Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

asiak 20:07, 05 wrz 2017

mamuska1980 napisał(a)

Asieńko pięknie u ciebie jak zawsze
Dla mnie to miejsce i bez róży wygląda super .
Twój ogród cały różany to i tu róża pasuje, ale ja się nie znam to nie pomogę .

Powiedz kochana jakie szerokie masz te deseczki i odległość między nimi (oczywiście jak pamiętasz, specjalnie nie biegnij na działeczkę), będę robiła płotek przy gazie, wzięłam 10 cm szczebelki nie wiem czy nie za wąskie będą)

Gosiu, deski mają szerokość 10cm a odległości między nimi 3-4 cm
mamuska1980 20:11, 05 wrz 2017

Dziękuje bardzo czyli dziesiątka będzie w sam raz o jak się cieszę bo mężuś dzisiaj na tartaku zamówił dziesiątki
mirkaka 09:05, 06 wrz 2017

asiak napisał(a)
Coś mi podżera żurawki Część rośnie ładnie, a kilka mi zamiera
Czy potraktować ziemię decisem? Byłąm dzisiaj w ogrodniczym i pani powiedziała, że decis nie zadziała. Zaproponowała Dursban
Nieraz znajduję w ziemi takie tłuste białe robale ble...

Jeśli żurawki to prawdopodobnie opuchlaki. Wyciągnij te słabe i zobacz czy w okolicy korzeni oraz w samych korzeniach nie siedzą larwy opuchlaków. One potrafią drążyć kanały w grubych korzeniach, musisz rozwalić jedną i pozaglądać wszędzie.
Mogą być centymetrowe ale i maleńkie dopiero co wylęgnięte z jaja. Jeśli znajdziesz to trzeba zlać dursbanem ale on jest dla roślin szkodliwy albo wywalić żurawki a ziemię zlać dursbanem.
Jeśli masz rozchodniki to też zajrzyj w korzenie, one bardzo je lubią.
U mnie były i w żurawkach i w rozchodnikach. Musialam się wszystkich pozbyć, zostawiłam sobie tylko trzy rozchodniki w doniczkach i wczoraj znalazłam w nich pełno larw
A opuchlaków mimo że walczę z nimi już kilka lat ciągle mam sporo Ech walka z wiatrakami
asiak 10:48, 06 wrz 2017

mirkaka napisał(a)

Jeśli żurawki to prawdopodobnie opuchlaki. Wyciągnij te słabe i zobacz czy w okolicy korzeni oraz w samych korzeniach nie siedzą larwy opuchlaków. One potrafią drążyć kanały w grubych korzeniach, musisz rozwalić jedną i pozaglądać wszędzie.
Mogą być centymetrowe ale i maleńkie dopiero co wylęgnięte z jaja. Jeśli znajdziesz to trzeba zlać dursbanem ale on jest dla roślin szkodliwy albo wywalić żurawki a ziemię zlać dursbanem.
Jeśli masz rozchodniki to też zajrzyj w korzenie, one bardzo je lubią.
U mnie były i w żurawkach i w rozchodnikach. Musialam się wszystkich pozbyć, zostawiłam sobie tylko trzy rozchodniki w doniczkach i wczoraj znalazłam w nich pełno larw
A opuchlaków mimo że walczę z nimi już kilka lat ciągle mam sporo Ech walka z wiatrakami

Kurczaki... słabo w takim razie A jeszcze zamówiłam żurawki
Zajrzę do nich jak będę na działce. Ostatnio nie chodzę, bo ciągle pada i szybko ciemno już się robi.
asiak 07:45, 07 wrz 2017

Zimno, tylko 9 stopni i pada...
Jesień?
AsiaK_Z 08:21, 07 wrz 2017

Asiu nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie podobno w weekend ma być pogoda. Czy uda się nadrobić zaległości ogrodowe? Ech, to chyba zła odsłona jesieni tylko dlaczego tak szybko przyszła?
yolka 08:29, 07 wrz 2017

Ale pięknie u Ciebie, gratuluję ogrodowego sukcesu
natka098 08:58, 07 wrz 2017

Oj ta pogoda rzeczywiście nie napawa optymizmem.
iwka 09:00, 07 wrz 2017

Polinka i Toszka polecają miejsca z opuchlakami podlewać decisem.
Bogdzia 09:17, 07 wrz 2017

Fakt ze to opuchlaki a zurawki to jedne z najbardziej ich ulubionych roślin, opryki trzeba zastosowac ale bardziej skuteczne sa wiosną, ja opryskuję w czasie kwitnienia truskawek Calypso ale równiez innymi środkami owadobójczymi i rośliny i ziemie pod nimi.