Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 16:46, 02 sie 2016

Do góry
I jeszcze porównywarka łapciowa

History

Goethe

Biedermeier

Mirkowy ogród (początki) 16:42, 02 sie 2016

Do góry
Czy to jest siewka Catalpy?Ktoś wie rozpoznaje?Listek dla porównania z Catalpy
Anna i Ogród 16:42, 02 sie 2016

Do góry
Już idę ale najpierw wkleję fotkę wsadzonego klona Carnival

Pszczelarnia 16:42, 02 sie 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)
Bajecznie. Ależ ja Ci zazdroszczę tych lilii, są wielkie, pachnące. Masz może nazwy odmian?
Deszczowo mamy luksus w tym roku, pomyśleć, że rok temu cierpiałyśmy z przeciwnych powodów - u Ciebie było za sucho, a u mnie za mokro.
Brzoskiwnie będą lada moment do jedzenia.
Ps. Na stronie głównej, artykuł Danki o ogrodzie Vivy, polecam.

Nie mam. Ale to z katalogu Lilypolu tzw. drzewiaste, wielkie. Rosną w tym miejscu już 3 sezon.

Dla Ciebie oryginalna i piękna:

PS 2 Brzoskwinie mówisz ... . A znasz "Dzikie brzoskwinie. Antologia poetek amerykańskich" w tłumaczeniach Hartwig?
Jest taki wiersz o prerii i pszczole Emily Dickinson, podaję jednak w tł. Barańczaka: STWORZYĆ PRERIĘ

"By stworzyć prerię, starczy jeden zgoła
Kwiat koniczyny,
Marzenie
I pszczoła.
Jeśli pszczół nie ma ani na lekarstwo,
Same rojenia wystarczą."

Tak mi się jakoś dzisiaj literacko kojarzą i brzoskwinie z Twojego ogrodu i preria z artykułu Danusi.
I nawet rozmowa Gerdy z kwiatami u Andersena - ale o tym innym razem będzie opowieść.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 16:41, 02 sie 2016

Do góry
no i tak ma być

Pinky Winky w przyszłym roku musi dostać więcej papu bo mizerna

a NN nieźle wypasiona 30cm
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 16:36, 02 sie 2016

Do góry
wojciech_ogrodnik napisał(a)
Witam,

Graby posadzone dwa lata temu. W tym roku pojawił się problem z usychającymi młodymi pędami. Na niektórych liściach widoczne małe białe plamki. Proszę o pomoc: z czym walczę i jaki preparat zastosować lub jak sobie z tym poradzić.

Temat mógł się pojawiać, ale nie udało mi się odnaleźć.

Dziękuję

Moja bajka 16:35, 02 sie 2016

Do góry
A ze słoiczków po jogurtach zrobiłam takie malutkie lampioniki . Zobaczymy jak się spiszą wieczorem
Moja bajka 16:30, 02 sie 2016

Do góry

a oto co powstało z drugich drzwiczek - lustro. Zastanawiam się jeszcze czy będzie w ogrodzie, czy też zostawię je w domu .
Moja bajka 16:26, 02 sie 2016

Do góry
Między szopami sąsiadów jest jeszcze szopeczka . A przed moim płotem jej daszek.Na nim niestety widok ... wątpliwej urody.

trochę do zamaskowałam wykorzystując stare drzwiczki.

gdy świeci przez nie słonko widok jest ciekawszy
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 16:24, 02 sie 2016

Do góry
Teraz myślę jak to zagospodarować.
Najmniejszy problem z ogórkami. Do słoja zalać i finito. Pomidory- część na przecier reszta do buzi.

Brzoskwinie jako deser też sie nada.

Borówki - całe wiadro 12 litrów. Z tym problem, bo staram sie nie używać cukru białego. C hyba we własnym soku zawekuję, Mrożonkami wypełniona cała zamrażarka.
Może trochę dżemu?

Póki co odpoczynek do 17-tej.

Imieninowa róża krzaczasta.

Pszczelarnia 16:19, 02 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ewo, a co są te bordowe listki, między bukszpanami. W pierwszej chwili myślałam że buki.....a jeszcze zapytam gdzie kupiłaś arcydziegla?

To komosa bordowa - kiedyś siałam i teraz mam ją z samosiewu. Arcydzięgiel też z siewu i samosiewu. Nie umiałam zebrać nasion ale się rozsiał/nie wyginął?

I pojawił się też nieoczekiwanie przy tojadzie:

Pszczelarnia 16:16, 02 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie przy białych liliach jest stanowisko do obserwacji sierpniowego deszczu meteorów. Mam wtedy ucztę dla oka i nosa. (jeśli cykają w dodatku świerszcze, to i ucho ma też masę doznań). Pięknie się rozpoczęła ta sierpniowa odsłona.
W szkółce CIS nie byłam, a z czego ona słynie?

Gruszko, szkółka CIS znana mi tylko z nazwy. Raz próbowałam ale nie dojechałam, bo był objazd. Ciekawa nazwa.

A ja nie wiem, co to deszcz meteorytów. Tzn. nie widziałam.

U mnie też są jakieś stanowiska, obserwacji słońca:

To jeszcze coś z sierpniowej odsłony.

Skarbonkowy ogródek 16:11, 02 sie 2016

Do góry
Iwonko, Agnieszko, Aniu, Kamilo - cześć dziewczynki

Przyznam się ze z urlopowania wróciłam dawno ale ze u mnie nic za wielkiego sie nie działo to i nic u siebie nie pisze.

Odwiedzam wasze watki, zajrzę to tu, to tam ale jakoś weny na pisanie nie mam.

Z ogrodem nic nie robiłam - kosze trawę, i wyrywam chwasty.

Ostatnio u mnie na tapecie była wymiana ziemi rodkom. Zaczęłam od najmniejszego i poległam. One są tak głęboko posadzone ze połamałam szpadel przy wykopywaniu. I teraz mam zagwozdkę co z nimi zrobić.

Poza tym szykuje się do jesiennego sadzenia żywopłotu na froncie. Na razie kombinuje jak i co posadzić. Zeby nie było tak całkiem bez fot:

szykujemy miejsce pod przyszłe nasadzenia . W tej chwili szerokość ok 1 m ( sama mata ma 1m)

Katalpa - Catalpa 16:11, 02 sie 2016

Do góry
Czy to jest siewka Catalpy?

Listek dla porównania z drzewa zerwany.Wydaje się podobny do siewki
Typografia ogrodu 16:02, 02 sie 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Muszę napisać że rozchodnika wcale nie trzeba wykopywać i dzielić ukorzenią się oderwane listki ja tak robiłam.Z każdej sadzonki można oderwać i nawet ubytku nie widać.Pokaże sadzonkę ukorzenioną w zeszłym roku z listka .W tym roku w17 kwietnia wyglądała tak Jak zobaczysz foto usunę.
to sa twardziele.dzieki.nie usuwaj prosze.
u mnie kazda ilosc sie nada i nic nie zginie.ale z lisciem sprobuje.ale sadzonki tez chce
Witam Serdecznie. Proszę o pomoc :( 15:58, 02 sie 2016

Do góry
Witam pięknie.
Jestem synem który chciałby natchnąć ojca do zmiany wizerunku ogródka z przodu domu.
(z tyłu domu mamy pięknie zadbany ogród z pięknie soczystą trawą, natomiast przód... masakra)
Planowany taniutki system nawadniania który wykonalibyśmy sami, przywiezienie kilka ton czarnoziemu oraz zasianie nowej trawy.Ogród został zaniedbany z powodu instalacji ekologicznego szamba. Coś porobiłem graficznie ale nie znam się na ogrodach. Proszę o rade co zrobić z góra no i wiadomo.. na pewnoooo jesteście lepsi w tym niż ja. Fajnie by było coś graficznie zobaczyć. Pozdrawiam Jeśli złamałem regulamin w czymś, przepraszam. AAA... mój tata lubi dużo zieleni

Pszczelarnia 15:32, 02 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jest, ciągle jeszcze jest mimo niedbałości ogrodniczki.

I lilie pachnące w całym ogrodzie. Sennie, leniwie, sierpniowo.

U mnie przy białych liliach jest stanowisko do obserwacji sierpniowego deszczu meteorów. Mam wtedy ucztę dla oka i nosa. (jeśli cykają w dodatku świerszcze, to i ucho ma też masę doznań). Pięknie się rozpoczęła ta sierpniowa odsłona.
W szkółce CIS nie byłam, a z czego ona słynie?
Róże w naszych ogrodach 15:31, 02 sie 2016

Do góry
witam w wątku który zwabił mnie nazwą.
w moim ogrodzie zaczęłam od posadzenia róż okrywowych love fairy i pink fairy. Było mi mało i dołaczyły w białych barwach white fairy i dołączyła swany, ale usypują się jej płatki, co nie przemawia na jej korzyść. Chciałam dokupić ciemnoróżowych, ale niestety nie tak łatwo je upolować. w ogrodniczym sklepie Pani doradziła mi róże miniaturową i tu, pomimo identycznych wprost kwiatów okazało się że to nie to samo, rośnie malutka i nie przewiesza się w charakterystyczny dla okrywowych róż sposób.

to w 2012 r.

a następne zdjęcie z 2016 r. po dosadzeniu białych w 2015 r.
Typografia ogrodu 15:30, 02 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

No to z innej strony.widac grujeczniki?
Sorry ale pod slonce

jednak bez cisów
Typografia ogrodu 15:21, 02 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

A i tu poprosze o rade.

Jestesmy za wglebnikiem.do prawej mamy rozplenicowo-rozchodnikowa dalej trzy grujecxniki,ekran (kiedys) cisowy,potem kupa piachu i jeden fragment pasa molini.

Pytam o ten moment z kupa piachu.wg mojego rysunku ma tam byc trawnik.taki jaki bedzie oddzielal wszystkie moloniowe pasy tyle ze wezszy...tak wypadlo bo cisy i grujeczniki rosly juz zanim molinie wymyslilam.gdybym wywalila cisy trawniczek bylby takiej szerokosci jak wszystkie inne pasy trawnika.ale mi ich szkoda.

I wymyslilam ze moznaby z tego trawnika tam zrezygnowac (i tak bedzie go sie trudno kosilo) a dosadzilabym rozchodniki i rozplenice.jakby druga polowe.

Tylko co z cisam? Zostawic tam gdzie sa i ciac w niewysoki ekran? Porzesadzic pod same molinie?
Jak myślicie?

Przesadzić pod same molinie i pociagnąć rozchodniki z rozplenicą
Ale pewnie już podjęłaś decyzję?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies