wiem czym-trochę byłoby lżej hortensjom i żurawkom ale kupiłam odmiany na słońce,

słońce jest od prawej strony i nie mam tam możliwości zasadzić drzewa chociaż jak się uprzeć jakie?

albo tuje jakieś ładne na rogu albo coś w kulkach ale musiałoby być wysokie, także puszę o rady co tu można ulepszyć

a funkie które tam są zamiast nich chcałam róże szlachtne

bukszpanów nie mogę za bardzo bo psy chodzą i sikają szkoda by mi było będę sadziła w zagrodzonej działce tej prezentowanej niżej

aha i co przed płotkiem myśłałam o rzędzie róż okrywowych jasny róż i przed nimi lawenda bo jest tam sucha piaszczysta gleba przy samej drodze

dziękuję szczerze za każdą podpowiedz

Słoneczny ogród słonecznej safikey 08:37, 31 lip 2013

Do góry
przyszedł czas na rozbudowę mojego wrzosowiska (wrzosowiskunia, bo jednak małe)
Będę tu prosiła o pomoc wszystkie mądre głowy...

najpierw zdjęłam czarną matę, dosadziłam kilka wrzośców, obłożyłam tymczasowo kamieniami i wysypałam korą, aby sprawdzić czy tak będzie mi się podobać

i efekt dla mnie super, bo wcześniej było po prostu nudno i nieciekawie myślałam, że będzie mi wywiewać korę, ale nic z tego, na razie trzyma się dzielnie swojego miejsca

tu zdjęcie już z widokiem na poprawioną rabatę żwirową

a tu widać rabaty, które jeszcze czekają na poprawę - zdjęcie włokniny, ewentualnie dosadzenie roslin, założenie obrzeży i wysypanie korą

ale ponieważ mam sporą działkę chciałabym powiększyć tę rabatę i dołożyć roślin, oto co kupiłam i jaki mam plan posadzenia tego:
wrzoście, wrzosy, bażyna czarna

miskanty hinjo (karłowaty zebrinus)

turzyce ice dance

wrzoście i bażynę chciałabym dosadzić pośrodku pośród tych, które już są, miskanty z jednej strony na obwodzie a turzyce ze strony drugiej, i potem obrzeże z kostki, cos takiego:

tylko, że na tym obwodzie jakoś tak pusto i dlatego proszę o pomoc, czy dosadzić więcej miskantów lub turzyc czy dać jakieś inne rośliny na obwodzie, aby cały był obsadzony, sama już nie wiem
????????????????????

jak macie jakieś pomysły do już z góry dzięki za pomoc , w piatek będę je sadziła, więc mam jeszcze chwilę czasu
mam nadzieję, że rabata wyjdzie mi fajna
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:31, 28 lip 2013

Do góry
Carex:

morowi Ice dance (???)

carex ornithopoda ptasie łapki

Na tym zdjeciu jest carex frosted curls (jasny) i carex bronzita (chyba bo kupiłam NN) - brązowy

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:42, 27 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Zapraszam wieczorem na zdjęcia carex ice dance - też pokaże rosnące w słońcu

Bóg zapłac Dobra Kobieto ! "Przyjde " na pewno
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:29, 27 lip 2013

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)

Dzieki za podpowiedz, a mozesz jakas fotke u siebie pokazac , pliiiis

Zapraszam wieczorem na zdjęcia carex ice dance - też pokaże rosnące w słońcu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:20, 26 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)

Dobre urwanie tematu

U mnie w cieniu nieżle radzi Ice Dance ....

Dzieki za podpowiedz, a mozesz jakas fotke u siebie pokazac , pliiiis
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:10, 26 lip 2013

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Przerwajac na moment temat hydrozagadki i przepraszając , że tak na watku Marzenki (swojego sie jeszcze nie dorobilam ), ale jaka trawke polecilibyscie do cienia i zeby nie byla za wysoka , tak do 50-60 cm ?

Dobre urwanie tematu

U mnie w cieniu nieżle radzi Ice Dance ....
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:23, 26 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Na rabatę leśno-angielska mam takei trawki Ice Dance.. u mnie ładniej zimuje w buszy i w cieniu... jak byłą na słońcu to po zimie bardziej przesuszało końce liści i trza było ciąć, dlatego poszła w krzaki..a w krzakach jej sie bardzo podoba i nie umarza..co zresztą widać.. jest zimozielona... Wysokość bez doniczki do kolan

idealna ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:11, 26 lip 2013

Do góry
Na rabatę leśno-angielska mam takei trawki Ice Dance.. u mnie ładniej zimuje w buszy i w cieniu... jak byłą na słońcu to po zimie bardziej przesuszało końce liści i trza było ciąć, dlatego poszła w krzaki..a w krzakach jej sie bardzo podoba i nie umarza..co zresztą widać.. jest zimozielona... Wysokość bez doniczki do kolan

Postawić trawkę nad i... 21:27, 25 lip 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)

...carexy Frosted Curls, carexy Ice Dance oraz miskanta Gnom....nie znam ale zobaczę co to - podobno mały - takiego potrzebuję...

Koniecznie zrób fotki jak dojdą
Postawić trawkę nad i... 21:25, 25 lip 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Jakie trawki zamawiałaś?

...carexy Frosted Curls, carexy Ice Dance oraz miskanta Gnom....nie znam ale zobaczę co to - podobno mały - takiego potrzebuję...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:51, 25 lip 2013

Do góry
te polecam
1. trzcinnik ostrokwiatowy, ale potrafi dorosnąc do 150 cm
2.zebrinus, uwielbia suszę, ale znowu taka sama wysokośc
3. mnie się na słonecznym miejscu najlepiej sprawdza turzyca japońska carex ice dance i mniejsza odmiana rozplenicy Viridescens
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies