Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wąski cienisty przedogódek 07:34, 17 sie 2016

Do góry
Lipiec 2016/ Sierpień 2016

Czy można przesadzać hortensje na jesieni czy lepiej poczekać do wiosny?
Lawenda mi się trochę "rozlała" czy powinno się ją jakoś ciąć żeby zachować pokrój zwartej kępy?
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 07:27, 17 sie 2016

Do góry
Witam
jestem nowa na forum, ale wątki czytam od jakiegoś czasu. Pokrótce opiszę stan ogródka. Późną jesienią ub. roku ""profesjonalny ogrodnik" przygotował nam ogród - ziemia ciężka, gliniasta, dodatkowo mocno zanieczyszczona gruzem pobudowlanym.
Miał ją użyźnić, przekopać i przygotować tak aby rośliny mogły "żyć". Do końca wiosny było wszystko ok a potem zaczęły się niemiłe niespodzianki, a ogrodnik w zasadzie zniknął ,nie odbiera telefonów.
Muszę sama powalczyć o ogród, co zresztą lubię ale brak mi wiedzy.
Do rzeczy - załączam zdjęcia hortensji, mam kilka krzaków i tak wyglądają obecnie wszystkie.
Wystawa dla jednych jest wschodnia, inne rosną na wystawie południowej.
Niestety rozpoznałam opuchlaka i z nim walczę, jednak nie wiem czy te przesuszone liście to slońce czy choroba grzybowa. Proszę doradźcie co robić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:03, 17 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Moja Biedermeier jest małym krzaczkiem i wygląda tak

w pąku

w pełni rozwinięta

Identycznie wygladała moja, a kwiat trzymał sie chyba z 3-4 tygodnie na łodydze!
W oflisowym ogrodzie 04:22, 17 sie 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Kami czy to drzewo to wierzba mandżurska?
Jeśli tak to bardzo ładnie u Ciebie rośnie.
Mam takiego małego zaniedbanego drapaka, ciągle mu liście zasychają - nie wiem czy choruje, czy ma za sucho w tym miejscu, czy za mało słońca...zastanawiam się czy go nie wyrzucić.
Jak często podcinasz swoją - może ja za mało swoją ciacham i dlatego jest taka wyleniała?

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:30, 17 sie 2016

Do góry
A tu moja żałosna stipa.
W ogóle jest tu bardzo żałośnie, nie mam pomysłu co zrobić ze ścieżką, czym wyłożyć, wysypać? Żwirek odpada bo tam zbyt wąsko jest i przy każdym podlewaniu będę w to wężem korę wgarniała.
Poza tym rośliny. Tak nie może zostać !!!!!!!!
Jak mam je rozmieścić ?? Stipy napewno wylecą ( w tym roku wsadzone tam są awaryjnie )
Myślałam w ich miejsce dać Red Barona, pod nim tak jak są te czerwone żurawki, rozmnożyć trawki, porozsadzać w miejsce wrzosów ?? Co z tym fantem zrobić ?

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:21, 17 sie 2016

Do góry
Vanillki są na różnych stadiach rozwoju

tatarakom podoba się to miejsce. Jak widać do trzech razy sztuka

Tym już trzeba bedzie bardziej dogadzać z podlewaniem

Szukam pomysłu na zasłonki. Jak uszyć, co zrobić by się nie "wiewały" jak szalone ? Mam grube, żaglowe płótno, chcę by przy silniejszym wietrze nie łopotały. Myślałam wszyć jakieś obciążniki, macie może jakieś pomysły co by można zastosować ?

(Tu na zdjęciu to chwilówka zapożyczona z tarasu, nie sugerować się proszę )

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:21, 17 sie 2016

Do góry
i moje webenowe poletko

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:20, 17 sie 2016

Do góry
Te mają prawie w całości zjedzone liście, wszystkie wygladają ja jedno sito nie mam pojęcia co je tak pożarło. Wczesnym latem zbierałam z nich setki maleńkich ślimaków ale w końcu opanowałam inwazję a jednak dziur przybywało cały czas

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:20, 17 sie 2016

Do góry
Wszyscy wiedzą jak wygladają jeżówki ale ja nie mogę się powstrzymać, są takie piękne

Odcienie zieleni 2 00:16, 17 sie 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

Co to za trawa? Super masz bukszpanowo, a Green Jewel piękna, zobaczysz jak w przyszłym roku da czadu.Też ją mam i jestem zadowolona, chyba to moja ulubiona
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:52, 16 sie 2016

Do góry

miejscówka kulki na pniu

i hortki dębolistnej

i na dobranoc powrót do domu

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:48, 16 sie 2016

Do góry
Miejscówka wiązu

w tle siano do spalenia
przy szałasie już się zieleni

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:43, 16 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miałam rozrysowaną w skali 1:100 całą działkę (kratkowany papier 1 cm to 1 metr w rzeczywistości), naniosłam obrys budynku, zaznaczyłam miejsce dla drewutni, oczyszczalni, studni. Zaznaczyłam miejsce na sad i warzywnik. Potem zaplanowałam ścieżki. Rozrysowałam kształt rabat. Patrzyłam na osie widokowe z okien (co trzeba przesłonić, co wyeksponować). U mnie jest szczere pole, bardzo brakuje mi drzew, więc je zaplanowałam, potem wysokie krzewy i grupowo sadzone mniejsze krzewy. Bylinami zajęłam się na końcu. Potrzebowałam wyrazistego szkieletu (ram). Rysowałam sobie plamy i je kolorowałam. Nie wszystko , co zaplanowałam udało się idealnie
(miałam z tarasu widok na góry, więc nie planowałam tam wysokich drzew i krzewów). Potem sąsiad zaczął budowę i akurat na osi widokowej przy ogrodzeniu postawił olbrzymią huśtawkę, a taras zrobił naprzeciw naszego. Musiałam kombinować i dosadzać coś, co urośnie wysoko.

Edit- zrobiłam zdjęcie poglądowe tego, jak zaczynałam robić plan zagospodarowania działki

Jesteś WIELKA!!!
Mój ogród nad rzeką... 23:39, 16 sie 2016

Do góry
Pamiętam te cebule tulipanowe kiedy je sadziłaś, całe mnóstwo Piękny efekt
Z trawami takie przykre doświadczenia większość z nas miała w tym roku. Też mi strasznie przykro było, że się nie uchowały. Szczerze mówiąc boję się kupować kolejne ale chyba na wiosnę zaryzykuję.
A między kulki może hakonechloa ? W pierwszym roku niepozornie będzie wyglądać ale juz w następnym byłoby ciekawie Albo turzyca morrowi variegata jak na tym zdjęciu z
Ogrodwej przygody u Łukasza ?

(zdjęcie oczywiście usunę jak obejrzysz)

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 23:26, 16 sie 2016

Do góry
...Gabrysiu...wiedziałam, że się nie będę mogła doczekać i wpadłam na ostatnią stronę....a tu o psach
A ja kociara jestem z nurtu więc proponuję coś na kształt mojej Laluni

...to tyle uciekam na 51 stronę
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:23, 16 sie 2016

Do góry
Padam... uciekam.. rewizyt nie będzie.. to już standard..

Jesień.. zwykła

Jesień "szwedzka"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:23, 16 sie 2016

Do góry
Witajcie
Proszę doradźcie czy da się tu cos zrobić? Jest mało miejsca i na dodatek ta studzienka
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:22, 16 sie 2016

Do góry
mira napisał(a)
Zapisy u Pana Bylinowego? dobre uśmiałam się.Piwonie muszę teraz przesadzić i podzielić to jest wyzwanie.
Lotosy masz ładniejsze niż widziałam w królewskich ogrodach angielskich -serio nawet tam mówiłam a nie wiem czy Tobie to powiedziałam.

pozdrawiam

Nic śmiesznego... jest możliwość zakupu ze 100 odmian.. ale są odmiany tylko dla koneserów i tylko na zamówienie... Zwykły śmiertelnik rarytasu nie kupi.. a szkółka nie sprowadzi takich odmian.bo zostanie się z nimi na zimę w doniczkach.. Dlatego zamówienia przyjmują pod konkretne osoby.. Zresztą wszystkich 100 lub więcej odmian nie sprowadzą... bo gdzie to trzymać?????? .. ale dla Forum sprowadza poszczególne odmiany.. dobre sadzonki i w dobrej cenie.. Zamówiłam odmianę żółtej piwonii .. czysto żółtej chinki.. Gold Main Jedyny wybryk zakupowy na ten rok

I języczka.. żółta

Lotosy są dorodne w tym roku
Ogródek z futrzakami i kamieniami 23:17, 16 sie 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

Piękna. Co to za różyczka?
A jeżówki?
Żywopłotki cisowe. 23:16, 16 sie 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Haniu rozpoznas berberysy.

A dlaczego one takie malutkie?

Tak zielone miałam jak stały w cienistym miejscu, potem na słońcu zrobiły się bardziej czerwone, na początku myślałam że mam same zielone.
Tak ze nie wiem trzeba czekać.
Posadziłam swoje jak leci, bardzo bym chciała by w obwódce posadzonej były same Orange, a zielone pojedyncze.
Ja w tym roku zasieję tylko te kilka nasion co jest na krzaku zielonych.

Uważam że w następnym roku już dojdziemy jakie będą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies