Zabrzmiało jak profanacja Klon był tam posadzony na siłę w chwili desperackiego ratunku przed zgniciem pewnego mokrego lata (takie też kiedyś u nas było, a berberys na rabacie bylinowej to zawalidroga
Więc rozumiesz, że musiałam zmienić nie dla samej zmiany
Ktoś pytał mnie (nie mogę teraz znależć kto) jak sobie radzę z tym pokładaniem się Anabelek. Każdej łodydze daję wzmocnienie w postaci cienkiego patyka (zostawiam z cięcia róznych krzewów). Tutaj pokazuję to wzmocnienie
Patyczki muszą być w miarę dyskretne. dodam, że w tamtym roku przywiązywałam łodygi do patyków sznurkiem czy drucikiem ale po pierwsze były widoczne a po drugie nietety przy bardzo silnych deszczach czy wiatrach łodyga łamała się w miejscu podwiązywania. "Opatentowałam" zatem mocowanie taśmą bezbarwną Jak się wpatrzeć to na zdjęciu widać (choć tak ogólnie jest to raczej niewidoczne)
Tutaj na szybko widok ogólny - jak widać raczej nie widać wzmocnień
i najbardziej niezawodne... hortensje krzewiaste. Pierwsza z nich to Pink Anabell (taka nazwa była na etykiecie ale w necie doczytałam, że inna nazwa to Invicibelle Spirit). Świetna jak dla mnie zjawiskowa za ilość i wielkość kwiatów. Jedyny minus - przy większych opadach i wiatrach niestety pod ciężarem kwiatów pokłada się a nawet łamie
Cisy, a raczej ich wielkość odebrała mi zapał, liczyłam na większe. Postały ponad tydzień. Dziś robiłam przymiarki. Niestety zaa miskantów prawie ich nie widać. I miało zniknąć bordowe tło z pęcherznic, ale ich kolor ładnie podkreśla zieleń
Identyfikacja nie jest prosta ale postaramy się coś wykluczyć
Tak gęsty kwiatostan maja tylko nieliczne bukietówki ( Magical Moonlight, Polar Bear, Diamantino, Sundae Fraise i Magical Candle). Polar Bear można wykluczyć bo ma charakterystyczne płatki. W pierwszej chwili pomyślałam o MM ale ona na tym etapie na pewno nie przebarwia się na różowo. Zostały 3 i tutaj jest problem w dokładności fotki- czy ona różowieje od razu z białego czy troszkę zzieleniała i dopiero różowy ( tak robi Diamantino i Magical Candle) jeśli od razu z białego to pozostaje Sundae Fraise - oczywiście mega wypasiony egzemplarz. Jak się przebarwi pokaż jeszcze raz bo sposób przebarwienia jest bardzo pomocny
Gratuluję zakupu