Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U Polon 08:27, 30 mar 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Właśnie, nie, część ok metra od oczka, a druga część, a właściwie kępa między kamienną ścieżką

Już któryś raz czytam, że rośliny rosną zupełnie wbrew swoim opisom
Poszukam jej i „sprawdzę” w moich warunkach, dzięki

A na razie usiłuję zrealizować wcześniejsze plany nasadzeniowe. Wczoraj wsadziłam dwa suchodrzewy tatarskie i heptacodium. Rabata przekopaną już trzeci raz, bo próbowałam drogi na skróty, czyli obrócenie darni, na to karton, ścięta trawa i czekamy rok. Niestety słabo to wyszło, bo kępy korzeni nadal były dość spore.
Za to zrobiłam zrębki z wyciętych gałęzi. Zrębki wyszło zaskakująco dużo, jak na ilość materiału wyjściowego.
Przy okazji - czy ktoś wie co to za dziurki w ziemi? Coś tam wlazło, czy wylazło?

Jeszcze będę testować rozdrabnianie miskantow, może w tym tygodniu.
Magary Dramaty z Rabaty 06:32, 30 mar 2025

Do góry
Krociutko ci napisze ze tez szukalam takiej opcji ale nie znalazlam nic sensownego
Oststecznie zdecydowalam sie na telecardio.pl tylko z opcją wykonnywania ekg i zdalnej konsultacji
Ale pacjent sobie niestety nie poradzil chociaz caly proces jest prosty i odeslalismy wszystko
No trudno
Jest tez taki tel i osobnym przyciiskiem ktory po nacisnieciu wydaje sygnal dzwiekowy i dzwoni do zaprogramowanej osoby
Jak znajdziesz cos sensownego to tez chetnie sie dowiem
Ewentualnie post potem wyrzuce

Magary Dramaty z Rabaty 23:31, 29 mar 2025

Do góry
Mam prośbę - nieogrodową. Więc o ewentualny odzew proszę na priv.

Czy ktoś z zaglądających do mojego wątku ma może jakieś doświadczenia z tzw. "opaską dla seniora"?
Nie mam na myśli smartwatcha, ale opaskę z własną kartą sim, działającą niezależnie od telefonu, lokalizującą "seniora", mierzącą jego parametry życiowe, pozwalającą na wezwanie pomocy, etc.
Z góry dziękuję za odzew

Żeby nie było całkiem nieogrodowo, zostawiam kwiatki:

Grzebiuszka ziemna 23:12, 29 mar 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Kalie chyba muszę kupić. Może sobie w donicy posadzę.
W Irlandii zimowały mi w skrzyniach na zewnątrz…
Piękna wiosna u Ciebie!

Dzięki Wioletko Irlandia to ma specyficzne warunki, w naszym klimacie to chyba padłyby jednak, chociaż może zaeksperymentuję z jedną karpą i zobaczę jak się będzie sprawować

Hej Magdo, zawyłam wilczo z powitaniem na Twoim wątku

Basiu - to trzymamy kciuki za nasze kalie, na razie 2 tyg ma byc na plusie i całkiem fajnie
Patrycjo, Alu macham do Was z pozdrowieniami

Dzisiaj zrobiłam mały rekonesans po okolicy i zobaczyłam pierwszego bociana na oziminie a potem naliczyłam 21 sztuk po drodze, chyba byłam w Zagłębiu Bocianim

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:40, 29 mar 2025

Do góry
Dziś skończyłam ciąć róże. Wieczorem miałam gości, jestem wykończona tym tygodniem.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:23, 29 mar 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
...

Jakie śliczne zestawiki kolorystyczne
Ja posiałam pierwszy raz w tym roku dalie pomponowe różowe, jednoroczne, już kiełkują, ciekawa jestem, co z tego wyrośnie
Powodzenia z Allegro, mam nadzieję, że po Twojej myśli, mam bardzo dobre doświadczenia z All w tej materii
Ranczo Edy 22:21, 29 mar 2025

Do góry

Ranczo Edy 22:17, 29 mar 2025

Do góry

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:15, 29 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Mam podobne miejsce. Trawniczek 110 cm. Rabatka wąska z rodkami.
Lubie je bo jest prawie bezobsługowe.

Co planujesz tu sadzić ? Wiem ze plan był ale może coś planujesz inaczej?

Na to wąskie miejsce między tarasem, a żywopłotem totalnie nie ma planu ani pomysłu. Cień rzuca budynek rano, popołudniu mata z przyszłym żywopłotem. W południe przesmykiem wąskim wpada trochę światła. Miejsca jest bardzo mało na nasadzenia, raczej muszą być jedno obok drugiego.

Na tym samym pasku, ale na froncie zanim jest zwężenie do ścieżki mam taki plan, który był już tutaj kiedyś zamieszczany:

Amanogawy posadzone co 2,5 metra, ich pnie otoczone Hameln Gold + zawilce białe. W dwóch przestrzeniach molinie o wysokości mniej więcej do ogrodzenia, a przy moliniach jeżówki z rozchodnikami.

Dziś udało mi się posadzić tutaj 6 traw, ale Hameln, nie Hameln Gold, bo takie miałam z własnych sadzonek. Hameln Gold rosną 2 sztuki na wschodzie, ale są mikroskopijne = nie do dzielenia jeszcze, kiedyś może zamienię. Jutro wybieram się na lokalną giełdę. W zeszłym roku w podobnym terminie można było na niej kupić Amanogawy po 60-70 zł i te wyższe po 90-110 zł. Jak znajdę czas to jutro trafią na nią rozchodniki z własnych zasobów.

Ta rabata ma słońce od rana, jest widoczna ze ścieżki prowadzącej do domu. Natomiast dalsza jej część nie ma planu. Postaram się zrobić różne zdjęcia tej rabaty w głębi przejścia to może coś podpowiecie.
Ranczo Edy 22:13, 29 mar 2025

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 22:12, 29 mar 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś zrobiłam małą rewolucję w donicy. Wywaliłam z niej berberysy i wrośnięty w nie bluszcz. Resztę bluszczu znacznie ograniczyłam ale i tak zastanawiam się czy go całkiem stąd nie wywalić… Jednak zimą i wczesną wiosną fajnie wygląda zwieszający się z murku.
Efekt mi się podoba. Mam tam teraz sporo wolnego miejsca, chyba dosadzę niebieskie i białe dzwonki poszarskiego.
Przed (z daleka nie wygląda tak źle jak z bliska, berberysy to te kłębowiska na rogach donicy)

I po

A tak wyglądały berberysy poprzerastane bluszczem. Masakra.

Teraz się chmurzy, idę rozsypać nawóz na trawnik bo ma padać.

Bluszcz to też moje skaranie. Dzisiaj 2 kopiaste taczki wywiozlam. Jeszcze czekaja że 3. W życiu jak bym wiedziała, że coś takiego mnie spotka, że zawładnie moimi sosnami i powierzchnia pod nimi bym go nie posadziła. Przez 6 lat pędy grube jak moja ręka w nadgarstku.
Druga zmora to wszystkie inne winobluszcze i barwinek nigdy w życiu w tym roku muszę to wszystko wytępić.

Łączę się w walce z tym dziadostwem
Pozdrawiam
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:55, 29 mar 2025

Do góry
Prawie poleciał mi tunelik. Wiatr nie był szczególny,ale padało. zostawiłam drzwi otwarte.
Dziś już znalazłam czas i zakotwiczyłam prętami dł ok 1,2-1,3m. poszły 3 pasy. oby to było dobre rozwiązanie.

Pasy urody mojemu brzydakowi nie dodały...

Rozsypałam sobie też kompostu po rabacie oraz zaczęłam w truskawkach. Ładnie taki czarniutki wygląda.

Anna i Ogród 2 21:48, 29 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Mączka bazaltowa skutkuje obfitym kwitnieniem ciemierników. Udało się. Rok temu były 2 kwiatki

Bardzo ładne bardzo lubię białe. Wyróżniają się. Jeszcze ciemno wiśniowe są ładne.

U mnie w tym roku beznadziejnie rosną jak nigdy. Ten mróz mi ciemierniki skosiła. Na początku lutego były piękne kwitnące teraz tragedia.
Nawiozlam bym mączka bo nawet mam tylko u mnie mają tyle dobroci, że boję się przedobrzyć.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:31, 29 mar 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Niektóre piwonie mocno się pchają w górę, inne jeeszcze w ziemi.

Coś dużo mi tych żółtych narcyzów wyszło. Więcej niż świadomie bym nasadziła... czyżby pomyłki?!

U mnie też pomyłki narcyzowe. I też żółcieluchy!
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:15, 29 mar 2025

Do góry
Lidko, obiecane dawno temu zdjęcie jabłonki sadzonej w 2020 roku. Na ostatnim foto zaznaczyłam czerwonym która to. Obok niej jest kompostownik, czasem koty lub ptaki niestety rozgrzebują trochę i coś tak się załapało na foto. Te nowsze nabytki już ładniej prowadzę, a na tych starych się uczyłam przycinania.

W tym rzędzie jesienią pozbyliśmy się najstarszych naszych truskawek, bo rosną one (po 10 szt) między drzewkami owocowymi - rozwiazanie wypatrzone na YouTube u autora metody - Back to Eden (była o nim dyskusja jakiś czas temu u Juzi). Mąż odchwaścił to miejsce i przygotował pod nowe nasadzenia. Wypadałoby jeszcze czosnek posadzić pomiędzy tak jak to robiłam w poprzednich latach.

Na foto powyżej widoczne pozostałe dwa rzędy truskawek założone w 2024 roku, w tym roku powinny dać największy zbiór.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:53, 29 mar 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Mam stróża do roślin

Wszystko pięknie rośnie, ale przy takiej opiece trudno się dziwić.

Żółte narcyzki śliczne.
Zacisze Alicji 20:50, 29 mar 2025

Do góry
Pieknie
U mnie teraz najwiecej snieznikow

Alija napisał(a)
Ostatnie tej wiosny zdjęcia krokusowej łączki, krokusy kończą kwitnienie, powoli ustępują miejsca innym kwiatom.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:49, 29 mar 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
A to derenie ktore dzisiaj przywiozlam

OMG, Kasiu, akrobacje samochodowe, niesamowita jesteś.
Ożankowy ogród 20:43, 29 mar 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Ulka, czy to jakiś pierwiosnek, taki zmyślny, śliczny . Mój biały też już kwitnie. Też mam bodziszka korzeniastego i uważam, że to świetna roślina, idealna do zasłaniania pustych miejsc.
W Kruklandii 20:33, 29 mar 2025

Do góry
Juzia napisał(a)

Tu już całkiem wiosennie, białe krokusy pod białymi pniami cudnie wyglądają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies