Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

anna_t 16:00, 04 wrz 2017

polinka napisał(a)

Aniu, ja nie jestem ekspertem w trzcinniku Musiałabyś pytać się Gosi Malkul lub Navigatorki. Nie lubię traw, które się wykładają, są nieporządne z wyglądu a do tego łatwo łapią choroby i dlatego rezygnuję z trzcinnika.

Miskanty na pewno nie dadzą Ci osłonięcia w maju. To dopiero następuje w czerwcu. Dużej różnicy między ML a Gracilimusem nie ma. Jak dobrze kojarzę gracek startuje ok.dwóch tyg, wcześniej od ML ale bardzo dużo zależy od stanowiska. W drugim ogrodzie mam 45 szt Gracilimusa i 7 szt. jest w miejscu gdzie przez cały dzień jest słońce plus do tego mają najwięcej podlewania, i te 7 szt. nie dość, ze najszybciej ze wszystkich wystartowały to w tym momencie mają prawie 2 m. Dodam, że pokrzywę dostały 4 razy w sezonie.

45szt gracimilusa pokaż błagam Cię!
chyba wybiorę tą trawę, stanowisko słoneczne dopóki glediczja nie urosnie czyli jeszcze z 10 lat, potem pewnie i tak mnie korcić do zmian będzie
Pszczelarnia 16:49, 04 wrz 2017

Polinko,
czy myślisz, że może być zależność taka: im starsze kępy trzcinnika tym bardziej poddatne na rdzę?

Wniosek, trzcinnik wymaga częstego odmładzania?

I drugie pytanie: czy znasz nazwę takiej trawki chwasta o ładnym kwiatostanie (jak molinie) i trudne do wyrwania z korzeniami (mocno rozetowo siedzą w ziemi). Liście w krótkiej rozecie.

inag 21:50, 04 wrz 2017

Cześć!
Jestem bo się stęskniłam
Poczytałam o górach, znalazłam gigantyczne przyrosty cisów i trochę douczyłam się o rdzy trzcinników. Wszystko pięknie tylko dlaczego fotek mało?
Rosa 22:00, 04 wrz 2017

polinka napisał(a)
Byłam dzisiaj w lesie po paproci muszę poo serwować jak się zachowują.
Zrobiłam probe dekoracji. Trzeba jeszcze gipsowke sobie wyobrazić

nooo wyobrażam sobie, ale mnie pasuje to:
https://www.google.pl/search?q=dzika+marchew&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwju5vuoqIzWAhXFaFAKHe76AEUQsAQILA&biw=1472&bih=936
jeszcze kwitnie na miedzach, w wazonie stoi nawet 2 tygodnie .
Co do trzcinników mam swoje spostrzeżenia, od 3 lat nie mają rdzy, ale skąpię im wody podczas podlewania.
AniMa 22:10, 04 wrz 2017

Poli coś dla Ciebie:
http://pin.it/chSy4kM

Wybacz, że męczę Cię tak tym queen anne's lace
ren133 22:42, 04 wrz 2017

Macham polinko
Poczytałam o rdzy ale nie czuję się mądrzejsza
beta 07:23, 05 wrz 2017

AniMa napisał(a)
Poli coś dla Ciebie:
http://pin.it/chSy4kM

Wybacz, że męczę Cię tak tym queen anne's lace

Lubię to ☺☺☺☺☺
Msazalka18 11:58, 06 wrz 2017

polinka napisał(a)

Trawki marzenie pięknie wyglądają Zdradzisz w jakich odległościach je masz posadzone A pomyśleć że przyszłam szukać rozplenic
Będę zaglądać i podglądać Może znajdę i skopiuję coś do siebie jeśli pozwolisz
Miłego dnia życzę
polinka 18:16, 06 wrz 2017

iwonkap napisał(a)

jesień czy później to trochę ?

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to koniec września
polinka 18:19, 06 wrz 2017

anna_t napisał(a)

45szt gracimilusa pokaż błagam Cię!
chyba wybiorę tą trawę, stanowisko słoneczne dopóki glediczja nie urosnie czyli jeszcze z 10 lat, potem pewnie i tak mnie korcić do zmian będzie

Aniu, mogę fotografować tylko cześć traw...
Gracek fajny bo daje szczelną zasłonę choć jak wiesz ciut trzeba poczekać aby taki gęsty szpaler uzyskać. Za 10 lat zrobisz ogród od nowa i będziesz miała wielkie gracki do dzielenia