Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Tuja po zimie 22:51, 18 mar 2022

Do góry
Tuje widać, że na jakiejś wysokości jakieś zwierzę mogło się ocierać i wyłamane zostały do tej wysokości gałązki. Sprawdź czy nie leżą na ziemi.

Druga sprawa nie zostały dobrze podlane i mogły same odpaść. Tuje jest wysoka i ma dosyć płytki (pajęczyna) system korzeniowy gdy jest sucho korzeń nie nawodni takiej górki. Bywa tak,że tuje w czasie zimy suchej tuje się podlewa.

Musisz tuje podlać i dobrze nawieźć nawozem do Tui. Dobrze je też opryskać nawozem w płynie to odżyją.

Jeszcze jedno tuje aby nie utracić wody w zimie potrafią się skurczyć zmniejszyć objętość tak się ratują.

Nic im nie będzie odżyją

Pozdrawiam
Ranczo Edy 22:48, 18 mar 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piękne ciemierniki. Spora grupa uprawiających ciemierniki.
Moje na balkonie 7 krzaków w donicach już prawie przekwitły. Kupując jesienią zima za wcześnie przyszła i ziemia zamarzła nie było jak przesadzić
Białe u mnie kwitną w gruncie.

Pozdrawiam

Elcia w donicach też pięknie wyglądają to super że przezimowały tak nieraz wyjdzie ja kupiłam prymulki i zmarniały zanim wsadziłam do ziemi ale jest nadzieja liście odbijają a już myślałam że po nich
Rób fotki będziemy podziwiać
Macham
Ranczo Edy 22:40, 18 mar 2022

Do góry
Piękne ciemierniki. Spora grupa uprawiających ciemierniki.
Moje na balkonie 7 krzaków w donicach już prawie przekwitły. Kupując jesienią zima za wcześnie przyszła i ziemia zamarzła nie było jak przesadzić
Białe u mnie kwitną w gruncie.

Pozdrawiam
Bawarka 22:31, 18 mar 2022

Do góry
Kasiu mieszkasz w przepięknym miejscu wszystko masz w zasięgu ręki. Woda,góry przecudne okolice.

U nas też już się coś dzieje ale nie ma tak pięknych krajobrazów Alpy, jezioro.
I przede wszystkim klimat dużo cieplejszy.

Muszą z serem wymiata. Te panie ubrane regionalnie jak bym oglądała rodzinę Budenbrokow.

Pięknie
Wilczy ogród 21:35, 18 mar 2022

Do góry
Madziu witam

Przeglądając str od 206 do końca porzadeczek u ciebie.
Flancow dużo masz co obsadzać. To słoneczko jak się oprzeć u ciebie na skarpie to nie dziwota, że wszystko zielone.

U nas niby słońca od groma ale są przymrozki i lód na oczku.
U mnie roślinki jeszcze śpią oprócz ciemiernikow.

Jeszcze w zeszłym rokubsialam w tym roku mam dosyć tylko jeżówki które jeszcze nie powschodziło.

Pozdrawiam Madziu

Elu dziękuję za pochwały porządeczek taki sobie ,ale z każdym dniem coraz ładniej -szkoda tylko ,ze chwasty tez wiosnę poczuły i zaczynają szybciej rosnąć niż inne kwiatki ...

jeżówki tez wysiałam ,ale wzeszło mi może z 12 sztuk ....jak na razie malusie -ciekawe czy mi urosną
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:37, 18 mar 2022

Do góry

Dzisiaj oglądałam odcinek Maji w ogrodzie ogród z poznańskiego może już był kiedyś. Piękne magnolie hodowca opowiadał o ich uprawie. Dowiedziałam się, że pod magnoliami nie powinny rosnąć żadne rośliny. Miał posadzonych ok 40 odmian ciemiernikow. On nie u każdego krzaczka obrywa liście tylko te które są suche i leżące na ziemi. Ciemierniki sądzi się w żyznej ziemi i 2 cm wyżej niż w donicy.

Jutro posadzę z balkonu do gleby może ze 3 szt.
Ale jak przycielas liście od razu ładny efekt w slonku sie wygrzewają.
Ten bordowy ładny.
Byłam dzisiaj w obi i tyle ciemiernikow ale białe najtańsze po 26 zł reszta to 0wyzej 48 zł.

Ja pod magnolią mam posadzone barwinki Variegata od kilku lat.rosną w kępkach,nic nie grzebię w korzeniach .

O to nie wiedziałam, że sadzi się wyżej ,ja posadziłam równo z ziemią.
Jak wycięłam liście od razu pąki zaczęły się otwierać ja wycinam ,rok temu wycięłam wszystkie i jak widać nic im nie zaszkodziło.Jutro sypnę im jeszcze skorupki z jajek

Tak ten bordowy ładny
Takie ceny i w LM jak kupowałam niedawno swoje...niestety co raz drożej..
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:30, 18 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ciachnęłam liście ciemiernikom...
Teraz lepiej widać pąki i kwiaty

Zakwitł pierwszy ciemiernik orientalny

Dzisiaj oglądałam odcinek Maji w ogrodzie ogród z poznańskiego może już był kiedyś. Piękne magnolie hodowca opowiadał o ich uprawie. Dowiedziałam się, że pod magnoliami nie powinny rosnąć żadne rośliny. Miał posadzonych ok 40 odmian ciemiernikow. On nie u każdego krzaczka obrywa liście tylko te które są suche i leżące na ziemi. Ciemierniki sądzi się w żyznej ziemi i 2 cm wyżej niż w donicy.

Jutro posadzę z balkonu do gleby może ze 3 szt.
Ale jak przycielas liście od razu ładny efekt w slonku sie wygrzewają.
Ten bordowy ładny.
Byłam dzisiaj w obi i tyle ciemiernikow ale białe najtańsze po 26 zł reszta to 0wyzej 48 zł.
Wilczy ogród 20:17, 18 mar 2022

Do góry
Madziu witam

Przeglądając str od 206 do końca porzadeczek u ciebie.
Flancow dużo masz co obsadzać. To słoneczko jak się oprzeć u ciebie na skarpie to nie dziwota, że wszystko zielone.

U nas niby słońca od groma ale są przymrozki i lód na oczku.
U mnie roślinki jeszcze śpią oprócz ciemiernikow.

Jeszcze w zeszłym rokubsialam w tym roku mam dosyć tylko jeżówki które jeszcze nie powschodziło.

Pozdrawiam Madziu

Bawarka 15:35, 18 mar 2022

Do góry

Ja kilka lat wstecz też z netu nasiona sprowadziłam i urosły takie ogonki jak u Kasi nawet liście wypuściły. One muszą mieć jednakową temperaturę i światło. Trzymałam je w akwarium z naświetleniem. Później przyszła jakaś zaraza i szlak wszystko trafił.

Chyba Kondzio się też wtedy zajmował lotosami.
W każdym razie lotos musi wcześniej być posadzony aby zdążyły zakwitnąć.

Nie jestem w stanie im tego zapewnic... Stoja na parapecie, teraz jak juz niektore zaczely wychylac sie z wody, nakrylam je druga, wysoka szklanka, i tyle. Musza tak zyc A jak nie? To sprobuje jeszcze raz

Ja swojego lotosa kupilam bardzo pozno...Mial juz w tamtym roku nie zakwitnac, za pozno, za malo swiatla, za chlodne noce...Zakwitl, i sprawil mi wiele radosci ( i to dwoma kwiatami, trzeci kwiat sie nie otworzyl, zmarzl , noce w pazdzierniku byly bardzo zimne) Lut szczescia, przypadek, niewazne, wazne ze sie postaral
Nie mam wogole wiedzy na ich temat, cieszy mnie ogolnie ze sa, ze cos tam sie zazielenilo

Czy moj lotos w ogrodzie przezimowal? Watpie...Straszna Macocha ze mnie....
Bawarka 15:22, 18 mar 2022

Do góry
Kasiu widzę, że działasz na całego nawet dziurkami w ziemi się zajmujesz.
Też mam takie dziurki, ale to podobno nornice takie robią. Cebulowe masz całe tzn tulipany bo nornice chętnie je zjadają.

Do nas też ma przyjść ten pustynny piach jak wiatr od zachodu to na bank będzie.

Ładnie rośnie ten klaczek lotosu. Ty masz jednego ja to może źle zrobiłam bo się rzuciłam na dużą hodowlę wszystkie kolory mi się podobały.
Ja w tym roku chce hakomek trochę kupić podobają mi się, ale coś nie za bardzo u mnie rosną.

Jednak dużo ciepłej u ciebie nie to co u nas jeszcze zmarzlina.
Za to dużo słońca mamy od dawna w nocy jednak przymrozki.

Pozdrawiam Kasiu

Ela, ta dziurka u mnie jest mniejsza ( a raczej byla) ot, wiekszy palec sie zmiescil. Powiekszylam zdjecie by lepiej bylo widac. I znalazlam ja jesienia, przy przesadzaniu/ robieniu nowej rabatki

Tam mieszkal pajak w swoim dlugim odwloku...

Cebulowych mi nic nie zjada, tulipany mi gnija w mojej ciezkiej, gliniastej glebie. Ale, ciagle ja zmieniam i probuje ulepszyc, wiec moze i kiedys moje tulipyny przezyja wiecej niz jeden sezon

Lotosy...A i owszem, mialam jedno ziarenko...Wydlubalam go sobie z suszki ktore dostalam Reszta byla z moich lotos, te byly puste wiec juz je wyrzucilam... Ale...
Przywiozlam sobie kolejne, i te teraz, ladnie sie rozwijaja w wodzie.
W sumie pestek bylo 14( jedna moja) Jedna za mocno zgniotlam, jedna rozlupalam...Suma sumarum wszystkie z tych co nie uszkodzilam, rosna. I to mnie przeraza bo nagle zrobilo sie ich duzo. Na dodatek znalazlam w garazu kolejne suszki i...Mnie korci Wpradzie te pesteczki sa bardzo malutkie...ale, kto wie...

I co ja z nimi zrobie???

Hakonki ( przynajmniej u mnie) lepiej rosna w podlozu mieszanym, czyli troche ziemi i wiekszosc kamieni. Jeszcze ich dokupie, bo chce nimi otulic caly ogrod, po linii rabat.
Jest cieplo, ale nie moge wyjsc do ogrodu, tak ten pyl sahary przeszkadza.
Bawarka 22:11, 17 mar 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki, muszę poszperać w necie Kiedyś widziałam, ale po tych pustych z botanika miałam obawy, że i te z netu takie mogą być
A niech się dzieje co chce zamówiłam różówy i żółty

Ja kilka lat wstecz też z netu nasiona sprowadziłam i urosły takie ogonki jak u Kasi nawet liście wypuściły. One muszą mieć jednakową temperaturę i światło. Trzymałam je w akwarium z naświetleniem. Później przyszła jakaś zaraza i szlak wszystko trafił.

Chyba Kondzio się też wtedy zajmował lotosami.
W każdym razie lotos musi wcześniej być posadzony aby zdążyły zakwitnąć.

Bawarka 22:01, 17 mar 2022

Do góry
Kasiu widzę, że działasz na całego nawet dziurkami w ziemi się zajmujesz.
Też mam takie dziurki, ale to podobno nornice takie robią. Cebulowe masz całe tzn tulipany bo nornice chętnie je zjadają.

Do nas też ma przyjść ten pustynny piach jak wiatr od zachodu to na bank będzie.

Ładnie rośnie ten klaczek lotosu. Ty masz jednego ja to może źle zrobiłam bo się rzuciłam na dużą hodowlę wszystkie kolory mi się podobały.
Ja w tym roku chce hakomek trochę kupić podobają mi się, ale coś nie za bardzo u mnie rosną.

Jednak dużo ciepłej u ciebie nie to co u nas jeszcze zmarzlina.
Za to dużo słońca mamy od dawna w nocy jednak przymrozki.

Pozdrawiam Kasiu
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:12, 17 mar 2022

Do góry

Jakbym u siebie była. Na szczęście jeszcze miele lub suche palę.
Wiosna i jesień piękne pory roku,ale najwięcej pracy.
Widać już porządki. U mnie nie. Mam wszystko przycięte tylko pozbierać.

Irus krokusy piękne też zaczęłam kupować w doniczkach i będę wysadzać w grupie.
Ładnie wyglądają jak z żurnala.
Buksy piła łańcuchowa bardzo nisko przytnij. Nie wykopuj korzeni zajedziesz się przy wykopywaniu zgniją. Posadz jakieś trawy i widać nie będzie.

U nas też dzisiaj rankiem ciepło ok 5 stopni na plusie. Więc może ziemia odpuści.

Pozdrawiam

Ela, na to mielenie też dużo czasu schodzi, na palenie też. Ja się cieszę, że te bio wywożą wszystko, co zbieram.
Nie palimy już, bo sąsiedzi zaraz donos robią i nie chcę kłopotów. Wygodniej mi jest to wszystko pociąć i wystawić. Od kwietnia co tydzień zbierają, więc i ilości już mniejsze będą, bo część prac za nami.
To szczęściara, bo ja cięcia jeszcze mam od groma i do tego na wysokościach.
Tak planujemy z buksami zrobić i tak zrobimy.
Pod domkiem letnim takie radykalne cięcie ognika, berberysu i ligustra. Nisko, bo potem kontrola wysokości będzie. Ściąć to jedno, ale potem sprzątać, to drugie, znowu bajzel będzie.
Znowu w nocy mrozik. Psy mi łamią kwiatki krokusów. Lokuję tak, aby tego nie robiły, a i tak co rok to samo.
Buź Elu
W ogródku Martki 21:28, 16 mar 2022

Do góry
Grabki miałam w ręku i odłożyłam. Nie przyszło mi do głowy że można nimi każdy kąt wygrabic bo wąskie. Jutro by się przydały,może podjadę do O. I kupię.

Torby lidlowe duża pomoc też kupiłam 2 lata temu lekkie i wszystko się mieści.

Butki lubię adidasy noga związana.

Piękna pogoda dzisiaj marzenie. Nie wiadomo jak się ubrać do pracy.

U mnie też dużo palmowych się zmarnowało. Właśnie przycielam sobie Atropurp... To jakieś nieszczęście nie mogę się pochwalić okazami.

Pozdrawiam

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:54, 16 mar 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Ewa, niedziela i dziś już ciepło i fajnie. Ale tak się narobiłam w sobotę i niedzielę, że dziś nic nie robiłam, wszystko mnie boli. Dzieci przyszły raptem raz, żeby przy grabieniu się poruszać.

to odpady z 2 dni pracy, jeszcze bliżej domu drugi kubeł pełny i 1 worek

jeden ze świerków rozwala mur, dumamy co robić, w chodniku też korzenie robią wybrzuszenia

tu kolejne wyzwanie, cięcie na wysokości, odpadów będzie ogrom

Jakbym u siebie była. Na szczęście jeszcze miele lub suche palę.
Wiosna i jesień piękne pory roku,ale najwięcej pracy.
Widać już porządki. U mnie nie. Mam wszystko przycięte tylko pozbierać.

Irus krokusy piękne też zaczęłam kupować w doniczkach i będę wysadzać w grupie.
Ładnie wyglądają jak z żurnala.
Buksy piła łańcuchowa bardzo nisko przytnij. Nie wykopuj korzeni zajedziesz się przy wykopywaniu zgniją. Posadz jakieś trawy i widać nie będzie.

U nas też dzisiaj rankiem ciepło ok 5 stopni na plusie. Więc może ziemia odpuści.

Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 21:07, 15 mar 2022

Do góry
Witam Haniu

U nas dzisiaj mimo pochmurnego nieba było wyjątkowo ciepło. Zanosiło się na burze ale przeszło bokiem.

Jeszcze 2 tygodnie temu miałam nadmiar wody. Chlupalo pod obuwiem teraz sucho i skamieniała ziemia zmarznięte.
Ale jak to w ogrodzie aby tylko nie było za zimno i słonko świeciło to praca w ogrodzie zawsze się znajdzie.

Już bliżej ciepelka niż zimy.
Oby słońca było dużo.
Piszesz, że już masz rozsady pomidorków. Pomidorów już nie wysiewam. Pojadę na ryneczek i kupię jak zawsze 2 krzaki i na tym koniec.

3 tygodnie temu wysialam jeżówki i nic mi nie powschodziło. Chyba zrobiłam błąd aż wstyd się przyznać. Nasiona które zebrałam nie nadają się do wysiewu.

Pozdrawiam Haniu
W ogródku Martki 23:38, 14 mar 2022

Do góry
Witam Martuś

Ile tu wszystkiego i koza przyszła należy się cieszyć.
Posadzka nie dlugo. Tylko wiosna się spóźnia.
U mnie krokusy jeszcze w powijakach

Czytałam w rozpisce że wertykulacja do zrobienia. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie trawnik dobrze zmarznięty i za wcześnie na wertykulację można powyrywać dużo darni.
Zawsze na początku kwietnia robimy jak jest ciepło to trawa szybko ruszy. Zimno to będzie stała w miejscu.
Pozdrawiam
Ogród w Klein Kottorz 23:23, 14 mar 2022

Do góry
Danusiu wczoraj poraz pierwszy poczułam, że to za dużo prac jak na mnie.

Powoli robię, prac nie ubywa. Dzisiaj zamówiłam opryskiwacz na akumulator. Będziemy pryskać Promanalem świerki i modrzewie, cisy i buki bo też trafia się mszyca bukowa.

Oby się jeszcze pogoda słoneczna w dzień utrzymała.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:14, 14 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, kawał pracy za Wami. Ja też tylko w maseczce rozdrabniam (choć od niedawna rozdrabniam), jest też na tych gałęziach i trawach dużo kurzu, maseczka bardzo pomaga. Mrozy wciąż jeszcze blokują wiosnę, u mnie prognozy nieciekawe, prawie do końca marca noce na minusie i bez deszczu, a sucho jest bardzo. Chyba będę musiała podlewać... ? Pozdrawiam, Elu!

Martka ten wschód i centrum zawsze wiosna ma przechlapane. Chociaż w tym roku jednakowo daje mróz.
Co z tego, że piękna pogoda w dzień jak w nocy mrozi.

Ja podlewalam wczoraj zimozielone. Pod rododendrony wolałam po konewce letniej wody. Ziemia zmarznięta to podlewalam kilka razy pod jeden krzak aby ziemia odtajala.
Ptasi gaj 20:47, 14 mar 2022

Do góry

Nawet róże dla ciebie przycielam, ale nie mogę jej wyciągnąć bo ziemia zmarznięta. U nas było przy gruncie -8 przez kilka dni. A w dzień dzisiaj powyżej 10 w cieniu na słońcu przepięknie.

Elu zdążymy
U mnie jest też zacieniona niewielka część ogrodu i tam ziemia jest nadal zamarznięta.
Mam tam posadzone 2 modrzewie na pniu, które przechylił wiatr i nie mogę ich wyprostować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies