Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:22, 28 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Przyszłam sie przywitać i zaprosić do mojego raczkującego nowego wątku. Jaka szerokośc ma ta rabata z hortensjami.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:17, 28 lip 2016

Do góry
Elu takie na długim trzonku tez widziałam Poszukaj na znanym portalu sprzedażowym na "a".
Tulipanowiec na razie bez oznak ozdrowienia...czekam....

A tymczasem wklejam problem z kołami. Jakby go opisać....może tak- widzę dwie opcje ale najpierw uwaga wstępna: koło nie idzie równoległe do suszarki (nawet w przybliżeniu, bo skoro koło nie jest linią prostą, to oczywiste, że nie idzie )

opcja 1:
Z wyrysowanego na zielono koła "ukradnę" fragment na rabatę zasłaniającą suszarkę (rabata zaburzy mi koło, bo będzie takim "wcięciem"- kolor brązowy). Plus tej opcji jest taki, że zostaje trochę trawnika, a rabaty i tak są fajnie duże.

Opcja 2:
Na rysunku wygląda dużo lepiej- polega na tym, że rabata kamuflująca ma być fragmentem większego koła i nie zaburza mniejszego koła ALE!!! zostanie mi za mało trawnika i za duże rabaty, a w praktyce koło nie będzie widoczne, jedynie łuk, bo większośc koła będzie- że tak powiem- w domu. Uwierzcie mi na słowo- bo rysunek tego w ogóle nie oddaje- np. rabata pod brzozami będzie miała z 7 metrów i będzie wchodzić niemal w połowę trawnika z tyłu działki.

Testowe dodawanie zdjęć 14:15, 28 lip 2016

Do góry
proba
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:05, 28 lip 2016

Do góry
u mnie koraliki na łodydze to tylko ma ta

Ogród z donicą 13:57, 28 lip 2016

Do góry
]Dziewczyny proszę o pomoc co posadzić w donicy z cyprysikiem może rozplenice ale jak one będą wyglądały zima
Ogród wśród dębów. 13:55, 28 lip 2016

Do góry
carolina01 napisał(a)

Teraz są tu lawendy ale do wywalenia.

mam propozycję - ten fragment pod płotem brązowym - ja bym dosadziła szmaragdy. Dodatkowo ruchomą część bramy też bym przesłoniła żywopłotem/ekranem ale z cisa. Natępnie całą rabatę od strony domu dałabym bukszpanową obwódkę.
Pas hortencji od bramy po łuku i wzdłuż szmaragdów. Jesli chcesz to pomiędzy hortkami sekwencja z miskantów - ze 3-5.

Rabatę bym obsadziła kombinacją grup/"rodzin z kul bukszpanowych, albo z kostek bukszpanowych. Jesli chcesz rozplenice to proponuję jakieś niewysokie np. Little Boy.
wszystko musi być czyste i klarowne bez przeładowania gatunków roslin.

A w tym czasie eMa bym urabiała, aby przed tarasem zrobił murowane piętra-donice, bo ta skarpa nie ten tegens
Wiśnia piłkowana "Amanogawa" - Prunus serrulata "Amanogawa" 13:50, 28 lip 2016

Do góry
Ja jestem świeża w sprawach ogrodowych, ale również dałam się oczarować tej wiśni. Posadzona wczesną wiosną rok temu zakwitła wkrótce po wsadzeniu. W tym roku też bez problemów. Jej kwiatostany powalają - są zebrane w takie grona i naprawdę pięknie się prezentują, mimo że drzewko jest jeszcze młode i niewysokie.
Jesienią ładnie się przebarwia. Ja mam maleńki ogródek, więc jej kolumnowy pokrój jest dla mnie wielką zaletą.
Na zimę, mimo że młoda, niczym nie okrywałam. Poza drobnym epizodem wiosną z mszycami, nie miałam na razie innych problemów. Póki co jest więc bezproblemowa.

Każdej wiosny obserwuję 4 amanogawy rosnące w sąsiedztwie. Kwitną co roku i im są wyższe, tym bardziej zachwycają.

Z odległością od domu to nie umiem doradzić. Trzeba wziąć pod uwagę koronę i korzenie. W łódzkim ogrodzie botanicznym widziałam starszy egzemplarz. Z wiekiem mężnieje, ale nadal jest wyższa niż szersza.
Moje małe wielkie marzenie 13:42, 28 lip 2016

Do góry
alis napisał(a)

Pierwszym małym krokiem będzie wyciepanie płożących i biegusiem, cichcem posadzenie Vanilek z carexami i kulkami.
Krok drugi -Ostrzyżenie iglaków...czym gorzej tym lepiej.
Potem kajanie się przed eMem (z nutką rozpaczy, że nie wyszło) i zastąpienie "nieudanych dzieł sztuki" resztą planu

Prawda, że proste?
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:40, 28 lip 2016

Do góry
Hortensja Magical Noblesse

Hortensja Schloss Wckerbarth

Hortensja You & Me Passion

To podobno jest hortensja Xian Magical Opal - okaże się jak się przebarwi.

Do raju daleko - u Ewy 13:39, 28 lip 2016

Do góry
Hortensja Magical Noblesse

Hortensja Schloss Wckerbarth

Hortensja You & Me Passion

To podobno jest hortensja Xian Magical Opal - okaże się jak się przebarwi.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:36, 28 lip 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

O ja cię, mam tę różową jeżówkę pełną, kupiłam bez nazwy, znasz ją dorotko??
Eksperyment ogrodowy Beaty 13:31, 28 lip 2016

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Obejrzałam fotki widzę, że co jakiś czas wracasz szczególnie ta druga mi się podoba, szerszy horyzont, pięknie u ciebie
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:28, 28 lip 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
W obi kupiłam 3 takie trawy.

Czy to carex Blue???
Jeżówki pełne mam 2 rodzaje, od zeszłego roku, super kwitną w tym, więc kupiłam kilka nowych, ciekawe jak te się spiszą. Jedna pełna się posiała, nie wiem czy powtórzy cechy matki, to za rok się okażę.Buziaki
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:26, 28 lip 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)

Ola rzeczywiście paskudna pogoda. Zimno jak diabli.
Mokro strasznie. Jakieś grzyby mi wyrosły w sadzie.
Podobne do pieczarek.

Od środy ma być cieplej to super wiadomości pogodowe.

Ja tez mam, całe łany, mysle, że one jadalne. Chyba zrobię test
Pan Maluśkiewicz 13:22, 28 lip 2016

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
I taki torcik zrobiłam przy pomocy starszej córki na 5 urodziny mojej młodszej córci- z delfinkami miał być.

wybaczcie bajzel dookoła - była 1 w nocy i było mi wszystko jedno

Torcik piękniusi, tym bardziej, że własnymi ręcyma wykonany Gratulacje dla małej gosposi
Ogród wśród dębów. 13:19, 28 lip 2016

Do góry
Tył domu z tarasem.

teraz patrzymy w lewo...

teraz w prawo...

Za mną Jeszce spory teren ale chcę się na razie skupić na przodzie.
Dla odmiany czas na zmiany... 13:18, 28 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, bo to pnącze prymitywne, czyli ma pędy nie sztywne i nie owjające się.
Ale potem bedzie ładniej, bo beda miały duzo pędów i na nich sporo kwiatów, których łodyzki sie podniosą.
Ale najfaniej jak się będa przeplatać z trawami czy innymi roslinami.
Postaram się zrobić foty jak się teraz układaja moi aryści.

Można też w pierwszych latach podpierać je patyczkiem i sznurkiem- wtedy będą stać jak bylina
może mam fote z przez roku- związany lekko i do patyczka:

Dzięki, Marto
Ogród wśród dębów. 13:14, 28 lip 2016

Do góry
Tu zdjęcie robione z boku domu od zachodniej strony.

Zachodnia strona domu.

Do raju daleko - u Ewy 13:14, 28 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Sabinko, kupiłam trawki - 6 Turzyc Evergold i 9 Hakonechloa Albostriata Są już posadzone

Zaszalałaś Ewka Pasują idealnie
Ogród wśród dębów. 13:11, 28 lip 2016

Do góry
Niestety brak czasu powoduję, że nie piszę systematycznie. Poza tym jakoś się podłamałam, bo nie mam koncepcji na ten mój przedogródek Niby mam mnóstwo pomysłów ale jak podchodzę do rabaty to nie wiem jak to wszystko rozplanować.

Wstawiam jeszcze raz zdjęcie ten rabaty z którą nie mogę sobie poradzić. Jest tam już Graciimius, na razie mały ale jest nowo posadzony więc mam nadzieję, żę w przyszłym sezonie już ruszy z kopyta. Przesadziłam tam Hortenscje limelight, bo rosła w złym miejscu, przyduszał ją berberys. Teraz chciałam jakoś ułożyć kule bukszpanowe (szumnie powiedziane Kule ), mam je wyhodowałam przez siebie więc jeszcze są małe i nie do końca kuliste. Mam jeszcze 5 stożków bukszpanowych ale nie wiem jak to wszystko rozmieścić Chciałam tu jeszcze żurawki i jakieś niewysokie trawy.

Teraz są tu lawendy ale do wywalenia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies