Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja codzienność - ogród Oli 07:48, 08 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
sierpniowo

musze bo się udusze..jeżówki tylko łebkami wystające znad traw.....ach
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:48, 08 sie 2016

Do góry
Andra napisał(a)
W ogrodzie SGGW znalazłam szyszkę pod świerkiem/jodłą...? Szyszka poleżała ok tygodnia na stole, wysypały się z niej nasiona, wiec wysiałam je ( marzec/kwiecień 2016 ) do opakowania po pieczonym kurczaku... bez jakichkolwiek oczekiwań i o dziwo narosło roślinek kilkanaście... Przez 2 miesiące urosły po ok 7cm , wiec doszłam do wniosku, że pojemnik jest za mały wiec je przesadziłam do skrzynki.... Obecnie minęło 4 miesiące roślinki niektóre maja po 15cm z bocznymi odrostami wielkości ok 3-4 cm, a skrzynka ma ziemi też około 15 cm ...

Poradzie amatorce, co ma z tym fantem zrobić?
Podpowiedzcie mi co to za gatunek?

Dzięki za ew odpowiedz

jodła ? świerk?

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 07:42, 08 sie 2016

Do góry

Ten kawałek bardzo mi się podoba aż do różanki. Oczywiście brzozy też , które zresztą uwielbiam. Moje red nie przetrwał zimy jak i wiele innych traw. W tym roku sobie odpuściłam z nimi, postawiłam na stipy i rozplenice.
Gosiu macham bo dawno mnie u Ciebie nie było.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 07:42, 08 sie 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

piękne zdjęcia co to za ciemne kłoski? a werbrn masz piękną ..moja ledwo zaczyna
Moje małe królestwo 07:41, 08 sie 2016

Do góry
Wczoraj zrobiliśmy sobie tourne po CH,szukaliśmy płytek do kuchni płytek nie kupiliśmy za to kupiłam pompkę do ciurkadełka i skrętnika trochę zmarnowanego ale co tam dojdzie do siebie
Po 3 markiecie miałam dość i pojechaliśmy do Pałacu w Ostromecku zdziwiona byłam,że tam tak pięknie do tego koncert na żywo w przypałacowym ogrodzie

róże ucierpiały po deszczach, oczami wyopbraźni jednak widzę jak tam jest pięknie jak wszystkie kwitną oczywiście wszystko w obwódkach bukszpanowych

żółte róże w obwódce lawendowej

z całą pewnością będę to miejsce odwiedzać

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:40, 08 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
Ta rabatka będzie lepiej dopracowana ale to dopiero na wiosnę.

a co Ty chcesz tu zmianiac ?

Chcę też coś pododawać między juki, nie mam pomysłu czym uzupełnić

widziałam piękną inspirację tylko nie umiem jej znaleźć...stipa i z niej wyłaniające się mocne formy juki. cudnie

Berberys - Berberis 07:29, 08 sie 2016

Do góry
Co może dolegać tym berberysom?
W kamiennym kręgu od początku 05:13, 08 sie 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
rozchodniki już zaczynają kwitnąć

nowa kocimiętka, różowa

rabatka przed wejściem....kiedyś będzie ładnie

Aniu, pięknie u Ciebie.
W jaki sposób na rabacie sadzisz różne gatunki rozchodników, by tworzyły całość kompozycji?
Różowej kocimiętki jeszcze nie widziałam.
A przed wejściem zapowiada się ciekawie
W oflisowym ogrodzie 01:33, 08 sie 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Zdjęcia z placu budowy
Powstaje nowe ognisko

Napisz jeszcze że te kamole sama układasz.....
Kłopoty - problemy z trawnikiem 01:10, 08 sie 2016

Do góry
Witam,

to mój pierwszy post na forum.

Przedstawię mój trawnik w kilku slowach: siany w maju 2016, oryginalna ziemia raczej słabej klasy, oczyszczona z chwastów, przekopana, na to siatka i ok 10-12cm warstwa żyznej, dobrze uprawionej ziemi przywiezionej ze wsi - 3 klasa, ziemia tzw. buraczana - dość ciężka z małymi korzonkami burakow, rozwieziona w ogrodzie po około roku leżakowania na pryzmie.

Trawa iławska, mieszanka sportowa.

Po tygodniu trawa wzeszła, po 2-3koszeniach ładnie się rozkrzewila. Byla przepiekna Podlewana co drugi dzień późnym wieczorem, chyba że popada, wtedy 1-2dni po deszczu zależnie od intensywności opadów. Koszona co 3-4 dni, czasem raz w tygodniu.

Około miesiąc temu pojawiło się sporo zasychajacej trawy w dolnych partiach trawnika, który automatycznie zaczął sie przerzedzać. Obszar zasychanie był dosyć rozległy, w tej chwili mam wrażenie ze trochę się zmniejsza ale nie jestem pewien czy to nie tylko wrażenie.

Póki co nawozu nie stosowałem, wyszedłem z założenia, nie wiem czy słusznego, że skoro ziemia pochodzi z pola to ma w sobie spora dawkę nawozów.

Proszę o radę, czy powinienem się niepokoić i działać czy raczej czekać aż trawa sama się odrodzi?

Zszywkowy ogród marzeń :) 00:21, 08 sie 2016

Do góry
Szmaragdowy Zakątek 00:21, 08 sie 2016

Do góry
A teraz TELEGRAM do Caroli

Olewnik…oliwnik…olejnik …czy jak mu tam - odbija STOP
Bardzo się cieszę STOP
Miałaś rację, że to chwastopodobny jegomość STOP
Wszystkie gałązki suchutkie a on i tak żyje STOP

załącznik do TELEGRAMU….
Szmaragdowy Zakątek 00:15, 08 sie 2016

Do góry
Ale koniec tych zmartwień…ogród jest dla mnie lekarstwem na wszystkie smuteczki i zawsze potrafi wywołać uśmiech…
…i właśnie od tygodnia moje oczki cieszy drugie kwitnienie KRYSTAL

a i dla głodnego brzuszka coś się znajdzie…przeeeeepyszne jeżyny (te najciemniejsze już pożarte)

i pomidorki też już prawie są

kwitną poziomki i owoce goi (niestety Goja wylatuje jesienią, bo rośnie z niej potwór i mi trochę nie pasi)

Zszywkowy ogród marzeń :) 00:15, 08 sie 2016

Do góry
Zszywkowy ogród marzeń :) 00:10, 08 sie 2016

Do góry
Żywopłotki cisowe. 00:04, 08 sie 2016

Do góry
a tu mam pytanie co to za trawka? miałam dwie z średnio/wysokich a szerokich. Miały karteczkę Silberfedeer ale tam gdzie kupuję nie zawsze zgadzają się oznaczenia, nie ufam nazwom.
Wiosną podzieliłam jedną, ładnie rosła i zaczęła wypuszczać odnogi. To są na załączonych zdjęciach. Usunęłam je.
Wydaje mi się że w 2014 r kupiłam dwie jednakowe doniczki miały cieniutkie listki i przez środek jasny pasek.
Teraz ta podzielona wypuściła zielone liście i odnogi tez zielone.
Rosły dwa lata w jednym miejscu i nie puszczały rozłogów, tylko jak podzieliłam.

To jest druga nie przesadzona rośnie cały czs w tym samym miejscu i nie puszcza rozłogów, a ma środkiem paseczek biały.
Zszywkowy ogród marzeń :) 00:03, 08 sie 2016

Do góry
Daleki od ideału..... 23:59, 07 sie 2016

Do góry
Kilka dzisiejszych fotek.

Co z tym ogródeczkiem począć 23:44, 07 sie 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Pomęcze was troszkę
Moja Królewna Jeszce nie w pełnej krasie bo rozchodniki jeszcze chwilke zanim zakwitna ,ale juz cudna

To jest obłęd!!! Cudny widok!!!
Mój mały ogródeczek :) 23:43, 07 sie 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)

Jaki uroczy kwiatuszek na kamieniu wyrósł.....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies