Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

inka74 16:05, 13 wrz 2016

towarzysko jak gadacie przynajmniej można się pośmiać czytając to z boku. To też jest potrzebne. Starzy się napinają, młodzi gadają

Ostatnia inspiracja i już "starsza siostra" znika, widziałam na targach teraz i dla kogoś, kto chciałby dowiedzieć się więcej to podręczne szybkie kompendium wiedzy ogólnie o roślinach i ich wymaganiach. Na końcu gotowe inspiracje i zestawy roślin na różne warunki. Kieszonkowa wersja i tania to nie jest Mam poprzednią wersję i ciągle do niej wracam. Bardziej lubię tą wersję drukowaną niż na stronie Związku elektroniczny katalog
http://katalogiroslin.pl/home/77-katalog-roslin-9788393669578.html

kilka stron wirtualnie
http://zielentozycie.pl/kartkowanie/katalogv/katalogv.html
makadamia 17:26, 13 wrz 2016

No i pozamiatane

To może w takim razie wrócimy do kółka na tyłach domu?
roma2 17:37, 13 wrz 2016

Wcale nie czuję się napięta, bo z wiekiem "napięcie mięśni" spada. Wiem, bo mam wykształconą w tym względzie córkę [teoretycznie i baaardzo praktycznie (bo oktagon jej nieobcy)].
Kółko wróci jak bumerang.
Makusia, Ty sobie Gruszki plana skonsultuj z Toszką. Bo mają czucie i wiedzę, te obie Bestie.
hindsight 22:47, 13 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przyszło mi do głowy coś takiego

Legenda
zielony prostokąt to Twoje cisy
W narożniku dałabym trzy świerki serbskie, one są wąskie, dadzą tło wtedy, kiedy się będzie na wprost rabaty ,
Zielone koło z żółtymi kropkami to róże, pogrupowałabym je- uniknie się wtedy wrażenia chaosu
Na tle świerków jasny miskant Variegatus lub Morning Light (3 sztuki sadzone w trójkąt
zielone kółka to bukszpany
liliowe lawenda
rozplenice (stipy są za małe na tę dużą rabatę, są kompletnie niewidoczne
Tuż przed murkiem posadziłabym róże okrywowe (białe lub białe z żółtym środkiem, jasne)Róże spływałyby z murku i troszkę go przysłoniły. Lawenda tylko z przodu. W puste miejsca koło rozplenic przydałby sie jeszcze rozchodnik okazały.
Między lawendę powsadzać białe i czarne tulipany, między okrywowe rzekę szafirków.
Ewentualnie zamiast świerków buk (ale ja wybrałabym świerki )

Bardzo mi się podoba ta koncepcja
Makusia 10:18, 14 wrz 2016

makadamia napisał(a)
No i pozamiatane

To może w takim razie wrócimy do kółka na tyłach domu?

Asiu kółko będzie i będzie na tyłach
Też na wiosnę

Makusia 10:19, 14 wrz 2016

hindsight napisał(a)

Bardzo mi się podoba ta koncepcja

Mi również
Makusia 10:19, 14 wrz 2016

roma2 napisał(a)
Wcale nie czuję się napięta, bo z wiekiem "napięcie mięśni" spada. Wiem, bo mam wykształconą w tym względzie córkę [teoretycznie i baaardzo praktycznie (bo oktagon jej nieobcy)].
Kółko wróci jak bumerang.
Makusia, Ty sobie Gruszki plana skonsultuj z Toszką. Bo mają czucie i wiedzę, te obie Bestie.

Złap ją gdzieś, jak nie wiadomo gdzie się podziewa...
Toszka 11:04, 14 wrz 2016

Marta, ja już tyle razy pisałam, że na różach się nie znam... żeby one, te róże chciały rosnąć do 50-60cm to by było łatwiej. Jednak jak róże wypuszczają ponad metrowe baty i żyją własnym życiem to dla mnie zbyt duży chaos i nieprzewidywalność

Na półkę ja bym serbów nie sadziła - wielkie rosną i efektu stożka nie utrzymają. Płytki system korzeniowy rozpanoszy się na półce i wszelaką wodę będzie spijać I ten ich kolor...
W róże bym dała cisy, buksy, róże, bordowy buk (odgrywa tu kluczową rolę), lawendę, niską perovskię, stipę. Wiosenne cebulowe pomijam bo to ulotny, sezonowy efekt.

Zimą zostaną cisy, buksy, półkule ściętej lawendy, stipa, srebrne gałązki perovskii i patyki róż. Zimą i tak w domu siedzi się, to bez przesady... mozna na upartego na patykach róż zawiązać kolorowe kokardki Każdy kto ma róże ma zimą patyki...
Gruszka_na_w... 13:23, 14 wrz 2016

I dlatego tak ciężko jest doradzać.
Lubię świerki serbskie właśnie za tę nieokreśloność koloru. Dla mnie one są stożkowe i nie muszą trzymać idealnej linii. Rosną wysoko, a mnie się podobają ogrody z wysokimi punktami. Każdy ma wyobrażenie swojego ogrodu, zgodne z jego temperamentem, stylem życia. Niebagatelną rolę odgrywa architektura domu i okolica. Moim zdaniem powinno to współgrać. Ktoś inny powie, że ma to w nosie.
Staram się tak dobierać rośliny, żeby później były jak najmniej obsługowe. Do przycinania wystarczą mi róże, wysokie trawy i byliny. Odpuściłam formowane cisy i bukszpany, bo uznałam, że obciążenia plecków i rączek już mi wystarczy przy tym, co mam.
Planując rabaty chyba najbardziej trzeba uwzględnić ilość czasu jaką możemy przeznaczyć na ich pielęgnację.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 13:37, 14 wrz 2016

W przypadku serbów w tym miejscu napisałam "nie", bo po pierwsze to podwyższona półka. Na płytko korzeniące się świerki to ważny niuans.
Druga rzecz - to odcinek prawie w rogu działki, przy płocie, od ulicy, za 15-20 lat takie 3 kolosy nie będą zabawne w takim miejscu i na takim gruncie.

Żółte róże, sino-srebrna lawenda, takaż perosskia... potrzebna zdecydowana zieleń w oprawie.

W tym miejscu świerki prawdopodobnie by wymagały cięcia, korekcji, formowania... wolę strzyc miękkie cisy i buksy