Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:11, 18 wrz 2023

Do góry
A dalie dalej ćwiczą moją cierpliwość, ale już blisko, coraz bliżej, dobrze, ze ciepło to może się doczekam.
Odnalazłam zamówienie i kupiłam takie odmiany.
Dalia Kulista Wine Eyed Jill
Dalia Talerzowa Cafe au Lait
Dalia Talerzowa Lavender Perfection
Dalia kołnierzykowa Verrone's Obsidian
Póki co wyrosły takie
Kulista jest ale na pewno nie Winie

Kolejna też wygląda na talerzową, może to jednak Lavender? Chociaż chyba za jasna.

Ta się na Cafe au Lait nie zapowiada, ale może jednak?

Verrone's Obsidian nie dam rady potwierdzić bo ona była obżarta do cna kilka razy przez ślimaki, w końcu wylądowała w doniczce ale raczej nie zakwitnie.
I taki to mój pierwszy sezon z daliami
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:03, 18 wrz 2023

Do góry
A na tej rabacie będą zmiany, to ta rabata z której zabrałam róże.

Myślę, żeby hortensje posadzić może w trójkąt wokół buczka? W prawo jest taras, i graby, a między grabami też Anabell, byłoby nawiązanie. Między hortki wsadzę jeszcze zebrinusa bo mi się strasznie rozpanoszył na frontowej rabacie i pożarł inne rośliny.
No i wtedy bym znalazła miejsce na kalinę w miejscu hortek.
Coś takiego by powstało.

Ogród prawie wymarzony … 11:30, 18 wrz 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Kilka fot zostawiam .Miłego dnia ❤️

Justynka rozchodniki szaleją u Ciebie
Ogród prawie wymarzony … 11:07, 18 wrz 2023

Do góry
Kilka fot zostawiam .Miłego dnia ❤️

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:55, 18 wrz 2023

Do góry
Tak odpoczywałam w niedzielę, że zrobiłam nową rabatkę, przy wejściu do kotłowni. Zabrałam berberysy z rabaty ze śś, podzieliłam hakonki i wsadziłam hostę. No i jest nowa rabatka, w zamyśle bezobsługowa, pod okapem dachu, bez słońca, tylko z rana trochę świeci wschodzące słońce.

Wykartonowałam rabatę ze śś raz jeszcze, chwasty się mi rozłażą niemiłosiernie po nawiezieniu świeżej ziemi. Do tej rabaty chciałabym jeszcze dosadzić hakonki, tylko nie wiem czy zostawić tam kosaćce syberyjskie? Bardzo mi się rozrosły, jedną kępę dzieliłam na wiosnę bo była potężna.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:38, 18 wrz 2023

Do góry
Macie racje - wymieniam w takim razie niskie szałwie na niskie rozchodniki. Chyba kontrast z hakone się przyda, więc wyszukałam jakieś niskie odmiany o ciemnym ulistnieniu (do ok. 30 cm). Takie udało mi się odnaleźć: chocolate drop, picolette, red sparkle, a także oriental dancer (Edit). Macie, któryś z nich?

W drodze już są kule, trawy, jeżówki, szałwie. Dziś będę dzwonić do Pana od ŚŚ, by potwierdzić przed wysłaniem czy ma ładnie rozkrzewione egzemplarze. W prawym górnym rogu planu (tuż obok drzwi wejściowych) być może dołożę zamiast kilku rozchodników szałwię, ale to pewnie wyjdzie przy samym sadzeniu. Glebogryzarka wypożyczona na piątek, rośliny chyba dotrą w tym tygodniu.

Bardzo się cieszę na tą rabatę, bo to będzie już druga zrealizowana od A do Z zgodnie z planem. Ten styl realizowania ogrodu mi bardzo pasuje. Kupuje z listą, sadzę z mapką.
Anna i Ogród 2 10:19, 18 wrz 2023

Do góry
Makao napisał(a)

Dobrze wiedzieć. Ja swoją prowadzę na drzewko niwaki i muszę dobrze dopasowywać cięcia by miało takie poduszki.
Obecnie po dwóch cięciach i zapleceniu łodyg (2 m-ce temu) wygląda tak

Muszę znaleźć jej dobre miejsce w ogrodzie ale na razie przez remont nie ma szans na wsadzenie bo może ucierpieć. Obawiam się że będzie musiała przezimować w tej donicy i teraz nie wiem czy ją schować do garażu czy zostawić na tarasie z innymi donicami.

Opatul tę doniczkę i zostaw na dworze, żeby się nie rozhartowała.
Wiesz, że wisteria da radę rosnąć w donicy, oczywiście dużej? Myślę, że w 2x większej od tej, w której teraz jest mogłaby rosnąć co najmniej 10-12 lat, a pewnie i więcej, bez szkody dla wzrostu.

Z tym niwakiem, to będziesz mieć masę roboty. Wisterie skręcają pędy zależnie od odmiany w lewo lub w prawo i nie wiem jak utrzymać „poduszki”. Jedną z moich staruszek trochę tak poduszkowo usiłuję prowadzić, żeby liście i kwiaty były przy oknie kuchennym, ale żeby go nie zasłoniła. W środku sezonu i tak nie widać tych „poduszek” jest raczej jedna „kołdra puchowa”. Odległości poziomów gałęzi są po 60-80 cm, co widać tylko w okresie bezlistnym.
Osiedlowy ogródek 10:17, 18 wrz 2023

Do góry
Fotki z rana

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:46, 18 wrz 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Taki mam widok na przedogródek stojąc przy furtce:

I jeszcze raz hortensje razem z Pissardi:

anuska2507 napisał(a)

Tu fajnie. jak stipa sie rozszaleje to w ogóle bedzie extra.
Pod płotem masz laurowiśnię?

I tu tez fajnie. Uwielbiam śliwy-u mnie tez beda dwie ale nie pissardi a hollywood (inaczej trailblazer)
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 09:12, 18 wrz 2023

Do góry
Posadziłam 10 sztuk tej rozplenicy jako hameln ale mam wątpliwości czy to napewno ta..czy jej szczotki nie powinny być jaśniejsze?sadzona w tym roku osiągnęła 80cm szerokości i podobnej wysokości..może ktoś podpowie czy trafiłam tą odmianę czy jednak to inna?
Ogrodowe wariacje 09:07, 18 wrz 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Zmieniłam trawy w jednej z donic. Nie sprawdziły się turzyce Gold Fountain, teraz są Raureif tak jak w pozostałych. Dodałam jeszcze jedną kulkę Schmidtii i szałwię, też tak jak w pozostałych. Szałwia z podziału mikro więc jej nie widać. Pierwszy raz ją dzielilam i jestem ciekawa czy coś z tego będzie.

No i zmiana ..spoko wyszło
Magary Dramaty z Rabaty 08:29, 18 wrz 2023

Do góry
Helen napisał(a)

A tego nie pamiętasz?

Helen może to Dreaming Swan mam takiego zobacz

Wzgórze chaosu 08:10, 18 wrz 2023

Do góry
kasiek napisał(a)

Iwonka - absolutne mistrzostwo - taką rabatę chce mieć nad morzem! Please zrób mi fotkę z balkonu by było widać plamy jak posadziłaś, chyba że masz rozrysowane i podpisane to proszę mi prześlij!

to ja też się zapisuje to listy mailngowej piekne tworzysz rabaty...
Ania na Żuławach 07:32, 18 wrz 2023

Do góry

Ania na Żuławach 07:31, 18 wrz 2023

Do góry

Ania na Żuławach 07:26, 18 wrz 2023

Do góry
Wrześniowy poranek

Ogród Muszelki 23:12, 17 wrz 2023

Do góry
I ku pamięci. Dawno nie pamiętam takich upałów w połowie września (30°C w cieniu).

Ogród Muszelki 23:02, 17 wrz 2023

Do góry
Na zdjęciu w lewym, dolnym rogu rośnie szpalerek ciemierników 'Roses Rose'.

Uwielbiam je zimą. W rzeczywistości są ładniejsze niż na zdjęciach.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:38, 17 wrz 2023

Do góry
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:32, 17 wrz 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

Z tą pogodą to w tym roku rzeczywiście jakieś dziwne anomalie, ciekawa jestem na ile są to zmiany spowododwane manipulacją pogodową... a portrety różyczek przepiękne.

Karolino dziekuje za miłą wizytę i ciepłe słowa. Niezmordowane różyczki dają dużo radości, podrowka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies