Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 14:44, 25 lip 2016

Do góry
Przed domem też Anabelki, ale dopiero młodziutkie.
Na tej rabacie (biało-fioletowej) straszny busz i chaos panuje...

Ogród Loczka 14:43, 25 lip 2016

Do góry
Spotkanie - Różany weekend w Rosarium 14:41, 25 lip 2016

Do góry
Kolejnym punktem programu był wyjazd na pola różane, gdzie wszyscy dostaliśmy oczopląsu z wrażenia jakie daje wygląd pól pełnych różanych krzaczków, kolorów i zapachów

Chwasty w trawniku 14:41, 25 lip 2016

Do góry
krzysztof_wodzien napisał(a)

Dzień dobry
Mam wielką prośbę do wszystkich "forumowiczów". Na moim trawniku pojawiło się sporo chwastów, które zobrazowałem na zdjęciach (trawnik ma już kilka lat). Nie mam pojęcia, jak się nazywają (jeden to chyba chwastnica???), ani tym bardziej, jak z nimi walczyć.

Na pierwszych trzech fotografiach , jest ta sama roślina, szukałem jej w różnych atlasach chwastów i na różnych stronach w sieci, ale moje działania skończyły się niczym.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
Krzysztof

Krzysztofie, na pierwszych trzech zdjeciach moim zdaniem jest jastrzębiec kosmaczek.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 14:38, 25 lip 2016

Do góry
No ale teraz przerwa w kwitnieniu róż, jednak pąki już się pokazują, więc trzeba zasilać.

Za to nastał czas królowania hortensji. Anabelki kocham dozgonnie!
W tym roku muszę je podwiązywać...

Księżycowy... 14:35, 25 lip 2016

Do góry

Spotkanie - Różany weekend w Rosarium 14:34, 25 lip 2016

Do góry
Na wejściu częstowano nas herbatą, kawą, wodą do wyboru i różnymi słodkościami oczywiście z konfiturą różaną

Kolejnym punktem był pokaz układania bukietów z zastosowaniem róż i innych dobrodziejstw natury.

Bukieciki w różnych naczyniach szklanych, ceramicznych, typu butelki, słoiki i inne

Dekoracja w starej szufladzie

Stożek w naczyniu na stopce

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 14:32, 25 lip 2016

Do góry
Ascot:

Ascot i Queen Alexandra of Kent

Gospel i Jubilee

Księżycowy... 14:30, 25 lip 2016

Do góry
Moje, wczoraj nabyte róże już posadzone. Dosadziłam na różankach 24 bodziszki z siewu, bo już ładną bryłę korzeniową utworzyły. Brakuje mi jeszce szałwii, bo nie wyszła z siewu. Rano fajnie, bez słońca, po deszczu lekko, więc po zborze 2 wiader ogórków, wpadłam o tak z motyczką na różankę i trochę spulchniłam ziemię. Jakoś człowieka tam ciągnie i samo jakoś się robi

Jestem w polu 14:25, 25 lip 2016

Do góry
Warmia napisał(a)
Jestem i na swoje usprawiedliwienie mam tylko troszkę zdjęć

Martuś
Co Ty robisz stipie że tak pięknie rośnie?
Blyxa i elipsa 14:25, 25 lip 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
popatrzyłam jeszcze raz na lawendę, dobrze że już nie mam miejsca bo pewnie bym się na nią rzuciła
dłużej zatrzymałam się przy narzędziach- są tak ładne i w takich kolorach że przypuszczam że praca nimi to czysta przyjemność

Oj mam i zwykłe, czarne - ale z moim słabym wzrokiem ciągle je gubiłam. Szczególnie łopatkę - wsadziłam w ziemię i później łaziłam w kółko wściekając się, ze jej nie widzę. Od czasu jak kupiłam kolorowe, znalezienie ich jest znacznie łatwiejsze

Ogród Wioli 14:25, 25 lip 2016

Do góry
Dzieciki też
Ogród Wioli 14:23, 25 lip 2016

Do góry
Odpoczywam... Towarzystwo jak widać niczego sobie
Rozpoznawanie traw 14:21, 25 lip 2016

Do góry
adom1206 napisał(a)

nie mogę przybliżyć zdjęcia z daleka wygląda jak carex grayi

Niestety to nie jest to zdjęcie z bliska
Blyxa i elipsa 14:16, 25 lip 2016

Do góry
A tu lawenda w roku 2013. Duże krzaki sadzone były chyba rok wcześniej - są szkółkowe. Przed nimi widać mini mini sadzonki ukorzenianie z badylków obcinanych rok wcześniej.

Lato

Wrzesień
Jak teraz patrzę, to się zdziwiłam, ze sadzonki aż tyle urosły.

Drugie kwitnienie. Niestety straszliwie osłabia krzaki i wyglądają one bardzo brzydko. Są w drugim rzędzie, więc aż tak strasznie to nie boli, ale nie polecam.

Ogród z rzeźbą 14:14, 25 lip 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Kochani, tawułki bardzo Wam się podobały, więc zapodam nową serię w podobnym klimacie jak poprzednia, tyle że teraz rozwinęły się bardziej.

Ja jeszcze raz muszę wrócić do tawułek: czy one w rzeczywistości sa takie fioletowe ? Nazwa vision in red wskazuje na czerwień...a ja chce właśnie takie fioletowe
Blyxa i elipsa 14:11, 25 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Lawendę masz wzorcową. Jak długo u Ciebie rośnie? Pokazesz po cięciu wygląd krzaka?

Mam jakies 30-40 cm ziemi i pod spodem żółty piach. Lawenda owszem ładna ale poza nią niezbyt wiele by tutaj urosło

Cięłam na razie łuk, trochę schodzi bo sekatorem (wiem, normalny człowiek poszedłby z podkaszarką, ale ja tak lubię )
Zrobiło się gorąco więc z resztą czekam aż fala upałów minie.

Krzaki po cięciu, przed pobraniem sadzonek:

A tutaj krzak, który nie miał ani jednego kwiatka, same zielone przyrosty - i co z takim draniem zrobić?

I popobraniu sadzonek i spotkaniu z podkaszarką. Przy okazji lawendobrania tnę od razu berberys (to jego drugie cięcie w sezonie), więc teraz śmiesznie widać te zielone liście. Mam nadzieję, ze od słońca szybko zczerwienieją

Różne gatunki rożnie wyglądają. Niestety te najładniej (ciemnofiloetowe) kwitnące po kwitnieniu wyglądają najsłabiej. Tydzień, dwa i ubytki powinny się wypełnić.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 14:01, 25 lip 2016

Do góry
Dorota71 napisał(a)
Może deszcz pomógł. Ja go sporo lałam ale i tak listki uschły. Bardziej podejrzewam szok przez wsadzsnie do ziemi. Ważne, że teraz się odradza i jest ok.

Tutaj była na pewno taka sytuacja, jaka mi się kilka razy przytrafiła, jak sadziłam drzewa u rodziny i znajomych. Posadzony poprawnie a jedno zaniedbanie podlewania, może słaby system korzeniowy w doniczce, może jednak zbyt słabe rozluźnienie korzeni do sadzenia - i mimo "jakiegoś tam" podlewania drzewo świeżo posadzone (zwłaszcza w czerwcu-lipcu-sierpniu) nie jest w stanie pobrać wody i daje takie oznaki jak zrzucanie liści, po prostu gotuje się.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 14:00, 25 lip 2016

Do góry
Jubilee Celebration dawała czadu, ale na wisząco...

Boscobel:

Crocus Rose:

Bajlando:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:55, 25 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Gwiazdę to ja tu widzę - zapracowana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies