Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Trzmielina - Euonymus 21:41, 26 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzmielina oskrzydlona jesienią przybiera piękne barwy

No właśnie...czekałam na te spektakularne widoki, a moja posadzona na wiosnę trzmielinka zaczęła się jesienią pięknie wybarwiać, po czym....kilkanaście dni temu spuściła wszystkie listki Normalne to? Miała być jesienno-zimową królową ogródka, a wygląda marnie
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 13:58, 25 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łyse badyle pod spodem podsadź małymi Brabancikami, doklej je do starych i utnij razem, żeby tworzyły zgrabny stożek

Musisz je poczyścić ze starych brązowych przyrostów i dopiero potem dociąć, bo czochranie tui nieco je deformuje i zniszczysz ich kształt.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
jeśli moja tuje mniej więcej tak są ustawione

to mam podsadzić tak?

czy gęściej? czy dookoła całej grupy czy tylko tych dwóch z tyłu?

Drugie życie w ogrodzie 10:53, 25 paź 2013

Do góry
Mamy wątki różne o dekoracjach również

https://www.ogrodowisko.pl/forum/46-dekoracje-ogrodowe-swiateczne-i-okolicznosciowe

a tutaj artykuły o dekoracjach

https://www.ogrodowisko.pl/tag/dekoracje
Drugie życie w ogrodzie 10:49, 25 paź 2013

Do góry
Kochane, mnie się to nie podoba, tutaj staramy się wklejać własne, podkreślam własne pomysły i zdjęcia. Nie linki. Pragnę aby Ogrodowisko było dla innych isnpircją, ale róbmy proszę coś sami, pochwalmy się tym.

Takie wątki, będę zamykać. Tutaj powinny być zdjęcia a nie dyskusje o linkach

Nie róbmy z Ogrodowiska zbiorowiska linków Proszę.

Mamy również wątek, nawierzchnie z odzysku, zaraz coś się podubluje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:30, 25 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Coś niezwykłego!
To jest rewelacyjny obrazkowy instruktaż jak i gdzie sadzić cebulki, by ogród wyglądał zjawiskowo na wiosnę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:04, 25 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A wszędzie słychać wiosenne śpiewy ptaków.

U nas też
ale wróble wróciły na wyspę berberysową, a to oznacza, że zima jakaś będzie
póki, co raduję się tą cudowna pogodą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:03, 25 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hortensji ogrodowych nie tniemy teraz. Wiosną jedynie ucinamy stare kwiatostany i to co zmarzło.

Bardzo dziękuję
ostatnio rozmawiałam z sąsiadką i zbiła mnie z pantałyku, bo ona swoje tnie teraz, tak o 1/3 i co rok ma obfite kwitnienie, więc może u niej, jednak nieogrodowa hortensja?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:44, 25 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Art jest, gorzej ze zdjęciami, są też, ale za dużo, a które wybrać? Nie wiem jeszcze

Wszystkie
Ogródek Agam 09:44, 25 paź 2013

Do góry
agam napisał(a)

Świerk kłujący wyciepać z tej rabaty, póki jest jeszcze mały. Za kilka lat będziesz musiała wysadzić wszystko pod nim, bo nie będzie rosło. To wielkie drzewo jest.

Albo ciąć go w stożek, póki młody.

Tylko on często ma szkodniki, to przeze mnie niepolecane drzewo. Pozostałe ok, tylko sine wszystko, dodaj cosik żółtego dokoła. Coś czerwonego na pniu na lewo. Tam coś widzę, czy to śliwa wiśniowa NIgra? Jeśli tak, to pasuje.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 09:34, 25 paź 2013

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Topiary z bukszpanu i cisa

Oskubać i otrzepać z tego brązowego i ciąć. Ładne są w kształcie, ale mnie też drażnią takie łaty.
Zaraz bym zamieniła na bukszpany albo na cisy, u mnie dużo nie trzeba
Może przesadzić a tu dać w równych odstępach bukszpany? Tylko duże drogo Cię wyniosą
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 09:26, 25 paź 2013

Do góry
Łyse badyle pod spodem podsadź małymi Brabancikami, doklej je do starych i utnij razem, żeby tworzyły zgrabny stożek

Musisz je poczyścić ze starych brązowych przyrostów i dopiero potem dociąć, bo czochranie tui nieco je deformuje i zniszczysz ich kształt.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:23, 25 paź 2013

Do góry
A wszędzie słychać wiosenne śpiewy ptaków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:23, 25 paź 2013

Do góry
andzia1606 napisał(a)
Danusiu, poprawiłam napisy spojrzysz u mnie?

Byłam
Mały ogródek Andzi 09:21, 25 paź 2013

Do góry
Po lewej nie jestem pewna jagody kanczackiej, zamieniłabym je na borówki amerykańskie.

Ligustr pstry - niepotrzebny tam ten jeden samotnik, bo za nim masz berberysy żółte, one nie będą wysokie, przed nimi daj ostre w kolorze żurawki - Berry Smoothie, będzie ładne zestawienie.

Przed dereniem Elegantissima daj z kolei berberysy Admiration, albo znowu żurawki, ale inne, np. Creme Brule/

Jałowca sabińskiego wcale nie dawaj a w to miejsce posadź choiny kanadyjskie Jeddeloh

Hortensje białe wybrzusz do dolu, takie lekkie zakole zrób i daj przed nimi cyprysiki groszkowe Filifera Aurea Nana, albo thuja Danica - kilka kulek.

Krzewuszka czerwone liście? Za mało, wcale nie będzie jej widać i w dodatku te liście jednak są mało widoczne, bardzo ciemne bordowe, to nie da efektu. Lepiej klon palmowy o wyrazistym ulistnieniu np. Dissectum Garnet.
Gdzieniegdzie dodaj też miskanty np. 'Variegata' albo Morning Light.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 09:17, 25 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Brabanty ciąć wiosną, bo wyrosną straszne krzaczory Będą się kładły pod ciężarem śniegu i będzie bardziej szyszki widać. Dlatego dla ich urody - trzeba ciąć.

Danusiu jak miło, że nas odwiedziłaś.
Zrobimy tak jak mówisz, już nawet Grześ jest prawie przekonany.

Może nie od razu do wysokości tych najmniejszych, ale postaramy się jakoś je zrównywać, tak by w przyszłości stworzyły równy szpaler.

Za niskie nie mogą być, bo chcielibyśmy zachować to oddzielenie pomiędzy działkami sąsiednimi.

Pozdrawiam serdecznie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:13, 25 paź 2013

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:05, 25 paź 2013

Do góry
Przepraszam że nie odwzajemniam odwiedzinami, ale wiecie, że obowiązkowo muszę odpowiadać w wątkach tematycznych, tam dużo się dzieje Tam jestem obecna stale

Was także odwiedzę w wolnej chwili Buziaczki słoneczne bo piękny dzionek się zapowiada, u mnie kawka, ogrodowisko, maile i do pracy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:03, 25 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Pozdrawiam z rana Danusiu i czekam na artykuł o ogrodach angielskich. W Twoim ogrodzie jak zwykle ślicznie

Art jest, gorzej ze zdjęciami, są też, ale za dużo, a które wybrać? Nie wiem jeszcze
Mały ogródek Andzi 09:03, 25 paź 2013

Do góry
Nawet przez okulary nie widzę z czego ma być żywopłot mieszany
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:00, 25 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Czujna jesteś śliczna ta kompozycjaDanusiu, wiem, jest artykuł, czytałam, ale i tak nie wiem, czy ogrodowe już teraz przycinać? jeszcze kwitną?

Hortensji ogrodowych nie tniemy teraz. Wiosną jedynie ucinamy stare kwiatostany i to co zmarzło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies