Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Alija 13:59, 18 sty 2026

Monika, ciemierniki cudne
W nowym roku wszystkiego co dobre, zdrówka i dużo radości z ogrodowania.
Sonka 11:12, 23 sty 2026

Monika83 napisał(a)

Musiałam przytoczyć te zdjęcia, czekam na bieżące kwitnienia. Masz dużą różnorodność, pięknie.
Ja pędem owczym za O. i rodki w ogrodzie przydomowym u Danusi posadziłam białe wcześnie kwitnące Cunningham s whites w ilości sztuk 6, bo tworzą gęste zgrabne krzaczki. Z przeciwległej strony posadziłam 3 krzewy Catawbijskich Boursault z myślą, by szybko rosły i stworzyły naturalny żywopłot. Po 9 latach już się połączyły. Dzisiaj posadziłabym inaczej, trudno już tak zostanie, wystarczająco dużo się ich naprzesadzałam. Z drugim kącie ogrodu do osłony, narażone na silne słońce, wiatr, mróz, słabo podlewane przesadziłam 2 szt- Roseum Englisch oraz Van Verden Poelman, z myślą, że jak je trafi, to nie będzie mi żal a one rosną i nawet kwitną corocznie. Tak to jest z tymi roślinami.Zajrzałam do Ciebie, bo chciałam zobaczyć szerokość rabat rodkowych. Planuję zrobić w końcu obrzeża i zastanawiam się nad szerokością i co ewentualnie posadzić przed nimi, by urozmaicić ten pas rodkowy. Ostatnio moje serce skradł rodo Jungle Fever, choć już się zarzekałam, że żadnego więcej.
Monika83 12:45, 25 sty 2026

daszum napisał(a)
Moniko, Mirko dziękuję za informację w sprawie ogrodówek.

Mam 5 ogrodówek w eksponowanym miejscu, na rabatce przy schodach wejściowych.
Byłam na nie wściekła, bo kwitną co 3 lata
W tamtym roku miałam je wywalić, ale właśnie kwitły

Postanowiłam o nie zadbać i jeszcze dosadzić nowe, bo jak kwitną są bardzo dekoracyjne.
Szukam dużych kul kwitnących na czerwono, może coś podpowiecie
Danusiu i dobrze postąpiłaś że nie wywaliłaś ogrodówek Z dużych czrwonych kul ja mam Red Baron sprzedawana też pod nazwą Schöne Bautznerin. Zakwitła u mnie po 3latach 5 kwiatkami bez okrywania... Barwę kwiatów ma karminowo-czerwoną.

Monika83 13:14, 25 sty 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Monika też życzę wszystkiego dobrego w tym roku oby pogoda nam ogrodnikom dopisała.

Piękne ciemierniki daj im się rozsiać.
Moje ciemierniki pod śniegiem u nas sporo go nasypało.
Dzisiaj w Biedrze kupiłam białe ciemierniki bardzo ładne okazy po 12.99 zł. Wstawiłam je u siebie. Będę jeszcze polowała może jakieś inne jeszcze będą.
Elu no któreś ciemierniki mi się wysiały w rabacie hortek bukietowych, trochę siewek jest ale na kwiaty znich poczekam co najmniej 3lata.. A nigery widziałam bardzo dorodne sadzonki kupiłaś..
Monika83 13:19, 25 sty 2026

Alija napisał(a)
Monika, ciemierniki cudne
W nowym roku wszystkiego co dobre, zdrówka i dużo radości z ogrodowania.
Alicja ciemierniki dziękują i ja również życzę Tobie dobrego roku w życiu i w ogrodzie!
mimik333 15:16, 25 sty 2026

Piękne zacytowane rododendrony (już dużo urosły) i ciekawe narcyzy w tematycznym.

Sonka 08:57, 26 sty 2026

Tyle napisałam, ale nie zadałam pytania jak szeroka jest ta rabata rododendronowa a właściwie szerokość od krzaka do trawnika?
Monika83 09:56, 26 sty 2026

Sonka napisał(a)
Tyle napisałam, ale nie zadałam pytania jak szeroka jest ta rabata rododendronowa a właściwie szerokość od krzaka do trawnika?
Krysia ta moja rabata z rodkami ma dwie szerokości bo jest łukowa, w najwęższym miejscu gdzie rośnie Roseum Elegans i Catawbience Pupureum szerokość rabaty od ogrodzenia do trawnika jest 2,5m a na samym łuku gdzie rośnie Peter Alan ten fioletowy z ciemnym oczkiem tam jest szerokość 3,5m od siatki. I to nie są ostateczne wymiary bo Roseum Elegans u mnie mocno rozrsata się wszerz niż na wysokość tworząc szeroką kopę. Odległość pomiędzy rodkami 1,6m a od ogrodzenia 1,5m.
Monika83 10:06, 26 sty 2026

mimik333 napisał(a)
Piękne zacytowane rododendrony (już dużo urosły) i ciekawe narcyzy w tematycznym.

Ala jak narazie te największe znich to Calsap, Pearce American ten dogonił Calsapa i Królową Jadwiga Co do narcyzów to uwielbiam te kwiaty i co roku dokupuje nowości
Sonka 10:47, 26 sty 2026

Monika dziękuję, na właśnie, chciałabym w tym roku położyć obrzeża, ale cały czas mam wątpliwości ile miejsca im zostawić, no i żeby było miejsce przed nimi na inne kwiaty. Twoje rodo ładnie kwitną, bo w jednakowym czasie i wtedy jest efekt. U mnie to średnio. Narcyzy też uwielbiam.