Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:02, 03 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Nie doradzę o trzcinnikach...oprócz szybkiego startu, na razie niczym innym mnie nie zachwyciły ale faktem jest,że chyba nie ma innej wysokiej trawy, która da Ci Aniu szybkie przysłonięcie.

no tak tylko czy przyslonięcie w rdzy to dobry wybor? czy nie za duzo zachodu wymaga ta trawa..
ty raczej też z niej rezygnujesz?
a powiedz mi jest różnica w starcie między ml a grackami?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:25, 03 wrz 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Anna_t

To środki syntetyczne. Profilaktycznie można ograniczyć ekośrodkami, ale trzeba je stosować systematycznie, a PW należy podnieść stężenie do 0,8%. Oprócz PW polecam również przemiennie RJ - IF oraz RT.
Podane syntetyki działają radykalnie, skuteczność jest duża, ale nie można ich stosować w nieskończoność, co najwyżej dwa zabiegi w sezonie.

Pozdrawiam

Walerku a Tebu można stosować profilaktycznie na początku sezonu czy tylko po wystąpieniu choroby?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:45, 03 wrz 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Anna_t

Polince Mazan pisał jedynie o Tebu, ale jest ich dużo więcej i wszystkie oparte o substancję czynną z grupy triazoli: tebukonazol i tetrakonazol. Takich środków używają profesjonaliści w dwu - trzykrotnym oprysku roślin z rodziny wiechlinowatych, a późnym latem i jesienią niektórych dwuliściennych, przede wszystkim mleczy, mniszków, berberysów, jarząbów, głogów i innych.

Pozdrawiam

Fajnie, że się Walerku odezwałeś! Wiesz, że jesteś tu zawsze bardzo mile widziany

Czytałam o rdzy i piszą, że rdzę powoduje m.in.nadmierne podlewanie azotem. Rośliny podatne na tego grzyba powinny dostawać więcej nawozów fosforowo-potasowych niż azotowych. Potwierdzisz to??
U mnie głównym nosicielem jest trzcinnik, który od wczesnej wiosny już miał porażone liście, póżniej w trakcie sezonu zaraził molinię, która roślnie najbliżej niego.
W następnym roku trzcinnik będzie eksmitowany i w pogotowiu będzie Tebu. Dodam, że berberysów nie mam w najbliższym sąsiedztwie (robiłam obchód u sąsiadów).
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:35, 03 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Poli planuję na wiosnę zakup kilkunastu trzcinnikow i trochę mnie ta rdza przeraża :/ jaki środek proponował Mazan?
zastanawiam się jeszcze nad miskantami ale zalezy mi aby na majowym grillu juz było trochę przysłonięte

Nie doradzę o trzcinnikach...oprócz szybkiego startu, na razie niczym innym mnie nie zachwyciły ale faktem jest,że chyba nie ma innej wysokiej trawy, która da Ci Aniu szybkie przysłonięcie.
Nowocześnie z różAnką :D 23:16, 02 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Asia długo, jeszcze sa białe. nie kontrolowałam przyznam od kiedy to ci nie powiem dokładnie.
ale polar bear to moj nr. 1, polecam bardzo. dawno juz kwitna w przeciwieństwie to tych cholernych limek

juz mam zdjęcia!!
polar bear sprzed paru dni

Aniu, piękna Twoja polarna rabata!
Typografia ogrodu 22:26, 02 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
pracowita sobota
no coś ty dwie godzinki max i to jeszcze z kawą
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:58, 02 wrz 2017

Do góry
Dzięki
Pozdrawiam
Malutki pod lasem 21:31, 02 wrz 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Ania, no właśnie się zastanawiam czy pomalować te drzwi, czy obić? Mój M chyba woli malowanie, a ja sama nie wiem. Zobaczymy jak wyjdzie

Ania pomaluj, przykryc deseczkami zawsze zdążysz
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:28, 02 wrz 2017

Do góry
Anna_t

To 8 ml.

Pozdrawiam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:26, 02 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
mi się marzy koniec rycia
mam juz w glowie poukladane co gdzie chcę i potem moze jakies embargo na forum sobie ustalę żeby nie korciło

Życzę wytrwałości w postanowieniu

Jeśli Ci się to uda będziesz moim mentorem
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:23, 02 wrz 2017

Do góry
mi się marzy koniec rycia
mam juz w glowie poukladane co gdzie chcę i potem moze jakies embargo na forum sobie ustalę żeby nie korciło
Typografia ogrodu 21:19, 02 wrz 2017

Do góry
pracowita sobota
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:16, 02 wrz 2017

Do góry
przepraszam cie że tak dopytuję ale jeszcze tylko jedno. w tej chwili daje 2ml PW na litr wody. stężenie 0,8% to ile ml/l?
RT tez stosuję. czyli pozostanę przy tych eko środkach a w ostatecznosci zalecane przez Ciebie syntetyki.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:13, 02 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
mam jedną rabatę ze żwirem z hortensjami polar bear i jest najmniej obslugowa i najładniejsza chyba.. mam tam mate i nie zrezygnowałabym z niej
z tym żwirem to jest chyba jak z nawodnieniem, zrobię jak skończę zabawę w obsadzanie

Dokładnie tak, nie ma co się śpieszyć by sobie trudności nie sprawiać. Zrobić raz a porządnie... tylko co jesli zmiana się zamarzy ?? ....
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:11, 02 wrz 2017

Do góry
mam jedną rabatę ze żwirem z hortensjami polar bear i jest najmniej obslugowa i najładniejsza chyba.. mam tam mate i nie zrezygnowałabym z niej
z tym żwirem to jest chyba jak z nawodnieniem, zrobię jak skończę zabawę w obsadzanie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:55, 02 wrz 2017

Do góry
Anna_t

To środki syntetyczne. Profilaktycznie można ograniczyć ekośrodkami, ale trzeba je stosować systematycznie, a PW należy podnieść stężenie do 0,8%. Oprócz PW polecam również przemiennie RJ - IF oraz RT.
Podane syntetyki działają radykalnie, skuteczność jest duża, ale nie można ich stosować w nieskończoność, co najwyżej dwa zabiegi w sezonie.

Pozdrawiam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:41, 02 wrz 2017

Do góry
babka napisał(a)

W sumie to zdejmuję kamienie gdzie tylko się da. Pod graby nie dałam szmaty bo u mnie spad terenu spory i na podjeździe kamienie trochę się zsuwają.
No i właśnie się zastanawiam jak zrobić w przedogródku, zobaczę na co Ty się zdecydujesz w tym temacie

zdejmujesz kamienie? czemu? a one mi się tak bardzo u ciebie podobają że gdzieś powoli mi przemyka mysl zasypania u siebie wszystkich rabat
ale musialabym miec pewność że to nie dolozy mi roboty. na razie ściółkuje tylko skoszona trawą z nadzieją że rosliny się rozrosną i pielenia będzie mniej..
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:27, 02 wrz 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Anna_t

Polince Mazan pisał jedynie o Tebu, ale jest ich dużo więcej i wszystkie oparte o substancję czynną z grupy triazoli: tebukonazol i tetrakonazol. Takich środków używają profesjonaliści w dwu - trzykrotnym oprysku roślin z rodziny wiechlinowatych, a późnym latem i jesienią niektórych dwuliściennych, przede wszystkim mleczy, mniszków, berberysów, jarząbów, głogów i innych.

Pozdrawiam

a to są środki chemiczne czy eko?
wolalabym coś eko
regularny oprysk PW moglby też trochę pomóc?
Od nowa ... na przekór wszystkim 20:24, 02 wrz 2017

Do góry
wkońcu u mnie deszczowo to piciu mają, nie ścinam w takim razie.
Nowocześnie z różAnką :D 16:14, 02 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

dzięki Asia
stan na dziś

tutaj na dole dosieję trawy

ANiu kibicuje tej rabatce bardzo mocno, od razu wpadłam w zachwyt jak sobie ją wyobraziłam za rok! Brawo za odwagę!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies