Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:40, 13 lip 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Agatka nie masz wrażenia, że wrzosy w tym sezonie wcześniej będą kwitły? U mnie niektóre białe już pączusie wiążą

Polecę zobaczę, pąki mają już nabrzmiałe

Toszka napisał(a)

a u mnie już zaczęły...

U mnie wszystko później startuje, większość moich wrzosów to pączkowe, one też późniejsze są

Ogródek Iwony II 14:40, 13 lip 2016

Do góry
Obiecałam Juzi pokazać moje hortensje.
7 sztuk kupionych wiosną zeszłego roku:

Tutaj do donicy wypełnionej kompostem i ziemią wsadziłam 3 sztuki. dwie po po brzegach właśnie z tego zakupu, w środku jest ciut większa z zakupu jesiennego, czyli troszkę starsza. Konewka robi za miarkę:

Żwirek trzyma wilgoć i w donicy ziemia tak nie wysycha, poza tym podłoże robi swoje.
Kolejne hortensje rosną przy ciurkadełku. Sztuk 5.

Trzy środkowe są ładniejsze. Wynika to z faktu, ze przesadzaliśmy tam tuje w maju i by się przyjęły, codziennie laliśmy tam przez dwa tygodnie sporo wody. Środkowa pomiędzy dużymi szmaragdami dostałą przy okazji lania wody najwięcej jej, bo woda tam spływała. No i ziemia lepsza była dorzucona, a pomiędzy trochę obornika zakopałam.
Dalej rosną następne dwie mizerotki. Wody dostają tyle, co cała reszta, ale iglak z tyłu wypija im wodę, bo posadziłam je w jego korzeniach ... Musze to zmienić jakoś, ale już nie w tym roku ...

I widok ogólny z konewką jako miarką.

Równe kupione, różnie rosną w zależności od warunków. Wiosną wszystkie dostały taką samą porcję nawozu do hortensji. Musze znowu podsypać, bo zaczynają kwitnąć.

Typografia ogrodu 14:40, 13 lip 2016

Do góry
I wglebnik w wersji suchej
Pokażę nasz ogród 14:33, 13 lip 2016

Do góry
asica napisał(a)
No to porcyjka zdjęć:

To już teraz wiem dlaczego nie wyobrażasz sobie swojego ogrodu bez anabellek
Przepiękne!!!

Asiu dobrze kojarzę, że robi liście wedzarnie? Mogłabyś w wolnej chwili obfocic szczegółowo?
Zieleń przed kamienicą - trudna sprawa 14:32, 13 lip 2016

Do góry
Witam po przerwie. Częściowo zająłem się moim "ogródkiem". Tyle, ile miałem czasu do tej pory. Skopałem parę metrów, zabrałem jedno "miejsce parkingowe" i wrzuciłem dwa kamloty, żeby ta przestrzeń więcej podobnej funkcji nie pełniła.

Poza tym posadziłem dużo turków. Tak się akurat złożyło, że dostałem pełno mniej lub bardziej wyrośniętych sadzonek. Poza tym trochę ukorzenionego i nieukorzenionego bluszczu pod drzewem.

Generalnie gleba była bardzo twarda, miejscami nie mogłem się wkopać głębiej, niż na pół szpadla (być może to już schron, który znajduje się pod podwórkiem). Poza tym kawałki gruzu i śmieci.

Zastanawiam się nad jakimiś mało wymagającymi roślinami, które mogłyby pokryć całą powierzchnię i żeby nie były to rośliny jedno sezonowe. Na trawnik raczej się nie porywam. Chyba, że trawa z mikrokoniczyną jest mniej wymagająca?

Zdjęcie jest z kwietnia/maja. Teraz wszystko jest znacznie bardziej zarośnięte, mam dużo chwastów do wyrwania z krawężników itd. Poza tym chciałem pare miejsc opryskać odchwaszczam. Polecacie coś?
Księżycowy... 14:31, 13 lip 2016

Do góry
U mnie dopiero pierwszy słoiczek ogórków się zrobił. Piękne masz zbiory.
Zrobiłam dzisiaj fotki tego muru. Wklejam u Ciebie.

Pokażę nasz ogród 14:31, 13 lip 2016

Do góry
Typografia ogrodu 14:28, 13 lip 2016

Do góry
Skoro mamy juz kamienie.to nie moga lezec.co prawda mielismy to zrobic za rok ale...

Plyty powstaly trzy lata temu na wzor Marzenkowych.obsadzalam je 9 sierpnia dwa dni przed porodem mlodej.M nameczyl sie przy ich ukladaniu strasznie.leza na piasku a fugi wypelnione byly ziemia i obsadzone karmnikiem zwykłym i aurea oraz kwitnaca na bialo macierzanka piaskowa. Pierwszy rok wszystko zarastalo.drugi wygladalo fajnie a teraz wystarczyla chwila nieuwagi i szystko zaroslo chwastem.dodatkowo bylo tam za sucho i wygladalo to koszmarnie.
A ze to miejsce naszego wiecxornego relaksu musialo jakos wygladac wiec nastapila dzis mala destrukcja. Czesc najlepiej wygladajacych roslin trafi w inne miejsce

Przed

W trakcie

Jeszcze bardziej w trakcie

I po z jeszcze mokrymi kamieniami

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:26, 13 lip 2016

Do góry
PAWEŁ
jakie tam kompleksy, jak masz pięknie u siebie
u mnie też różnie jest, sa miejsca lepsze i gorsze, ale tych ostatnich już coraz mniej
cedry szybko rosną i sa bezproblemowe, polecam i pozdrawiam
KASYA
Kasiu, tylko lub aż 24a; na samym początku sadziliśmy drzewa, badylki, nasadziliśmy około 300, jak to zaczęło rosnąć, jak zaciemniać, zaczęliśmy wycinkę i tak co rok redukowaliśmy, potem znowu i znowu
ale mini lasek mam, lubię po nim łazić ostatnio coraz więcej jakiś grzybów, nie wiem czy jadalne
GOBASIA
jest taki mini lasek, ale był las
AGNIESZKA-MA
cieszę się, że zdążyły dotrzeć na czas; musisz je posiać i oznaczyć sobie
EWA777
wyobraź sobie, że moja też w sobotę Aga wpada w gości i przywozi mi 3 różowe anabelki trawy kochają wilgoć, zwłaszcza Elaty i miskanty.
ULA
przez czysty przypadek tak wyszło, ale podoba mi się; wczoraj latałam w deszczu i przesadzałam siewki jeżówek, część nawet kwitnących, teraz musze pilnować wilgotności aby nie padło; doszłam do wniosku, że tam też fajnie pasują moje margaretki, będę zabierać z innego miejsca i dam na tę rabatę;
tu widać je, najpierw są limonkowe, potem bieleją

doczytałam, że ta rozplenica jest jednoroczna, czyli u mnie odpada, ale cudna jest.
U ciebie ruszą, podejrzewam, że tylko ciut czasu im potrzeba
jeżówka Hot Papaja jest śliczna i na dodatek pachnie
po deszczu mi leżą, muszę opalikować
widać w tle misternie rozciągane Rubensy....mam z tym zabawy

ścieżka do lasu
Typografia ogrodu 14:22, 13 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ale na pocieszenie przyjechał po 18 kamien na podloge wglebnika i placu z altana.jakies 5 ton na razie.

45 minut machania łopatą i wiadrami i wglebnik gotowy. Oczywiscie musi sie wszystko jeszcze ulozyc,udeptac.ale to kwestia czasu. Na zdjeciu jest swiezo zlany woda wiec wydaje sie czarny jak wegiel.ale jak jest suchy jest ciemno szary.

Plac obok musi poczekać na montaz pergoli. Ogolnie nawierzchnia placu miala byc ze swobodnie ulozonych na plasko kraweznikow i kamieni,ale uznalismy ze jesli ustawimy tam pozniej stol i lawki (zamowione juz na wiosne przyszlego roku) to i tak tych plyt widac nie bedzie.zatem bedzie chyba sam kamien.

Jesli wszystko pójdzie tez zgodnie z planem to moze przywieziemy go jeszcze na doscie do domku ogrodnika,na plac z plytami gdzie karmnik prosi o eksmisje i na trakt... wstepnie zarezerwowalismy 50 ton.

genialnie to Asiu wygląda
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:22, 13 lip 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
No, brawo. Trawy pierwsza klasa!!!
I kępa pysznogłówki piękna

Dziękuję Aniu, pysznogłówka w tym roku nad wyraz widoczna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:22, 13 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Piękne zdjęcia, piękny ogród!

Powiedz mi kobietko czy Ty czegoś nie potrafisz? Wszystko czego się chwycisz jest MEEEEGGGAAA!!!!!
Pokażę nasz ogród 14:22, 13 lip 2016

Do góry
Skarbonkowy ogródek 14:21, 13 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Kolor twoich hortek wskazuje na zasadowe ph. Jeśli jest kwaśne to kwiaty są niebieskie. Jak zasada to rózowe - hortka ogrodowa to doskonały pehametr
Teraz cię zaskoczę - rodki nie są ciężkie. Z tych samych powodów co u ciebie w maju, u znajomych wymienialiśmy podłoże takich ponad 1,5 x 1,5m do ponad 2m.
Podnosi się rodki łatwo i jest nikłe drastyczne uszkodzenie korzeni. Mało tego -w Kanadzie, gdzie jest zagłębie rododendronowe i rozległe badania prowadzą doświadczenie pokazało, że dobrze starszym rododendronom robi "przewietrzenie" korzeni, czyli okazało się, że po wymianie podłoża lub przesadzeniu rododendrony mają się tylko lepiej.

Jaka masz glebę? lessową? Czy inną? Ciężka? Gliniasta? ponizej 40-60cm co jest? Skała?

To podstawowe pytania aby dobrze przygotować stanowisko.

Tosiu, tak mi właśnie wychodzilo po zmierzeniu ph. Kreci się okolo 7. Czyli potwierdzasz co mierzyłam. Próbkę pobierałam z głębokości około 10 cm.

Co do gleby to niestety nie wiem. Nie umiem rozpoznać. Na pewno nie ma gliny, raczej piasek. Łopatę wbija się zaskakująco łatwo. Ziemia nie jest zbita i łatwo ja wzruszyć. Czy jak wykopie dołek i zrobię zdjęcie , powie Ci to coś więcej. Test przepuszczalności miałam robić dzisiaj ale akurat leje od rana.

Edit:

wyskoczyłam do ogrodu i co stwierdziłam:

przy rozcieraniu lekko brudzi rękę, wyczuwam obecność piasku. Udało mi się uformować dość gruby wałek ( koopa ) ale bardzo łatwo rozpadał się na mniejsze grudki. Zaznaczam ze od rana padało.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:20, 13 lip 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Toszka, mój eM czeka na kreta aby Twój sposób wypróbować

Ha, ha dobre

Przedstawiam wam mojego świerka wężowego Snake
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:17, 13 lip 2016

Do góry
Dla Kasi Katkak zdjęcia kłosowca Agastache Rugosa-Hybride 'Blue Fortune'

A tak wyglądał, jak zaczął wychodzić wiosną
Pokażę nasz ogród 14:17, 13 lip 2016

Do góry
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:15, 13 lip 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
przesadzę moje 3 molinie...co sie nie moga zebrac w sobie ...moze im stanowisko nowe spasuje? ...zobaczymy chce miec molinie w ogrodzie ...duzo molini!!! ...te przynajmniej nie padają po zimie

I szybciej startują od rozplenic..ja będę doswiadczać tatarak, a ty molinię
Od lewej Pica Bella moja ulubiona
Ogródek Iwony II 14:15, 13 lip 2016

Do góry
Ewa,zrobiłam jeszcze dziś fotkę moich ID dla ciebie. Są obecnie mniejsze, niż były rok temu. Wszystko, to młode przyrosty:
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:12, 13 lip 2016

Do góry
anka_ napisał(a)

Agata co to za carex? U mnie Ogon padł. A widziałaś jaki piękny u Miłki czy Eweliny (nicol21) ?

Aniu kupowałam bez nazwy?..u Irenki chyba widziałam, ale dawno temu, może spróbuję je posadzić do kwaśnego torfu, to się zabiorą, muszę spróbować

Słoneczka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies