Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Toszka 21:17, 04 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)

Toszko, ogród się zmienił. Ale pamiętam, jak mi pokazałaś inspirację, a ja na początku chciałam wszystko posadzić identycznie, jak na zdjęciu. A ty mi otworzyłaś oczy i dopiero wtedy zrozumiałam, na czym polega korzystanie z inspiracji. Czasem wystarczy zapożyczyć kolory, barwy, innym razem fakturę, a czasami sposób łączenia danych roślin. Nie musi być tak samo. To chyba wtedy nastąpiła w mojej głowie rewolucja, przestałam marzyć o "pożyczaniu" rabat, zaczęłam tworzyć własne

Wprawdzie kierujesz słowa do mnie, miło mi bardzo ale nie wiem czy jesteś świadoma jak ważne myśli zawarłaś o korzystaniu z inspiracji. Wielu początkujących ogrodników nie rozumie, że tak na prawdę piękny, satysfakcjonujący ogród to nie kopia z pinteresta czy z realizacji Gardenarium, a włożona własna dusza, iskra nadająca ten indywidualny, osobisty rys, który wciąga gościa w głąb ogrodu i pozwala z zainteresowaniem odkrywać smaczki i niuanse i wołać "jak pięknie"!
Iwk4 21:21, 04 wrz 2016

Kilka ujęć ogrodu w deszczu

Iwk4 21:28, 04 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Wprawdzie kierujesz słowa do mnie, miło mi bardzo ale nie wiem czy jesteś świadoma jak ważne myśli zawarłaś o korzystaniu z inspiracji. Wielu początkujących ogrodników nie rozumie, że tak na prawdę piękny, satysfakcjonujący ogród to nie kopia z pinteresta czy z realizacji Gardenarium, a włożona własna dusza, iskra nadająca ten indywidualny, osobisty rys, który wciąga gościa w głąb ogrodu i pozwala z zainteresowaniem odkrywać smaczki i niuanse i wołać "jak pięknie"!

Do tego jeszcze nie dojrzałam, ale myślę, że jak już skończę ramy, posieję trawnik tam, gdzie teraz leżą deski na dach gospodarczego i wszystko połączy się w całość, będę mogła skupić się na tych "smaczkach" .
Kolejny sezon czeka, a co przyniesie, czas pokaże
Ale się już nie motam, już spokojnie podchodzę do kompozycji, patrzę na całość i czasami się zastanawiam, co poprawić i mogę się gapić godzinami i nic ..., a potem raptem przychodzi ta jedna genialna myśl, która rozwiązuje problem. Czasami niestety nie w porę, nie zapiszę, a potem zapomnę i czekam na następne bum
Iwk4 21:32, 04 wrz 2016

Tą fotkę dedykuję Ewie.
Piórkówka, myślałam, ze padła, długo nie dawała oznak życia, a potem 1/4 część ożyła i ma nawet kotki
Odcięłam jej to, co martwe.

Iwk4 21:36, 04 wrz 2016

Bonica w tym sezonie miała dość długą przerwę, ale może dlatego, ze zeszłej jesieni ją przesadzałam ...
Uwielbiam kolor kwiatów

Toszka 21:38, 04 wrz 2016

Dobrze by było wgryźć sie nożem w karpę i bez wykopywania wyciąć i usunąć martwą część. To potencjalny przechowalnik patogenów. Uprzedzam - nie będzie łatwo to zrobić. Wiem, że cierpliwa jesteś. Resztę zlać HT, dla odkażenia gleby. Zwłaszcza dołek po amputacji Jeszcze możesz pryskać OW, dla wspomożenia rośliny.
Iwk4 21:44, 04 wrz 2016

Czy to już jesień na tulipanowcu, czy powinnam się martwić?

Trzcinnik krótkowłosy zaczyna kwitnąć. Nie znam jeszcze tej trawki mam ją od maja, ale kłoski podobają mi się.

Muszę ściąć przekwitłą pysznogłówkę. Czy może zostawić?
Toszka 21:48, 04 wrz 2016

Oberwij te liście. Opryskaj profilaktycznie na grzyba.
obserwuj.

Jesień idzie, sucho...
Iwk4 21:48, 04 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Dobrze by było wgryźć sie nożem w karpę i bez wykopywania wyciąć i usunąć martwą część. To potencjalny przechowalnik patogenów. Uprzedzam - nie będzie łatwo to zrobić. Wiem, że cierpliwa jesteś. Resztę zlać HT, dla odkażenia gleby. Zwłaszcza dołek po amputacji Jeszcze możesz pryskać OW, dla wspomożenia rośliny.

A już myślałam, ze te mikstury w nowym sezonie dopiero zrobię. No cóż, trzeba dokończyć zakupy i zrobić raz dwa
Dzięki za dobre rady
Przepis na HT i OW na maila sobie skopiowałam jakiś czas temu, aby w sklepie wiedzieć, o co się pytać
Tak więc nie muszę szukać
Iwk4 21:50, 04 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Oberwij te liście. Opryskaj profilaktycznie na grzyba.
obserwuj.

Jesień idzie, sucho...

Ok. Jutro zrobię
Mam Topsin rozrobiony. Czyli pysznogłówkę też zetnę... I opryskam