Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ewsyg 10:16, 17 sty 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Wszystkim którzy mi dobrze życzą w tym roku bardzo dziekuje.

Dzisiaj w czasie spaceru wstąpiłam do Biedronki i kupiłam 6 szt ciemiernikow białych po 12.99 zł. Bardzo ładne.

[img
size=271x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/263/2636759/original.jpg[/img]

I zimowe

U nas też są białe ciemierniki, ale koleżanka dala mi ładną, dużą sadzonkę, więc nie kupiłam. Zapoluję na te odmianowe.
pestka56 09:32, 18 sty 2026

ewsyg napisał(a)

U nas też są białe ciemierniki, ale koleżanka dala mi ładną, dużą sadzonkę, więc nie kupiłam. Zapoluję na te odmianowe.

Te, które kupiła Ela, po polsku Ciemiernik Biały (Helleborus Niger) to bardzo fajny gatunek. Rozpoczyna kwitnienie od grudnia, a więc wtedy, gdy większość innych gatunków śpi jeszcze. W ostatnim sezonie zaczęły się pojawiać odmiany Białych, Ale właściwie niczym się od gatunku nie różnią. Ja bardzo cenię Nigry w czystym gatunku.
Alija 14:11, 18 sty 2026

Elu, ja też zakupiłam białe ciemierniki, niestety załapałam się tylko na trzy sztuki.
W nowy roku wszystkiego dobrego, zdrówka i dużo radości z ogrodowania.
daszum 23:10, 19 sty 2026

Elu moje ciemierniki przy Twoich to sierotki.
Udało Ci się wyhaczyć piękne rośliny
ElzbietaFranka 20:53, 20 sty 2026

Alija napisał(a)
Elu, ja też zakupiłam białe ciemierniki, niestety załapałam się tylko na trzy sztuki.
W nowy roku wszystkiego dobrego, zdrówka i dużo radości z ogrodowania.

U nas jeszcze dzisiaj były, ale takie wytarmoszone. Czekam na inne kolorki może jeszcze będą trochę pozniej. W zeszłym roku kupiłam odmianowe po 17 zł. Posadzilam w gruncie przed śniegiem i mrozem już miały przy ziemi ładne paczki kwiatowe.
ElzbietaFranka 20:58, 20 sty 2026

daszum napisał(a)
Elu moje ciemierniki przy Twoich to sierotki.
Udało Ci się wyhaczyć piękne rośliny

Tak dzisiaj im się przyglądałam są bardzo ładne kępki.
4 szt zostawiłam w kartonie na balkonie. Tam jest ok -3-4 stopni jak na dworze dzisiaj było -16 rankiem o godz. 7.

2 szt postawiłam na parapecie może szybciej zakwitną.

W Obuwiu też jest sporo ciemiernikow, ale one bardzo drogie. Chociaż teraz po tej zimie rośliny wiosna będą bardzo drogie przez dodatkowe ogrzewanie.
mirkaka 14:11, 21 sty 2026

Też mam Nigry, są piękne i najwcześniejsze, u mnie już kwiaty niektóre pokazują późną jesienią.
Bardzo ładne sadzonki kupiłaś Chyba ślimaki je lubią wczesną wiosną, bo często mam obgryzione płatki
ElzbietaFranka 11:08, 22 sty 2026

mirkaka napisał(a)
Też mam Nigry, są piękne i najwcześniejsze, u mnie już kwiaty niektóre pokazują późną jesienią.
Bardzo ładne sadzonki kupiłaś Chyba ślimaki je lubią wczesną wiosną, bo często mam obgryzione płatki

Moje trzymam na balkonie oszklonym w kartonie. 2 szt wzięłam do domu, aby się rozwineły.

U mnie ślimaki to buszują po burzy. Nie zauważyłam aby je gryzły ślimaki.
U nas dosyć spory mróz od dwóch dni rankiem mamy -16 stopni w Wawie mam nadzieję, że ślimaki i robactwo wyginie. Na wsi pewnie o 3 stopni niższa temperatura.
Jest sporo śniegu jeszcze w sobotę niedzielę ma padać.
Gorzej ze smogiem bo czuję się jak wychodzę, że trudno się oddycha.
Monika83 13:06, 25 sty 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Wszystkim którzy mi dobrze życzą w tym roku bardzo dziekuje.

Dzisiaj w czasie spaceru wstąpiłam do Biedronki i kupiłam 6 szt ciemiernikow białych po 12.99 zł. Bardzo ładne.

Elu bardzo ładne sadzonki nigerów kupiłaś w biedrze, ja mojej mamie kupiłam pod koniec listopada 3szt nigerów w 3litrowych doniczkach po 33zł szt. to były ogromne ciemierniki niektóre w pąkach a niektóre już kwitnące, bo w tych mniejszych doniczkach niewidziałam wtedy. Ja to czekam na ciemierniki o pełnych kwiatach może w lutym się pojawią w biedronkach tak jak rok temu..
ElzbietaFranka 19:19, 25 sty 2026

Monika83 napisał(a)
Elu bardzo ładne sadzonki nigerów kupiłaś w biedrze, ja mojej mamie kupiłam pod koniec listopada 3szt nigerów w 3litrowych doniczkach po 33zł szt. to były ogromne ciemierniki niektóre w pąkach a niektóre już kwitnące, bo w tych mniejszych doniczkach niewidziałam wtedy. Ja to czekam na ciemierniki o pełnych kwiatach może w lutym się pojawią w biedronkach tak jak rok temu..

Tak ładne. Też będę czyhać na te o pełnych kwiatach dokładnie 7 lutego zeszłego roku kupiłam te pełne.
Poniżej 30 zł i ładnych ciemiernikow trudno kupić. Obiś sprzedaje bardzo ładne, ale cena prawie 100 zł i więcej.
Tak prawdę mówiąc to co obserwuje u swoich siewek one bardzo powoli rosną. Nie wiem czy szkółkarze je nie pędzą, ale oby wyhodować taki duży krzak to trzeba czasu i zachodu. Pewnie taka cena.

Moje ciemierniki przykryte śniegiem moze to i lepiej bo nie wiem czy kwiaty by przeżyły -17 stopni. Tak miałam w zeszłym roku pięknie kwitły w styczniu w lutym przyszedł mróz i po ciemiernikach.