Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:16, 28 lip 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aniu u nas jeżówki po 18 zł i tak były już w ubiegłym roku
Kupiłam kilka i nic nie mam dlaczego ???
Szlak mnie trafia !

Kosiłam u siebie na dwa razy...tzn połowa w poniedz.reszta we wtorek.

My teraz kosimy na dwie kosiarki, ja obkaszam moje rabaty co rzucają się na mojego męża i wszystkie zasieki .. a on środki.. dzięki temu dość sprawnie to idzie

A jeżówki.... na pewno nie lubią siedzieć w glinie.. wyjątek te zwykłe, one rosną w glinie, na słońcu, w cieniu.. wszędzie. Mogły być chore, mogły zachorować (zima i wiosna temu sprzyjała..było stanowczo za mokro). Mogły je dopaść opuchlaki. Mogły nie ukorzenić się przed zimą.
Mi też się niektóre wysypują i zanikają.... ale jakoś nie potrafię się im oprzeć.. najchętniej bym miała w ogrodzie same piwonie i jeżówki. Muszę odtworzyć wielką kępę rudbekii bo po rewolucjach mam ją tu i tam w beznadziejnej konfiguracji.. Chyba pora zapisywać co muszę zrobić.. wiosną robiłam zapiski

Mini Belsy.... są CUDOWNE Już je kocham bezgranicznie... w tle inne odmianowe (ale nie pamiętam jakie) i moje siewki.. w kupie różne też super wyglądają.. chodzę i cmokam z zachwytu. Kolor aż świeci. Gdyby nie ograniczenia finansowe to wykupiłabym wszystkie..

Ogródek Iwony II 18:11, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Lubię ten moment, gdy hortensje zaczynają kwitnąć.

Z jeżówkami tymi wysokimi, to fajny duet:

To połączenie to zupełnie jakbym widziała swoją rabatę. Też mam hortkę i jeżówki różowe. Uwielbiam to połączenie tylko że u mnie jeszcze małe są bo przesadzane i rozsadzane
Ogródek Iwony II 18:08, 28 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Zbyszek się już dziś pytał, czy będę zaraz podwiązywać róże. I nie jestem pewna. Po chciałabym w ten sposób je prowadzić:

Ale takie podwiązywanie to się robi chyba dopiero wiosną. Czy się mylę?
Trochę mnie kusi te dłuższe gałązki podwiązać .

Trawą wysypuję ijestem z tego bardzo zadowolona. Bardzo miłą ściółka, i dobrze się po tym chodzi, jak muszę dojść do roślin.
Teraz Zbyszek sie przyzwyczaił, ze jak kosi trawnik, to mnie wola, bym trawę gdzieś podsypała. Część rabat mam wysypane korą, z przodu domu zwłaszcza,ale się niedobrze pieli. W trawie chyba tyle zielska nie ma, a jak pielę, nie przejmuję się, że wymieszam trawę z ziemią. trawa lekko podnosi ph , więc różom i bylinom to pasuje.

Danusia w artykule napisała:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Nie wiedziałam że są jakieś ograniczenia kiedy można a kiedy nie podwiązywać róża pnące. Myślałam że jak jest co podwiązać to to się robi

Więc tu Ci nie pomogę.

Muszę eMa namówić na podsypywanie roślin tą ściętą trawą
Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:07, 28 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale sztywno się trzyma!!!!! mega widok

Związana drucikiem do prętów w środku .. całe szczęście..bo dziś by leżały ..

Liatry.. w tym roku niziutkie i malutkie

Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:05, 28 lip 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
u mnie tez kropi ale nie narzekam, bo w nocy i wczoraj padalo.
po wyglada super
to biale po lewej to hortensja? juz sie wystraszylam, ze wyciachalas dopiero jak sie przygladnelam ponizej to zauwazylam, ze troche dalej to zdjecie zrobione

Dwie hortki Wanilki, jedna krzak, a druga na pniu.. dwa prezenty, jedna od Finki, a druga od sąsiadów

U mnie już po deszczu..15 minut pokropiło.. z czego 3 minuty bardzo intensywnie Spadło 1cm wody.

Tonący w bieli 18:03, 28 lip 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ale masz dorodne te papryki

Zobacz tego potwora. Ma chyba metr wysokości
Tonący w bieli 18:02, 28 lip 2016

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:01, 28 lip 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
fajnie, ze jezowka sie trzyma taka piekna
spotkanie u Ciebie fajny pomysl, tylko dlaczego ja mam tak daleko

Przyleć samolotem..będzie bliżej
Jeżówka jeszcze się trzyma ... ale to chyba siłą rozpędu...

Plan na zaś. wykopać siewki floksowe, wyciepać biała szałwie bo strajkują tu i dosadzić hakonechloa, dosadzić jeżówki czerwone. Niskiego liliowca dać z przodu, a wysokie dać do tyłu... zeszczuplić świerka....
Tonący w bieli 18:00, 28 lip 2016

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:57, 28 lip 2016

Do góry
yolka napisał(a)
w 100% polski ogród mam ja - bo mam ziemniaki zajmujące połowę warzywnika

A ja ani polski ani angielski.. bo w warzywniku rosną tylko samosiejki i trochę buraków Jeszcze tak nie było by nic nie było...

Dla poprawy nastroju dla tych co uważają że mam perfekt....

Warzywnik w tym roku nieużywany... masakra

Aaaa i jest jedna cukinia Pomiędzy zielsko posiałam trochę fasolki... i przeniosłam 3 siewki pomidorów...

Wyciepałam za to prawie cały topinambur, ale jak widać kilka bulw się zostało i buja do nieba..

Jesienią posieję rzodkiewkę
Tonący w bieli 17:57, 28 lip 2016

Do góry
Tymczasem w pomidorlandii
Tonący w bieli 17:55, 28 lip 2016

Do góry
Przycięłam dzisiaj lawendy

W niedzielę w Tesco kupiliśmy maleńkie hortensje za 10zł. Róż i niebieski dla mamy
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:54, 28 lip 2016

Do góry
Przed...

I po... skończyliśmy z pierwszymi kroplami deszczu.. niestety podlało w mieście, mnie zahaczyło boczkiem... miasto pływa, a u mnie dalej sucho..

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:52, 28 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Dorotko, może motyli nie ma, bo w sąsiedzi używają preparatów na gąsienice? Wtedy motyli nie ma. Bardzo ładne masz jeżówki

W mojej okolicy ludzie mało uprawiają bo ziemia piaskowa, sady owocowe się trafiają, ale nie w najbliższym otoczeniu. W pobliżu mam las, a za nim dużo nieużytków z podmokłymi terenami. Tam zwierzyna i owady mają swój raj, niekoszone łąki,i rowy z wodą.
Cieszę się, że i Tobie spodobały się jeżówki, może i Ty się zarazisz i zaczniesz je nabywać. Mnie urzekły u Ewy z wątku Skąpana w słońcu.

Tonący w bieli 17:51, 28 lip 2016

Do góry
Tonący w bieli 17:49, 28 lip 2016

Do góry
Przesadzone Hamelny zaczynają kwitnąć papryki wyszły z folii żeby nabrać kolorków
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:42, 28 lip 2016

Do góry
Agcia napisał(a)
Ta trawka o której piszecie z Ewą to chyba wydmuchrzyca piaskowa. W moich stronach rośnie pod lasami. Piękny kolor ale rozłogowa. Bukszpan dostał dzięki niej fajne kolce

Jakoś wcześniej nie zwracałam uwagi na to połączenie bukszpanów i tej sinej trawy. Kiedyś siedząc w altanie wychyliłam się i stwierdziłam, że z tej perspektywy fajnie to wygląda. Poleciałam po aparat i uwieczniłam.

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 17:38, 28 lip 2016

Do góry
Oj, zdążyłam wątek założyć, a się nie przywitałam
Witam więc Wszystkich serdecznie. I przy okazji dziękuję za stworzenie miejsca, które jest dla mnie skarbnicą wiedzy, źródłem inspiracji, a często po prostu odskocznią od codziennych trosk. Tutaj zawsze można pobyć w pięknych miejscach. Wierzę, że kiedyś moje otoczenie też będzie takie piękne . Mam nadzieję, że zechcecie mi w pomóc w stworzeniu ogrodu i wspierać mnie swoją wiedzą i doświadczeniem. Chętnie przyjmę wszelkie rady i uwagi - zarówno te pozytywne, jak i te z krytyką. Bo właśnie dlatego wreszcie postanowiłam się ujawnić, choć zarejestrowałam się dawno temu, a jeszcze dłużej podczytuję .
Ja również chętnie podzielę się wiedzą, choć na tę chwilę pod względem ogrodowym dosyć skromną . Ogród mam od trzech lat, trochę w tym czasie zdążyłam poeksperymentować i nabałaganić - na początku nie wiedziałam prawie nic.
Odnośnie pasji: od kilku lat hoduję też na parapetach storczyki i fiołki afrykańskie - nie jest to może wiedza ogrodowa, ale to w końcu też roślinki - no i sporo z nich kwitnie w zimie, gdy w ogrodzie mało się dzieje, a to ich wielka zaleta.
Szczególnie gorąco witam Szefową forum! Danusiu, ktoś na forum napisał, że powinnaś dostać medal za wkład w upiększanie naszego kraju. Podpisuję się pod tym obiema rękami! Jesteś dla mnie przykładem, jak skutecznie można zarażać innych swoją pasją i jak wspaniałomyślnie dzielić się z innymi wiedzą i doświadczeniem.
A to kwiatek "nieogrodowy" dla Was Wszystkich na dobry początek znajomości. Mam nadzieję, że za jakiś czas w ogrodzie też będę mieć podobne piękności, którymi będę się mogła z Wami dzielić za pośrednictwem Ogrodowiska.

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 17:26, 28 lip 2016

Do góry
Dołączam zdjęcia
Hortensjada 17:22, 28 lip 2016

Do góry
Już kończę bo czas leci a ja ciągle w fotelu, dosyć leniuchowania
Magical Moonlight i Pinky Winky

Kyushu i Limelight

Pink Lady
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies