Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działeczka Asi :) 12:37, 11 sie 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Na dwa metry powiadasz... ło matko
te prace domowe coraz trudniejsze na tym Ogrodowisku

Toszko, będziemy szukać w takim razie kóni

Aaaa, no i kopać zacznę
hehe jak w szkole, tylko na O nauczyciele fajni i prace domowe się nie nudzą
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:37, 11 sie 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ślicznie i letnio. Z liliowcem z nasion nawet Ci się udało, w tym sensie że kwiat jest ładny. Moje doświadczenia (choc wiele lat temu), były całkowitą porażką - kwiaty były brudne i z plamami, nic z tego nie wyszło. Więc zarzuciłam prace hodowlane.
Mam koleżankę która wysiewa nasiona róż, np, angielek i wychodzą jej z tego naprawdę ładne rzeczy. Powojniki jej się sieją, dostałam ostatnio trzy sztuki - zawsze to jest niespodzianka, ale jaka emocjonująca.

Wiem, że z liliowcami to loteria. Podobnie jak z irysami. Ale może i z nimi się uda, bo młode iryski rosną. Emocje też
Ale na róże i powojniki to się nie porywam
U Pana Boga w Ogródku 12:36, 11 sie 2016

Do góry

U Pana Boga w Ogródku 12:33, 11 sie 2016

Do góry

Typografia ogrodu 12:32, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Asia, a pokazałabyś jak ta Twoja lawenda po ścięciu wygląda, bo pewnie przed nie masz fotki?
Zdrówka dla córeczki!

Na 95 byly fotki tuz przed cieciem.
Teraz wyglada tak

Za zyczenia dziekuje pieknie
U Pana Boga w Ogródku 12:30, 11 sie 2016

Do góry
Jest takie miejsce na Podlasiu... Ogród, o którym wiedzą nieliczni, a z pewnością wart uwagi. Pełna podziwu dla kunsztu, zaangażowania i determinacji jego Zarządcy, postanowiłam Wam przybliżyć to miejsce i zachęcić do odwiedzin.

Ogród mieści się w województwie podlaskim, we wsi Sokolany - 52 km od Białegostoku, 8 km od Sokółki. Współrzędne geograficzne to N 53° 27.880 E 023° 28.359

Pewnego dnia tej wiosny, przejeżdżając po raz kolejny przez Sokolany, postanowiliśmy zrobić sobie mały postój przy kościele. Zaintrygowani wielkimi schodami (jest ich tam pewnie ponad sto) wdrapaliśmy się na górę, nie oczekując niczego więcej poza skromną świątynią. A tam... otoczenie kościoła zdecydowanie nietypowe. Ksiądz Proboszcz musi być miłośnikiem ogrodnictwa i tą czułość do roślin widać w każdym zakątku. Oprócz uroczych kompozycji i rzeźb roślinnych można tam na przykład spotkać szalejącego ze szczęścia na widok Proboszcza owczarka niemieckiego, tudzież najprawdziwsze... pawie Domyślacie się już zatem, że daleko tu do sztampy.

Trochę faktów:

- Historia świątynii sięga 1617 roku.

- W obecnej formie istnieje od 1996 roku.

- Wieś Sokolany powstała pod koniec XVI wieku, jej nazwa pochodzi od ptaka - sokoła. Trudno określić liczbę mieszkańców, jednak wiemy, że w 1934 roku było to ponad 3800 ludzi, a obecnie cała parafia (łącznie z okolicznymi wsiami) to jedynie 1400 osób.

Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim tego typu kompozycje przypadną do gustu, jednak uważam, że absolutna precyzja, pielęgnacja i serce włożone w ten ogród są godne podziwu. Mam nadzieję, że zdjęcia zachęcą Was do odwiedzin tego miejsca, najlepiej oczywiście latem

Typografia ogrodu 12:27, 11 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Asiu wrzuć na malinówkę
prosze bardzo
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:24, 11 sie 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Gosiu, cudne kolory, bylinówka aż kipi latem Ślicznie masz. Tak mi się dalie podobają, a u Ciebie tyle odmian, co jedna to ładniejsza. Szkoda tylko, że je trzeba wykopywać.
Pomidory u Ciebie też jeszcze zielone. Moje też. Nie wiem, czy przy tych temperaturach zczerwienieją?

Jeśli tylko zz nie zje pomidorków, to zdążą dojrzeć
Jeszcze ta mi się bardzo podoba. Nie mam tak dużo odmian, kilka nie widzę, może ich już nie mam... Każdy kwiatek ma swojego lokatora. Nawet świerszcz się załapał.
Ogródek frontowy 12:22, 11 sie 2016

Do góry
Matko i córko...Kobieto...jakie Ty postępy zrobiłaś!!! Elegancko masz!!!

Masz róże na zachętę...teren masz, możesz sadzić
Candlelight, Barkarole, Chippendale (w środku, po lewej Jubilee Celebration, po prawej M-m Knorr) i długa różana rabata przy dojeździe do garażu

Na huśtawce miło płynie czas... 12:16, 11 sie 2016

Do góry
A teraz na tapetę miejsce do zmiany.

Wystawa południowa, frontowa rabata. Generalnie chcę z niej zrobić różankę, jeszcze nie wiem czy w całości. Chcę wyrzucić niskie iglaczki i obsadzić to miejsce białymi i limonkowymi różami. Zagajanka sugerowała Artemis i tak by mi się podobało. MOże jeszcze jakąś? Do tego chciałam dosadzić lawendową Mainzer Fastnacht, którą widać w tle i może jeszcze jakąś w podobnym odcieniu.

Bardzo Was proszę o pomoc i sugestie. Jak mam to wszystko poukładać?

Bardziej z prawej strony widać malutkie bukszpany z seslerią H. Dalej są Leonardo w stipie. Nie wiem czy wywalić buksy i zrobić na całości róże, czy jednak zostawić, ale dac większe okazy?

Please, help!
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:14, 11 sie 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Wszystkie śliczne ,ale ta bordo jest Mega ,czy ona pójdzie na ognistą ?

Ona prawie czarna, ciemniejsza niż bordo I jest na ognistej.

Druga próba wysiania trawy na ścieżakach w warzywniku okazała się udana Udało się upilnować Pilnuję też odchwaszczania żywopłotu grabowego, bo doprawdy cowieczorne odpędzanie saren, które z mojego odpędzania nic sobie nie robią, już mi się znudziło...
Na zdjęciach widać, jakie śmieszne mam czeremchy. Świeże liście zielone, starsze bordowe

Hyzop niestety jest trochę za wysoki, pójdzie na bylinówkę. Tutaj muszę dać coś innego.
Działeczka Asi :) 12:10, 11 sie 2016

Do góry
Na dwa metry powiadasz... ło matko
te prace domowe coraz trudniejsze na tym Ogrodowisku

Toszko, będziemy szukać w takim razie kóni

Aaaa, no i kopać zacznę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:09, 11 sie 2016

Do góry

Super spotkanie Madżenko ! A taki stan jak na zdjęciu nie jest mi obcy. Prawdziwa Matka Polka Ogrodniczka !
Na huśtawce miło płynie czas... 12:05, 11 sie 2016

Do góry
Jak powiedziałam, tak zrobiłam. I znalazłam dwie siewki, jupi! To one, prawda?

Mała Eleczka 12:03, 11 sie 2016

Do góry
To już wczorajsze zakupy. Majtkowy róż.

reszta później, bo muszę mykać
Mała Eleczka 11:55, 11 sie 2016

Do góry
Melduję, że byłam i co nieco kupiłam

Na początek pokaże Wam płożący rozmarym w donicy, w którym się zakochałam

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:54, 11 sie 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Nie widziałam. Możesz zalinkować?
Zegar jest na ścianie obok

jak masz to odpada, ale znalazłam tu
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:40, 11 sie 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Mam nowy nabytek w ogrodzie - pergolę pod róże New Dawn i powojnik Rubens.
Pergola odczekała swoje dwa lata w garażu na montaż i obsadzenia, ale jest
Trzeba teraz sobie uruchomic wyobrźnie i zobaczyc na placyku za pergolą piekna, dużą, klasyczną ławkę z teakowego drewna zamiast foteli Mam ją póki co w planach ale marzenia sie spełaniją, może kiedyś na nią fundusze uzbieram i bedzie git

p.s. moja "długonoga modelka" wie gdzie i jak pozować

ja cie...no jest w końcu... cudna... dobrze że ma ochronę mienia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:37, 11 sie 2016

Do góry
Toszka rabata w zamyśle ma być dociągnięta do lewej strony, to moja nieudolnośc w rysowaniu
mam problem jak wkomponować te drzewa na pniu

opcja drzewa pod nimi runianka (1),
między hortensje przenieść trawki i pod nimi begonie (2)

albo trawki zostawić przy drzewach, dodać rozplenice od przodu, tylko nie wiem co dodac w tych różowych trójkątach

ogólnie to nie wiem, czy drzewa na pniu i hortensje mają być w jednej linii
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:32, 11 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
a może jakiś fajny zegar, Makulka ma taki zawalisty, widziałaś?

Nie widziałam. Możesz zalinkować?
Zegar jest na ścianie obok
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies