Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:46, 06 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)
W drugim ogrodzie czas traw Uwielbiam!

i jak tu nie lubić traw Piękne są A jeszcze całkiem niedawno nie zwracałam na nie uwagi. Co to za trawa ta druga zielona??
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:48, 06 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Możesz coś więcej powiedzieć o swoich spostrzeżeniach o trzcinniku?

Polinko u mnie trzcinniki miały spartańskie warunki: odchwaszczona z grubsza rodzima ziemia (piaski) na to tektura - ziemia z podglebia i z wykopu - odrobina ziemi z marketu (razem ok. 10 cm) - podlałam to wszystko 2 x rosahumusem i sadziłam kwiaty i trawy. Nie wiedziałam, że dobrze robi drobna, przekompostowana kora, nie miałam obornika, pierwszy kompost poszedł pod szlachetniejsze rośliny. Trzcinniki szt. 2 rosły wolno, ale przybierały na masie na tej lekkiej ziemi przez 3 lata. Podlewałam je oszczędnie bo mają "cienkie liście" i nie odparowują wody jak inne rośliny. Zero zasilania i pełne słońce, gnojówka z pokrzywy znów była dla szlachcianek, trawy nic nie dostały, bo za mało jej miałam. Były zdrowe, żadnej kropeczki.
Moje obserwacje co do carexów: w pełnym słońcu źle rosną (u mnie wegetują) w półcieniu szaleją. Nie zauważyłam, by robiła im różnicę lepsza ziemia, ale wodę lubią, nie chorują, nie zasilam, nie pryskam.
P.s. lubię trzcinniki ostrokwiatowe dopóki nie kwitną za ich białozielone liście. Jak zakwitną pod koniec czerwca i przebarwią się na słomiany kolor, tracą już moją sympatię bo kojarzą mi się z jesienią .
Trzcinniki krótkowłose mam od ubiegłego roku, jestem nimi zachwycona.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:45, 06 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)
wrzesień 2016 z tyłu 6 szt. rozplenicy Lady U

I dzisiaj te 6 szt. rozplenicy...

Poli Lady U szybciej rusza niż gracki? masz takie spostrzeżenia może?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:39, 06 wrz 2017

Do góry
wrzesień 2016 z tyłu 6 szt. rozplenicy Lady U

I dzisiaj te 6 szt. rozplenicy...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:37, 06 wrz 2017

Do góry
I jeden rok z zycia ogrodu

wrzesień 2016

wrzesień 2017

wrzesień 2016

wrzesień 2017

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:34, 06 wrz 2017

Do góry

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:32, 06 wrz 2017

Do góry
W drugim ogrodzie czas traw Uwielbiam!

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:30, 06 wrz 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)

Trawki marzenie pięknie wyglądają Zdradzisz w jakich odległościach je masz posadzone A pomyśleć że przyszłam szukać rozplenic
Będę zaglądać i podglądać Może znajdę i skopiuję coś do siebie jeśli pozwolisz
Miłego dnia życzę

Hej
Red Baron jest 50 cm od Morning Light a Ice Dancy 30 cm od Red Barona.
Rozplenice mam w drugim ogrodzie i są zaj...e
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:28, 06 wrz 2017

Do góry
beta napisał(a)

Lubię to ☺☺☺☺☺

A ja Ciebie!!!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:27, 06 wrz 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Macham polinko
Poczytałam o rdzy ale nie czuję się mądrzejsza

Cześć Reniu
Ja też nie i dlatego podziękuję trzcinnikowi
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:26, 06 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Poli coś dla Ciebie:
http://pin.it/chSy4kM

Wybacz, że męczę Cię tak tym queen anne's lace

A męcz Jak gipsówki nie dostanę ( a jest problem) to idę na łąkę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:25, 06 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

nooo wyobrażam sobie, ale mnie pasuje to:
https://www.google.pl/search?q=dzika+marchew&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwju5vuoqIzWAhXFaFAKHe76AEUQsAQILA&biw=1472&bih=936
jeszcze kwitnie na miedzach, w wazonie stoi nawet 2 tygodnie .
Co do trzcinników mam swoje spostrzeżenia, od 3 lat nie mają rdzy, ale skąpię im wody podczas podlewania.

Dzięki Ewa za inspiracje!
Możesz coś więcej powiedzieć o swoich spostrzeżeniach o trzcinniku?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:24, 06 wrz 2017

Do góry
inag napisał(a)
Cześć!
Jestem bo się stęskniłam
Poczytałam o górach, znalazłam gigantyczne przyrosty cisów i trochę douczyłam się o rdzy trzcinników. Wszystko pięknie tylko dlaczego fotek mało?

Cześć kochana!
Też tęsknie i cieszę się, że jesteś! Fotki? zaraz coś wstawię.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:21, 06 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Polinko,
czy myślisz, że może być zależność taka: im starsze kępy trzcinnika tym bardziej poddatne na rdzę?

Wniosek, trzcinnik wymaga częstego odmładzania?

I drugie pytanie: czy znasz nazwę takiej trawki chwasta o ładnym kwiatostanie (jak molinie) i trudne do wyrwania z korzeniami (mocno rozetowo siedzą w ziemi). Liście w krótkiej rozecie.

Ewka, mój trzcinnik jest roczny i ma dużo rdzy...myślę, że wiek akurat tutaj nie ma znaczenia.
Niestety nie mam pojęcia co to za chwast.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:19, 06 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

45szt gracimilusa pokaż błagam Cię!
chyba wybiorę tą trawę, stanowisko słoneczne dopóki glediczja nie urosnie czyli jeszcze z 10 lat, potem pewnie i tak mnie korcić do zmian będzie

Aniu, mogę fotografować tylko cześć traw...
Gracek fajny bo daje szczelną zasłonę choć jak wiesz ciut trzeba poczekać aby taki gęsty szpaler uzyskać. Za 10 lat zrobisz ogród od nowa i będziesz miała wielkie gracki do dzielenia
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:16, 06 wrz 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

jesień czy później to trochę ?

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to koniec września
Kiedyś będzie tu ogród 15:32, 06 wrz 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
i wkop buraki i ziemniaki a potem wybieraj to draństwo
Gosiu opuchlaki też do nich idą?

polinka napisał(a)
Jeśli mogę się odezwać w sprawie walki z opuchlakami to u mnie skuteczne były dwa sposoby-Decis i wrotycz....
Polinko a myślisz, że tym wrotyczem to mozna teraz jeszcze podlać? To będę gotować. Idę do ciebie odnaleźć przepis...

polinka napisał(a)
Czytam Was cały czas i jestem pełna uznania dla Ciebie Aniu i dla Tutka, że tak walczycie o zdrową glebę w ogrodzie! Nie wszyscy przyjmują do wiadomości, że to podstawa dla rośllin.
Polinko ja w dużej mierze uczyłam się na błędach. Ale też się dziwię, że niektóre osoby dopiero zakładające ogród i już będące na forum- mimo dostępnej wiedzy nic z ziemią nie robią. Bardzo zmieniła się u mnie ziemia, choć wiem że długa droga jeszcze przedemną. Ale widzę pierwsze efekty i to ogromnie cieszy.

Kiedyś będzie tu ogród 13:09, 06 wrz 2017

Do góry
polinka aniu jestem na etapie uczenia się rozpoznawania roślin mówię wam jeden wielki mętlik w głowie ale mnie to pochłania i
jestem tutaj dzięki kilku wspaniałym osobom danusi toszce, ani i mazanowi bez nich to ani rusz
i wszyscy są sobie pomocnisami widzicie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:58, 06 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Trawki marzenie pięknie wyglądają Zdradzisz w jakich odległościach je masz posadzone A pomyśleć że przyszłam szukać rozplenic
Będę zaglądać i podglądać Może znajdę i skopiuję coś do siebie jeśli pozwolisz
Miłego dnia życzę
Kiedyś będzie tu ogród 10:27, 06 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Czytam Was cały czas i jestem pełna uznania dla Ciebie Aniu i dla Tutka, że tak walczycie o zdrową glebę w ogrodzie! Nie wszyscy przyjmują do wiadomości, że to podstawa dla rośllin.

Też czytam, na razie po cichu, i podziwiam. Robię notatki. Rodzi się wiele pytań, bo też przygotowuję się do walki o zdrową glebę - glinę. Przyjęłam do wiadomości, że coś muszę z nią zrobić dopiero po - o zgrozo - kilkunastu latach różnych z nią doświadczeń, niepowodzeń, poznawania jej, bliskiego z nią obcowania. I choć mieszkam w tym samym miejscu od urodzenia, choć całe dzieciństwo spędziłam z dziadkiem w ogrodzie, ta podstawowa prawda dociera powoli i dojrzewa. Dzięki WAM!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies