Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród z rzeźbą 19:53, 12 wrz 2016

Do góry
Jola śliczna trawka to stipa brachytricha, pierwszy rok u mnie, ale już mi się podoba.

Renia dzięki bardzo. Zupełnie zapomniałam, że sfociłam tego pająka. Sama miałam niespodziankę przy przeglądaniu zdjęć
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 19:49, 12 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Zajrzałam tu tak troszkę przypadkiem i trafiłam na tak cudne zdjęcia trawy stipa brachytricha, że muszę napisać i wyrazić swój zachwyt nad nią. Tym bardziej, że sama ją mam, ale jeszcze małe, tegoroczne. Tak więc z przyjemnością obejrzałam, jakie piękne będą te moje kiedyś. Cudnie się u Ciebie komponują z hortensjami. Pozdrawiam

Witaj.
Tą stipę mam przez przypadek.Zamawiając miała być Pony Tails ale pomyliłam się i tym sposobem nabyłam 10szt. Brachytrichy.W sumie nie narzekam.
Ogród z rzeźbą 19:27, 12 wrz 2016

Do góry
Kochani, trawkowej prezentacji u mnie ciąg dalszy.
Teraz w roli głównej kwitnąca właśnie Stipa brachytricha, zdjęć będzie sporo, bo tak mi się nacykało:

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 16:50, 12 wrz 2016

Do góry
Zajrzałam tu tak troszkę przypadkiem i trafiłam na tak cudne zdjęcia trawy stipa brachytricha, że muszę napisać i wyrazić swój zachwyt nad nią. Tym bardziej, że sama ją mam, ale jeszcze małe, tegoroczne. Tak więc z przyjemnością obejrzałam, jakie piękne będą te moje kiedyś. Cudnie się u Ciebie komponują z hortensjami. Pozdrawiam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:35, 12 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Martuś, z miskantami incognito tak bywa - niespodzianka, która czasami cieszy, a czasami tworzy problem.
Teraz je zostaw. Przesadzisz w kwietniu. Teraz strach, że padną.

Róże i ich ilość oceń sama - wiesz, że ja nieróżana i nie zmusicie mnie do tej nauki
Może róże jeszcze rozrosną się?
Jeśli nie, to dosadzaj.
Mam niejasne w swojej jasności przekonanie, że dorośniesz do przerobienia (fizycznie) półki. Do tego czasu będzie tam różanka

Powiem Ci Tocha, że mi się tam różanka podoba, ale mój eM ma inne zdanie. On twierdzi, że ta rabata wygląda najgorzej (porównuje do hortensjowej i okularowej), i nazywa ją "patelnią". Ja sobie tłumaczę i jemu też próbuję, że lawenda się rozrośnie, stipa też mam nadzieję da popis w przyszłym roku, a jak nie przetrwa, to posadzę tam LM. Miskant NN (eM mówi na niego tatarak) jest bardzo ładny, ale za cholerkę być tam nie może, bo pasuje jak pięść do twarzy.
Róże bardzo źle zniosły przeprowadzkę i też ozdobą w obecnym stanie bym ich nie nazwała, ale liczę, że już na kolejny rok będzie lepiej.

Czy mogę do tych żółtych dosadzić kremowe?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:08, 12 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
a krokusów nie kupiłaś?
Setkami na rodkową bym posadziła.

Tulipany i czosnki nie kolidują terminem kwitnienia,
Sadź wszędzie - pod brzozy też

Zostawiłam sobie Ciebie na koniec
Toszka uwielbiam to, że zawsze znajdziesz "coś jeszcze" Miałam krokusy w łapce wczoraj, ale stwierdziłam, że może lepiej nastawić się na ilość w kilku gatunkach, bo się bałam, że zacznę kupować "na próbę"- jedną paczuszkę tego, jedną tamtego
Krokusiki poczekają do kolejnego roku.

Pod brzozami to się boję, bo wiesz- tam praktycznie nie przekopane- tylko darń zdarta i zaściółkowana trawą ściętą- zmasakruję te cebulki na wiosnę.

Wymyśliłam sobie wstępnie tak, że: tulipy pójdę na hortensjową i czosnki everesty i gladiatory też.

Czosnki główkowe vel główkowate na półkę+ purple. Zostają mi takie jakieś czosnki mało czosnkowe, i tu nic nie wymyśliłam jeszcze- miejscówki dla nich nie mam.

Pytanka z innej beczułki:
pytanko nr 1)
na półce ta trawa dana do identyfikacji, to jak na moje oko Miskant ten very duży. Wsadziłam jako dwie kępki, a teraz są ponda metrowe i potężne- zupełnie tam nie pasują, ale Toszka powiedziała "gdzie nie gdzie jakieś trawki", no to się posłuchałam Gdzie i kiedy je przesadzić??

pytanko nr 2)
Toszka, czy na półce nie powinnam dosadzić róż? W zasadzie poprzedzam to pytanie innym- czy półka w wersji "lawenda+stipa+róże+buk" zostaje jako początek docelowej półki? Jeśli tak, to czy nie powinnam dosadzić tam większej ilości róż? Bo jakoś tak mi giną w tej otchłani półkowej.
Mały ogród Kasi 08:00, 12 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
zgadzam się z każdym rokiem coraz słabszy..

KAsia widze że i u Ciebie lstipa w lawendzie daje rade. Ale to chyba przetrwałe zime stipy co? które zdążyły podrosnąć zanim je lawenda zjadła na chwile?[/quot

Tak Kasia to stipa z zeszłego roku.
Tak myślę, za może to my wyrastamy z i..a i już nas nie zaskakuje...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:12, 11 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pęcherznice masz pod oknem? To spore krzewy. Zjedzą jeżówki i stipę.

Stipa wysiewa się sama )jak popadnie) albo wysiewa się ją w lutym w pojemniczki, rozsadza, czyli pikuje do pojedynczych pojemniczków, a w maju do gruntu.
Asiu, z racji swoich obowiązków zawodowych (nieobecność w ciągu tygodnia), stawiaj na trawy, które będą spokojnie zimowały kilka lat. Samodzielne robienie sadzonek jest upierdliwe i pracochłonne, a coroczne dokupywanie do zbędne koszty.
Iglaki przesadza się we wrześniu, a liściaste w okresie bezlistnym. Zaczekaj aż brzózkom zaczną żółknąć liście.

Hania! Ty to masz oko!
Pęcherznice już jakiś czas temu zaplanowałam na wiosnę wywalić pod płot sąsiada. Tam im będzie dobrze
Tym jeżówkom dam jakieś bardziej twarzowe trawy. Jeszcze nie wiem, jakie...

Dzięki za radę z brzózką. poczekam.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:00, 11 wrz 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Stipy mam. Kupne. Wiem, że padną zimą. Ale nie wiem, jak się sieje...
Na tej rabacie pod oknem mam te stipy i pęcherznice. I tam właśnie wpasowałam te jeżówki. Jutro je pewnie posadzę.

Pęcherznice masz pod oknem? To spore krzewy. Zjedzą jeżówki i stipę.

Stipa wysiewa się sama )jak popadnie) albo wysiewa się ją w lutym w pojemniczki, rozsadza, czyli pikuje do pojedynczych pojemniczków, a w maju do gruntu.
Asiu, z racji swoich obowiązków zawodowych (nieobecność w ciągu tygodnia), stawiaj na trawy, które będą spokojnie zimowały kilka lat. Samodzielne robienie sadzonek jest upierdliwe i pracochłonne, a coroczne dokupywanie do zbędne koszty.
Iglaki przesadza się we wrześniu, a liściaste w okresie bezlistnym. Zaczekaj aż brzózkom zaczną żółknąć liście.
Ogród Mirelli 21:14, 11 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Mirelko
jak myślisz co się stało tymi 4 cebulkami o których pisałaś u mnie?

moja wysiewana stipa nie skłania się nawet do kwitnienia ale i tak ją dość lubię

Zoja ja myślę, że brak dostatecznej ilości powietrza. Moje leżą w reklamówce w kantorku. Jutro jeszcze raz muszę przejrzeć i włożę do ażurowej skrzynki

Właśnie pisałam wyżej Beatce, że moja stipa z wysiewu też nie kwitnie, ale nawet mnie to cieszy, bo bardzo podobają mi się te długie zielone źdźbła. Kwitnie kupna, więc można powiedzieć, że mam dwa rodzaje stipy
Ogród Mirelli 21:06, 11 wrz 2016

Do góry
Mirelko
jak myślisz co się stało tymi 4 cebulkami o których pisałaś u mnie?

moja wysiewana stipa nie skłania się nawet do kwitnienia ale i tak ją dość lubię
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 11:23, 11 wrz 2016

Do góry
Od wejścia na prawo

To jeszcze nie uporządkowane i do przeróbki.Trawa Stipa brachytricha pójdzie w inne miejsce

Prawie - jak ogród 22:42, 10 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajnie to miejsce zagospodarowałaś. Masz ładną stipę.

No, stipa mi siem udała Lubię ją jeszcze za to, ze nie wymaga podlewania. Susza u mnie masakryczna i z braku czasu wodę dostaje to, co faktycznie musi - czytaj - wykazuje widoczne oznaki więdnięcia, reszta musi sobie radzić. Stipa jest w tym temacie bezkonkurencyjna
Znowu na wsi 20:57, 09 wrz 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Jolu, a może można te rozplenice bordowe z nasion mnożyć?
Moja stipa późno w ubiegłym roku kwitła i nie zebrałam nasion, a sama rozsiała się kilkoma rachitycznymi sztukami.....z lupą teraz je oglądam

Nasion stipy będę mieć worek mogę się dzielić
Znowu na wsi 20:55, 09 wrz 2016

Do góry
Jolu, a może można te rozplenice bordowe z nasion mnożyć?
Moja stipa późno w ubiegłym roku kwitła i nie zebrałam nasion, a sama rozsiała się kilkoma rachitycznymi sztukami.....z lupą teraz je oglądam
Ogród niby nowoczesny ale... 18:01, 09 wrz 2016

Do góry
Stipa pożre Ci bukszpany, wymieniłam ja na hakone. Uwielbiam te limonkowe jezówki!
W Kruklandii 08:51, 09 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
rozpenice Ci jeszcze nie kocą?a stipa kwitnie widze

Rozplenice te wielkie dopiero zaczynają. Hameln już kocą i Little Bunny kocą.
Stipa kwitnie tylko ta co mi się wysiała w zeszłym roku.
Tegoroczne nic nie kwitną
W Kruklandii 07:48, 09 wrz 2016

Do góry
rozpenice Ci jeszcze nie kocą?a stipa kwitnie widze
Prawie - jak ogród 20:55, 08 wrz 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
kochana stipa wygląda obłędnie

Najlepszy widok, gdy troszku wieje
CIeszy tym bardziej, że z własnej produkcji - takie roślinki najbardziej lubię

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:25, 08 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Czy to TE trzcinniki, tudzież TA stipa brachytricha znaczy się? Bo moje też zaczynają.
I zdjęcia z zawilcami zjawiskowe
Ano ten Ale już widzę że mu tam źle, bo zbyt gliniasto jednak Będzie przeprowadzka wiosną...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies