Te, które kupiła Ela, po polsku Ciemiernik Biały (Helleborus Niger) to bardzo fajny gatunek. Rozpoczyna kwitnienie od grudnia, a więc wtedy, gdy większość innych gatunków śpi jeszcze. W ostatnim sezonie zaczęły się pojawiać odmiany Białych, Ale właściwie niczym się od gatunku nie różnią. Ja bardzo cenię Nigry w czystym gatunku.
Elu, ja też zakupiłam białe ciemierniki, niestety załapałam się tylko na trzy sztuki.
W nowy roku wszystkiego dobrego, zdrówka i dużo radości z ogrodowania.
U nas jeszcze dzisiaj były, ale takie wytarmoszone. Czekam na inne kolorki może jeszcze będą trochę pozniej. W zeszłym roku kupiłam odmianowe po 17 zł. Posadzilam w gruncie przed śniegiem i mrozem już miały przy ziemi ładne paczki kwiatowe.
Tak dzisiaj im się przyglądałam są bardzo ładne kępki.
4 szt zostawiłam w kartonie na balkonie. Tam jest ok -3-4 stopni jak na dworze dzisiaj było -16 rankiem o godz. 7.
2 szt postawiłam na parapecie może szybciej zakwitną.
W Obuwiu też jest sporo ciemiernikow, ale one bardzo drogie. Chociaż teraz po tej zimie rośliny wiosna będą bardzo drogie przez dodatkowe ogrzewanie.
Też mam Nigry, są piękne i najwcześniejsze, u mnie już kwiaty niektóre pokazują późną jesienią.
Bardzo ładne sadzonki kupiłaś Chyba ślimaki je lubią wczesną wiosną, bo często mam obgryzione płatki
Moje trzymam na balkonie oszklonym w kartonie. 2 szt wzięłam do domu, aby się rozwineły.
U mnie ślimaki to buszują po burzy. Nie zauważyłam aby je gryzły ślimaki.
U nas dosyć spory mróz od dwóch dni rankiem mamy -16 stopni w Wawie mam nadzieję, że ślimaki i robactwo wyginie. Na wsi pewnie o 3 stopni niższa temperatura.
Jest sporo śniegu jeszcze w sobotę niedzielę ma padać.
Gorzej ze smogiem bo czuję się jak wychodzę, że trudno się oddycha.
Elu bardzo ładne sadzonki nigerów kupiłaś w biedrze, ja mojej mamie kupiłam pod koniec listopada 3szt nigerów w 3litrowych doniczkach po 33zł szt. to były ogromne ciemierniki niektóre w pąkach a niektóre już kwitnące, bo w tych mniejszych doniczkach niewidziałam wtedy. Ja to czekam na ciemierniki o pełnych kwiatach może w lutym się pojawią w biedronkach tak jak rok temu..
Tak ładne. Też będę czyhać na te o pełnych kwiatach dokładnie 7 lutego zeszłego roku kupiłam te pełne.
Poniżej 30 zł i ładnych ciemiernikow trudno kupić. Obiś sprzedaje bardzo ładne, ale cena prawie 100 zł i więcej.
Tak prawdę mówiąc to co obserwuje u swoich siewek one bardzo powoli rosną. Nie wiem czy szkółkarze je nie pędzą, ale oby wyhodować taki duży krzak to trzeba czasu i zachodu. Pewnie taka cena.
Moje ciemierniki przykryte śniegiem moze to i lepiej bo nie wiem czy kwiaty by przeżyły -17 stopni. Tak miałam w zeszłym roku pięknie kwitły w styczniu w lutym przyszedł mróz i po ciemiernikach.