Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

kasja83 12:02, 10 lis 2016

Zagajanka napisał(a)
Dzisiejszy poranek przywital nas bialym pudrem:

Ale masz widoki...pięknie.
Zagajanka 21:17, 11 lis 2016

No widoczki były piękne... przez chwilę.
Pod koniec dnia wczoraj padało, dzisiaj ziąb.
Ale wyszłam na dwie godzinki, by zadołować dwie doniczki z sadzonkami róz i pozbierać trochę lisci.
Dostawa ostatnich rózyczek się opóźnia - zamiast tego, chyba w następny weekend będę sadzić.
tulucy 21:47, 11 lis 2016

Moja też się opóźnia, nawet nic mi nie napisali jeszcze. Może lepiej na przyszły weekend, bo ma być znowu cieplej...
Danucha 19:55, 12 lis 2016

To mnie pocieszyłaś, że nie tylko u mnie Herzogin taka niesforna. Wydaje mi się, że wilgoci miała dosyć, ale w przyszłym sezonie zwrócę na to szczególną uwagę. Mam trzy krzaczki, za karę przesadziłam jesienią, może się poprawi.
Zagajanka 22:44, 12 lis 2016

tulucy napisał(a)
Moja też się opóźnia, nawet nic mi nie napisali jeszcze. Może lepiej na przyszły weekend, bo ma być znowu cieplej...

Dokładnie tak na to też patrzę
Dzisiaj w dzień było +1C, w przyszły weekend jednak będzie +7C i bez nocnych przymrozków, więc jakoś te swoje 8 róż upcham. Tylko trza będzie przez tydzień je przechować.
Zagajanka 22:46, 12 lis 2016

Danucha napisał(a)
To mnie pocieszyłaś, że nie tylko u mnie Herzogin taka niesforna. Wydaje mi się, że wilgoci miała dosyć, ale w przyszłym sezonie zwrócę na to szczególną uwagę. Mam trzy krzaczki, za karę przesadziłam jesienią, może się poprawi.

Jak przesadziłaś ją teraz, to pewnie w przyszłym sezonie będzie dochodzić do siebie i będzie miała raczej słabszy wzrost
Zagajanka 23:03, 12 lis 2016

Patrzę tak na swoją ścieżkę do placyku grillowego (kiedyś może powstanie tam jakaś altanka z grillem stacjonarnym i paleniskiem...) i dochodzę do wniosku, że jest łyso. Symetrycznie, minimalistycznie, ale łyso.

Jest tak:

W projekcie miała być wzdłuż ścieżki półpergola, a po bokach od kamyczków roślinki. Jednakże nie zdecydowalismy się na jej postawienie z różnych względów (niestabilność konstrukcji, trudności przy koszeniu i in.).
Posiedziałam trochę w etytorze i narysowałam co by tu można zrobić i wychodzi mi coś takiego:

Na tych wysepkach znalazły by się rabatowe róże (chyba nikogo to nie zdziwi? ), kulki cisowe lub bukszpanowe, szałwia, stipa, może niska trzmielina Harlequin, jś turzyce albo kostrzewa, może jeżówki...

Co myslicie o tym pomyśle i o doborze roślin?
Ewik 23:10, 12 lis 2016

Dla mnie pomysł super, moze bym bardziej złagodziła linię rabat . Róże , trawy , byliny i cos zimozielonego jak najbardziej , tylko gdzies obiło mi sie o uszy , ze harlequin moze przemarzać
tulucy 23:20, 12 lis 2016

Pomysł bardzo tak, kształt rabat hmmm nie bardzo mi się widzi... No ale z jakiegoś powodu taki wyrysowałaś
Edytuję
A narysowałabyś takie "zachodzące na siebie" rabaty? Wiesz, ta po prawej jeszcze się nie kończy, a ta po lewej już zaczyna...
ren133 23:26, 12 lis 2016

A może z molinią?