Sorki Madżenka, że u Ciebie... Ginger.. Ice Dance jest naprawdę ładną trawką i w łagodniejsze zimy lub cieplejszym miejscu ładnie się trzyma zimą..... rośnie w ładną kępę..... ale rośnie dość szybko... wiec musi mieć miejsce ..nie ma problemu z przesadzaniem.. fajnie rośnie w półcieniu a nawet w cieniu ...
Sorki Madżenka, że u Ciebie... Ginger.. Ice Dance jest naprawdę ładną trawką i w łagodniejsze zimy lub cieplejszym miejscu ładnie się trzyma zimą..... rośnie w ładną kępę..... ale rośnie dość szybko... wiec musi mieć miejsce ..nie ma problemu z przesadzaniem.. fajnie rośnie w półcieniu a nawet w cieniu ...
Ja w sprawie trawek, uwielbiam te wymienione wyżej, ale co do pewników - to jeszcze muszę się przekonać. Ale że je sadzę to najprawdziwsza prawda
Ja już carexy pokochałam ze wzajemnością
Ładna galeria,ale i roślinom to zawdzięczasz Madżenko
Pozdrowienie zostawiam i cierpliwości życzę do sopli )))
Marto masz rację zawdzięczam to roślinom a one mi jestem ich stwórcą
oszronione "madzenie ogrodnika" widzialam...nic nie traci na swojej urodzie....kozuszek- pierwsza klasa, to bedzie hit tej zimy ...a sopelki....na pewno w rzeczywistosci jest cudnie...ciezko jest pokazac to na zdjeciach...ale od czego mamy wyobraznie!!!!!
sciskam i doczytalam....
spokojnego wtoreczku zycze!!!!!
buziam jak zawsze!!!
Betusiu promyku ogrodowiska ściskam
Wizytówka super, ogród prezentuję się wspaniale pozdrawiam
Aga K - a ja nie mogę patrzeć na te zdjęcia .... Cel na zimę postawiony... Należy się nauczyć robić lepsze fotki
Tess zeblidy są rzeczywiście urocze. Jesienią były płomiennie czerwone, teraz bordowe
Goltierę wysadziłam chyba w kwietniu do gruntu.
Carexy morrowi , te na zdjęciach, są zimozielone. Tylko ubiegłoroczne mrozy mocno je uszkodziły. Rosną u mnie drugi sezon. Zachwyca mnie ta roślina.
Mnie też twoje carexy zauroczyły, są rewelacyjne - wpisuję na listę zakupową na wiosną
A kiścienie - rewelacja, ja mam rainbow i rzeczywiście Twoje są fajniejsze
Mnie też się carexy sprawdzają, super rosną.....zresztą to Danusi typy pewniki. A kiścienie się mi bardzo podobają u Ciebie, nie znam tych roślin....czy Ty je przycinasz w kulkę czy same mają taki pokrój? Czy one są do cienia?
Kiścienie zeblidy rosną u mnie dopiero od września (kupiłam je na spotkaniu u Kapiasów) zatem nie wiem jaki mają pokrój ale jeśli nie będą kuliste będę je cięła.
Trawki Ice dance rosną dość agresywnie i swoje już wyrzuciłam na wygonki... bo na rabatach za drapieżna i zachłanne... poza tym zawsze przemarzały końcówki liści i to wyglądało brzydko... ani podciąć, ani zostawić .... Za to wyrzucone na tyły dobrze sobie radzą.. maja zacisznie i nawet zimę ładnie przetrwały..... ciekawe, kto wygra.. berberys czy trawka..... Jedne i drugie na wygnaniu i na warunkowym... Rozsadzonkowałabym ja na taki wielki łan pod jodłami, tylko boję się, że za 3 lata będzie wszędzie
Aniu moje carexy po zimie były przemrożone, całkiem wymrożone listki wyrwałam a częściowo - przycięlam, potem ładnie odrosły i już mają całkiem niezłe czuprynki. Jeśli kolejna zima będzie taka mrożna to je przykryję gałązkami iglaków.
Są rośliny które trzymamy nawet jako pewniki......................... jednoroczne Ogród bez traw ... nie wyobrażam sobie.... trawy nadają lekkości Trawa z trawnika po gigany Madżenkowe Potwory.... każda trawa jest ładna.. tylko nie każda wszędzie pasuje.... moja Ice Dance..w pierwotnym miejscu była tam gdzie nie trzeba, a w nowym.... jest fajna.. i myślę by ją rozsadzić... tylko jeszcze myśle jak to zrobić by minie zawładnęła całą rabatą Przy czyzm nie idzie rozłogami jak perz..tylko tak wokół siebie się rozpycha
W poprzednim ogrodzie nie miałam traw a teraz pokochałam je miłością bezgraniczną rozumiem twe uczucie
odmeldowuje siem ... ha ... dziś byłam pierwsza )))
Witaj kochana, jakże się cieszę że się odnalazłaś
Są rośliny które trzymamy nawet jako pewniki......................... jednoroczne Ogród bez traw ... nie wyobrażam sobie.... trawy nadają lekkości Trawa z trawnika po gigany Madżenkowe Potwory.... każda trawa jest ładna.. tylko nie każda wszędzie pasuje.... moja Ice Dance..w pierwotnym miejscu była tam gdzie nie trzeba, a w nowym.... jest fajna.. i myślę by ją rozsadzić... tylko jeszcze myśle jak to zrobić by minie zawładnęła całą rabatą Przy czyzm nie idzie rozłogami jak perz..tylko tak wokół siebie się rozpycha
Aniu ja nie miałam pojęcia ,że te trawki takie zachłanne i dużo miejsca chcą. W tym roku też kupiłam carexy jako trawy mix czyli nn , ale Madżenka nazwała moje nn i wiem co mam, a na wiosnę chciałam właśnie Ice Dance poszukać bo wydaje mi się, że ładnie by na wymyślonej w głowie rabacie wyglądała, ale jak one takie "rozpychacze" to trzeba rabatkę większą zrobić ,żeby nie było tak jak mam wszędzie czyli za ciasno .
Ginger Ania lepiej się zna na trawkach, ale carexy nie są tak wielkie jak np rozplenice, więc myślę, źe gdy się rozrosną można je podzielić i rozdać ogrodowiczanom
Aniu ja nie miałam pojęcia ,że te trawki takie zachłanne i dużo miejsca chcą. W tym roku też kupiłam carexy jako trawy mix czyli nn , ale Madżenka nazwała moje nn i wiem co mam, a na wiosnę chciałam właśnie Ice Dance poszukać bo wydaje mi się, że ładnie by na wymyślonej w głowie rabacie wyglądała, ale jak one takie "rozpychacze" to trzeba rabatkę większą zrobić ,żeby nie było tak jak mam wszędzie czyli za ciasno .
Trawki Ice dance rosną dość agresywnie i swoje już wyrzuciłam na wygonki... bo na rabatach za drapieżna i zachłanne... poza tym zawsze przemarzały końcówki liści i to wyglądało brzydko... ani podciąć, ani zostawić .... Za to wyrzucone na tyły dobrze sobie radzą.. maja zacisznie i nawet zimę ładnie przetrwały..... ciekawe, kto wygra.. berberys czy trawka..... Jedne i drugie na wygnaniu i na warunkowym... Rozsadzonkowałabym ja na taki wielki łan pod jodłami, tylko boję się, że za 3 lata będzie wszędzie
Tess zeblidy są rzeczywiście urocze. Jesienią były płomiennie czerwone, teraz bordowe
Goltierę wysadziłam chyba w kwietniu do gruntu.
Carexy morrowi , te na zdjęciach, są zimozielone. Tylko ubiegłoroczne mrozy mocno je uszkodziły. Rosną u mnie drugi sezon. Zachwyca mnie ta roślina.
Mnie też twoje carexy zauroczyły, są rewelacyjne - wpisuję na listę zakupową na wiosną
A kiścienie - rewelacja, ja mam rainbow i rzeczywiście Twoje są fajniejsze
Nieszka polecam carc morrowi, ice dance (do zobaczenia u Wieloszki) i carex ornithopoda variegata. Te ostatnie mam jeszcze malutkie więc nie ma co pokazywać
Z trawek może jeszcze zwrócić uwagę na carex ice dance - pisza że jest zimozielona i na stanowisko półcieniste. Ja mam ją dopiero od tego roku więc nie wiem jak zimuje. Póki co hekonechloa już ma zaschnięte listki a carex wygląda świetnie.
Bardzo mi się podoba u Boćka połączenie z bordową żurawką: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1049-bockowe-perypetie-ogrodkowe?page=203
Koniec listopada a tak pieknie u ciebie w ogrodzie .Mam pytanie co to trawa z biala obwodka.?
Witaj Jadziu, miło mi że wstąpiłaś, dobrze że jeszcze nie ma mrozu, co pozwala nam oglądać uroki jesieni
a trawka z białą obwódką to turzyca japońska Ice Dance
Zrób Aniu tutaj jeszcze jakąś "rozlaną plamę" np z Carex morrowii 'Ice Dance' albo z żurawek, nie pamiętam, czy tutaj coś zaprojektowałam, ale przyda się jakieś jaśniejsze tło.
Nawet jak wytrzymają, to żurawki żółte najlepiej.
Nawet łukiem przed bukszpanem, ale wychodzącym dalej w prawo poza obwódkę z bukszpanu.
A za obwódką białe Miscanthus Variegatus.
Danusiu tam za obwódką miały być trzy brzozy, myślę, że na wiosnę dwiepozyteczne a może himalajskie (bo to chyba różne odmiany?) 'wcisnę' wtedy może dam inną trawkę kontrastową , mówiąc po łuku myślałaś o czymś takim jak na mojej 'wypocinie'? limki tam nie przezyją bo tam słonce mocne jest, ale trawka i owszem , niestety tylko od bukszpanó bo pomiędzy bukszpanami a ekobordem jest z 5cm odstępu...
Zrób Aniu tutaj jeszcze jakąś "rozlaną plamę" np z Carex morrowii 'Ice Dance' albo z żurawek, nie pamiętam, czy tutaj coś zaprojektowałam, ale przyda się jakieś jaśniejsze tło.
Nawet jak wytrzymają, to żurawki żółte najlepiej.
Nawet łukiem przed bukszpanem, ale wychodzącym dalej w prawo poza obwódkę z bukszpanu.
Pokaże wam co udało mi się przerobić w programie GP
zaczęłam od najbrzydszych i najokropniejszych miejsc w moim ogrodzie, więc są to zdjęcia tylko dla ludzi o mocnych nerwach
niestety program ma bardzo ubogą gamę roślin, nie ma ani jednej żurawki o zgrozo !!!
nie ma np hortensji Limki a trawy to tylko kilka odmian, nie ma żadnych Turzyc w stylu Ice Dance, więc z konieczności nie są to pełnowartościowe przeróbki
to przed
zdjęcie wcale nie jest aktualne, ale nie ma to znaczenia, bo zamierzam prawie wszystko zmienić
Dziękuję Wszystkim za ... pukanie do mojej furtki, ale ona jest zawsze otwarta, tylko gospodyni jest na coraz bardziej surowej diecie komputerowej.
Elfik fruwa po forum, szuka inspiracji
Aniu – coraz trudniej doszukać się inspiracji, po obrazkach jej szukam najczęściej, bo rzadko bywając, nie jestem w stanie chłonąć słowa pisanego...
Jak postanowisz tak...będzie.......
No... – święte słowa... Koniec końców jest tak:
Po obu stronach sedumów jest szafirowa szałwia. Trawy się "hodują", więc dopiero wiosną zrobię z nich obwódkę
Elu – faktycznie zdążyłam w samą porę, przy słoneczku. Ale obrobienie tego kawałeczka ziemi kosztowało mnie dużo dźwigania, bo piach wyniosłam w pole, a w to miejsce dałam kompost z gliną (tu macham do Dzidki!!!) .
Bożenko – rzeczywiście, masz takie same białe marcinki, choć jak je dostałam, to były niziutkie na 25 - 30 cm. A i u mnie, i u Ciebie są dużo wyższe...
Basiu – perowskia, to potężna roślinka, mam ją w innym miejscu. Tutaj jest tak wąsko... Docelowo, rabata po prawej ma mieć żurawkowe obrzeże, więc jeszcze się poszerzy. A trawnik tu do wymiany, bo pod nim jest beton piaskowy
Kondziu – a Ty jak zawsze roześmiany... No bo masz się z czego cieszyć – widziałam u Ciebie ład i porządek
Viva – konsultacje z Tobą, to prawdziwa przyjemność... Cieszę się z potwierdzenia, że to proso, bo u mojej ogrodniczki najczęściej nie ma etykietek, więc muszę wierzyć, w to, co mówi. Ale na razie nie ruszę jej z miejsca, gdzie rośnie, bo chyba sobie upodobała to miejsce. Tę seslerię jesienną nabędę na pewno, bo śliczna, ale w Wojsławicach kupiłam tak olbrzymią kępę Carex morrowii Ice Dance, że wiosną zrobię z niej 10 sadzonek i zrobię obwódkę. Zainspirowała mnie w Wojsławicach ta alejka. CUDO!!! - akurat taka wysokość trawy jest świetna na obwódkę
AniuDS – jak będziesz u mnie, to tylko paluszkiem pokażesz, co będziesz jeszcze chciała oprócz...
Elf-ku – zaintrygowałaś mnie tym dwukrotnym przycinaniem. Bo wiosną ja tnę tuż przy ziemi, a kiedy drugi raz???
Aniu monteverde – czy Ty masz oczy naokoło głowy? Jak Ty to robisz, że wszystko wiesz??? Bardzo Ci dziękuję za tę niespodziankę, dzisiaj zamówię!!! A jak się cieszę! Tra la la....
Agniecha – pamięć masz fenomenalną! A wiesz, ja kiedyś zaglądałam do „kuchni” i nawet myślałam Ewę połaskotać o ten przepis, tak mnie poruszyły zachwyty nad tym pasztetem. Też spróbuję. Gałka muszkatołowa tam konieczna!!!
Norrrmalnie się wzruszyłam, że pamiętałaś o mnie... Za linka na żurawki u Tomka też dziękuję!!! Buziaki
U mnie w Brico stoją Frosted Curls od wiosny, spora donica ok. 1-1,5 l za 17 zł, ale wypełniona trawą po brzegi. Można zrobić z tego masę sadzonek. Tak na wiosnę kupiłam carex Ice Dance i Ptasie Łapki. Podzieliłam i rosną. Nad tą się zastanawiałam, bo nie wiedziałam czy zimuje. Teraz dalej mam zagwozdkę. Czy ona się zdąży nasiać? A czy ona w ogóle się nasiewa? Bo to chyba stipa się łątwo sieje.
Trawki dzisiaj posadzone: Zebrinusa podzieliłam na 3szt., Carex Ice Dance aż na 4, hakone tylko na 2, bo była mała. Morning Light poszedł w całości do hortensji.
No i cóż, tyle radości i nic nie widać że coś kupiłam