Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:37, 03 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
mialo tak być sle bieszczady zastąpią Karkonosze jednak i jest plan na kotły bo mamy całe dwa dni

Ważne, że będą góry Macie już plany, którymi szlakami pójdziecie? Jak Kotły to Szklarska czy schronisko?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:35, 03 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Poli planuję na wiosnę zakup kilkunastu trzcinnikow i trochę mnie ta rdza przeraża :/ jaki środek proponował Mazan?
zastanawiam się jeszcze nad miskantami ale zalezy mi aby na majowym grillu juz było trochę przysłonięte

Nie doradzę o trzcinnikach...oprócz szybkiego startu, na razie niczym innym mnie nie zachwyciły ale faktem jest,że chyba nie ma innej wysokiej trawy, która da Ci Aniu szybkie przysłonięcie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:31, 03 wrz 2017

Do góry
beata_m napisał(a)
i ja się podepnę i rad skorzystam, mam własnie żywopłot z hiksi ... tz jeszcze ciężko to nazwać żywopłotem dzięki kobietki za Wasze jakże bardzo cenne wskazówki :*

Polinko ... zaraziłam mamę trawkami, silver screpte tak mi się pięknie rozrosły, że chyba z 15 sadzoneczek w tym roku dałam mojej mamie tylko cały czas powtarzała czy ja sobie z trawami dam radę, czy ja sobie z nimi dam radę

Cieszę się bardzo, że Silvery mają się dobrze Jak dla mnie to na równi z ID niezniszczalne carexy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:30, 03 wrz 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Domyślam się, że planujesz żywopłot. Wszystko zależy jakie masz sadzonki - jeśli to 1-3 wyciągnięte patyki to proponuję ciachnąć z wysokości na 20-30cm (wiem, szokujące, ale za chwilę wytłumaczę dlaczego). Natomiast wszystkie boczne gałązki na płasko, w ścianę. Mocno, nawet o połowę.

Teraz wyjaśniam dlaczego mocno ciachnąć z wysokości - otóż Hicksii wypuszcza kilka długich przewodników, które po 5-6 latach pod wpływem ulewnego deszczu, lub obfitego śniegu wychylają się na boki. Natomiast od początku cięte dla rozgałęzienia dzięki temu mają mocny stabilny, krótki pieniek. Potem systematycznie mocno cięte zaczynają ładnie się rozgałęziać i są stabilne. O gęstości już nie wspominam. Po prawdzie dobry szkółkarz powinien to zrobić i systematycznie ciąć i formować. A to wymaga kilku lat. Jednak zazwyczaj klient nie patrzy na dużą bryłę korzeniową. Nie patrzy jak została wyprowadzona sadzonka. Jak jest gęsta.... Zazwyczaj klient patrzy na wzrost i niską cenę (z tą niestety bywa różnie - nie zawsze adekwatnie). I z tego powodu wielu szkółkarzy nie tnie sadzonek od razu, a sprzedaje wysokie i chude. Zazwyczaj w miarę tanio.
Dlatego namawiam do mocnego cięcia z wysokości. Nie pożałujesz. Mój żywopłot z Hicksii powstał z sadzonek ok. 15-25cm. Po 6 latach, mocno cięty ma ponad 2m. Jedno czego żałuję to właśnie tego, że mocno nie ciachnęłam w pierwszych dwóch sezonach.
Ufff, wziełam siem rozpisałam

Toszka, doradz co ile planować kostki pod grabami w cisa? HOserii na niski żywopłot przed hortensjami posadziłam co 35 cm ale tutaj myślę aby gęściej posadzić...
Na Łowieckiej 11:22, 03 wrz 2017

Do góry
inag napisał(a)
Pamiętacie, że wiosną sadziłam takie tyci tyci tyciusieńkie rozplenice Lady U? Z okna nie było ich wcale widać. Zastanawiałam się co z nich będzie i czy rzeczywiście będą takie imponujące jak obiecywano. Były tak maleńkie, że nawet nie łudziłam się, że w tym roku zakwitną. A tymczasem:

(Są 100 razy ładniejsze niż Hameln. Mają trzy razy większe kłosy - takie bardziej "mięsiste" i widoczne z daleka. Nowe kłosy są kremowe. Te starsze robią się bardziej brązowawe. Naprawde na żywo robią wrażenie. Hameln wypuszcza wyszystkie kłosy od razu w jednym czasie a Lady U stopniowo. Wciąż wychodzą z nich nowe i jest ich coraz więcej.)

Cześć Kochana Ilonko)

Tradycyjnie w niedzielę przed południem jestem u Ciebie
U mnie też LU jest ogromna i uwielbiam ją za tą bujność. Marta Zielona też ją ma i również twierdzi, że to gigant wśród rozplenic.

Buziaki niedzielne
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:38, 02 wrz 2017

Do góry
Pamiętaj że Lady U jest bardzo dużą - dla uzmysłowienia wokół doniczki narysuj koło o promieniu takim jak sadzonki są wysokie. Rezultat uzmysłowi ci wielkość kęp. O szybkości przyrostu pisała Polinka i pokazywała zdjęcia rabaty z kilkoma wiosennymi sadzonkami. Kilka dni temu pokazywała.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:08, 01 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Brawa dla Młodej!!! Załapała bakcyla?

Jak szła to jęczała....ale jak już wróciliśmy to mówiła, że fajnie było i może iść znów
Oby załapała...bo ja zakochałam się na nowo

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:05, 01 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Buuuuziam Juzinko i wędruję razem z Wami

Z Kotłem Małego Stawu mam straszne wspomnienia z początków naszej przygody z górami. O mały włos, z własnej głupoty zostalibyśmy tam na zawsze...brry jak sobie przypomnę

Szliście też górą? Jak dla mnie najpiękniejsze widoki w Karkonoszach
Z maja tego roku

Ale Juzia smaka znów mi narobiłaś...

Górą nie. Tylko ze Strzechy w dół....i dalej też już dołem.
Młoda więcej jak 11km dziennie nie chciała iść

Weź mnie nie strasz! Ja strachliwa jestem bardzo...ale w Karkonoszach jakoś najmniej się boję. Chyba przez te widoki

Uwielbiam!

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:35, 01 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Ej, ktoś tu Bieszczady miał przywieść jesienią?!
mialo tak być sle bieszczady zastąpią Karkonosze jednak i jest plan na kotły bo mamy całe dwa dni
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:25, 01 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

O cisach wiesz, co myślę

Z rdzą spróbuję poradzić sobie w inny sposób. Na wiosnę trzcinniki, które pierwsze u mnie załapały rdzę będą eksmitowane. Te trawy na których w tym roku widać lekkie porazenie rdzą zostaną opryskane środkiem o którym MAzan pisał.

Poli planuję na wiosnę zakup kilkunastu trzcinnikow i trochę mnie ta rdza przeraża :/ jaki środek proponował Mazan?
zastanawiam się jeszcze nad miskantami ale zalezy mi aby na majowym grillu juz było trochę przysłonięte
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:12, 01 wrz 2017

Do góry
Do tej pory sądziłam, że ogród przed ślimakami chroni żużel na drodze i grys przed domem. Myliłam się. Nic im nie stoi na przeszkodzie.
Jagoda kamczacka może już wchodzić w okres spoczynku. Ona owocuje już w maju, więc i spać chodzi wcześniej.
Marchewki nie należy podlewać. Szukając wilgoci wydłuża się. Lubi też bogatą glebę.
U mnie dzisiaj barowy dzień. Pada od rana. Niezbyt gwałtownie. Woda ma szansę wnikać w glebę.
A w ogrodzie coraz bardziej jesiennie. Tak sobie pomyślałam, że mam chyba wiosenno-jesienny ogród. W tych porach roku podoba mi się najbardziej.

Miskanty na rondzie już zdecydowanie weszły w jesienną odsłonę. Polinka zidentyfikowała je jako Grazielle.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 12:10, 01 wrz 2017

Do góry
Trzymam kciuki za klona i gratuluję wygranej bitwy z kuną
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:06, 01 wrz 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
AniMa

Ostatnia wersja Makadamii bardzo mi się podoba. 'Gubi' monotonię "pastwiska" jaką daje sam trawnik /mam po sąsiedzku/ urozmaicając widok. Znika "nuda krajobrazu".

Pozdrawiam

Zgadzam się z Walerkiem w 100%

Buziaki Kochana
Zmienny ogród 12:04, 01 wrz 2017

Do góry
Cześć

Na forum jest dużo ogrodów, gdzie nie ma za dużo kwiatów i wcale nie są to smutne ogrody

Zobacz sobie do Navigatorki, do Malkul, do Oli Leonka.

U mnie psiak też uwielbia wszystko co latajace i mam tylko hortensje z kwitnących

Trawnik i ścieżki rewelacja!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:58, 01 wrz 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

Toszko, kawa dziękuję zapisuję i tnę w marcu..tylko ile uciąć ?
i jeszcze pytanie do kiedy można sadzić cisy z doniczek, jest jakiś termin czy az do mrozów ?

Poczekamy na Toszkę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:58, 01 wrz 2017

Do góry
Tusiala napisał(a)

Ha
Co byś tam robiła tak długo?

Też bym mogła tam zostać na dłużej

Buziaki dziewczyny
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:57, 01 wrz 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Ha, ha, szczerze? Nazwiska nie znam. Szkółka pod Koninem.
Od stycznia 2013 kontakty ogrodowiskowe rozebrały mu do cna kilka tysięcy cisów. Osobiście od niego mam ponad 60 Dodam, że pomimo kopane, wielkie, to żaden nie padł. Wszystkie zdrowe. A ja właśnie jestem na etapie "płaczę, że trzeba ciąć"

Które teraz tniesz? Kule?
Przycięłam teraz jeszcze Hoserii i Wojtki w warzywniku. Robuste dalej kocham taką poczochraną i powiem Ci będę miała problem z przycięciem ich w marcu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:54, 01 wrz 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

To chyba to info o wolnym rośnięciu cisów to jakaś legenda jest...

Dobrze powiedziane Kasiu-legenda
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:54, 01 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Może ja Ci Poli w październiku kotły przywiozę jak się da

Ej, ktoś tu Bieszczady miał przywieść jesienią?!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:52, 01 wrz 2017

Do góry
Juzia napisał(a)

Hahaha!
Dzięki Marta!

Trochę się odrywam...ale zaraz potem wracam.
Szkoda, bo mogłabym tam zostać

Ja też! Za każdym razem jak wyjeżdzam to czuję wielki żal, ze to juz.

Coś czuję, ze zadowolona jesteś z wędrówek Fajnie Cię taką czytac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies