U mnie to pierwsza tak piękna jesień, młode rośliny chyba szybciej zrzucają liście no i jest ich coraz więcej - tak więc co roku będzie piękniej, musisz zaczekać .
Zdjęcia z 4 teraz jeszcze mniej jest listków. Stipa i krzewuszka, dereń Cherokee Brave, glediczja już całkiem łysa, jarząb hubejski Rosea
Stipa w tym roku w moim ogrodzie zagościła pierwszy raz i bardzo ją polubiłam. Sporo miałam z własnego wysiewu i sporo kupionej. Ciekawa jestem ile przetrwa zimę i czy się wysieje
Przemku to stipa, niby duża, ale w zeszłym roku tak jakby bardziej stała na baczność w tym leży i ostatnio jak byłam to nie miała nasion może na dłuższy weekend uda mi się coś zebrać.
Ja tez mam szałwię Deep blue i chciałabym wiosna posadzić ze stipą...Danusia radzi ,żeby falami albo na przemian,ale ta odmiana chyba niska jest i nie wiem czy stipa nie powinna być z tyłu? Jak ty Mirelko masz posadzone?
świerk - obecnie pod kontrolą kiedyś do wyciepania ale wówczas do rogu pójdzie nie wiadomowej "rasy" iglak
przed nim rb i ice dance po bokach variegatus dla rozjaśnienia
w lewo- szpaler limek
przed nimi myślałam o jakimś drzewku - konkretnie nie wiem jescze jakim chcociaż wiśnia kiku-shidare mi się podoba ale nie wiem czy będzie tam pasować
przed limkami rozchodnik? i obwódka z carexa bądź turzycy - jeszcze nei wiem jakiej
później ambowiec wkoło niego 2 kulki cisowe które mam stipa bądź inna zwiewna trawka
no i za hustawką myślałam o tych amanogawach - ale nei wiem czy to dobry pomysł
na prawo od swierka - drzewo którego nie ma ale skłaniam się ku czerwonemu klonowi, w nogach czerwono - ale to wolna propozycja ponieważ ta część przeznaczona jest na jednoroczne rośliny
W kombinacjach to my jesteśmy dobre hi hi!Szałwia jak najbardziej,stipa jednoroczna,wciąż trzeba dosadzać,wysiewać,pikować,zobaczę czy moja przezimuje,teraz zerknęłam że rudbekie są też w innych kolorach ale wpadka!a ja myślałam ze tylko w żółtym.Mam dużo jeżówek i ich nasion,szałwia jest,lawenda też,nie będzie żle,wiosną coś się dokupi może w bieli żeby rozjaśnić?o pagórku myślałam kiedyś i o małym wrzosowisku,ale chyba do geometrycznych rabat nie bardzo to pasuje.Poza tym brakuje mi tak dużo ziemi,że trzeba będzie kredyt wziąć
Jednym słowem ogólną koncepcje rabaty już mam!trzeba ją jeszcze połączyć z tą pod gospodarczym.Myślę tam o tych 3 trzmielinach i jakieś plecy trzeba im zrobić,może też bukszpan chociaż tam cis można by było ciąć w wąski prostopadłościan a bukszpan chyba nie jest tak elastyczny?bo co innego dać jako ścianę?
Berberysy czerwone także można tu wykorzystać tak jak sugerujesz.Ach moje piny chyba się nie wgrały,nie umiem
Miałaś na liście seslerię, więc o niej myślałam. A co do wyższych, wystających to albo stipa albo molinie mogłyby być.
Ten plan to tylko taki szkic. Można by jakoś jeszcze pofalowac linie, dodac szałwię. Myślełam też, czy w jakims miejscu nie dosypac ziemi i nie zrobić takiej wzniesionej rabaty, takiego jakby pagórka, gdzie mogłyby być rosliny zimozielone, które więcej trochę ziemi potrzebuja.
Nie wiem, jeszcze można dużo tu pokombinować.