Moje piwonie (oprócz jednej) są co roku większe i mają więcej kwiatów. Zwłaszcza ta podlewana gnojówką z pokrzywy i wzmacniana kompostem jest w tym roku duża i ma więcej kwiatów.
Co do róży to porównałam fotki z opisem i zdjęciami choroby mozaikowej róż w książce Woessnera i są bardzo podobne. To jest wirus. Przenoszony jest poprzez owady, ręce i narzędzia, np. nożyce. Jeśli to jest rzeczywiście to, to polecane jest albo wycięcie uszkodzonych gałęzi albo i nawet usunięcie i spalenie całej rośliny.
Po polsku nie znalazłam zbyt dużo, więc tu trochę zdjęć ze stron niemieckich
Moim zdaniem zaprzestanie podlewania spowodowało zamieranie wschodzącej trawy a wy zamiast wyrywać chwasty spowodowaliście, że nasiona nie wzeszły a z chwastami nic nie zrobiliście. Albo przekopać, albo powyrywać (teren jest mały, więc schylić się wziąć koszyk i wyrywać zgrabnie). Potem dosiewka i posypanie ziemią z worków lekko. I podlewać. Bo jak teraz to chwastowisko wyda nasiona to trawnik widzę dopiero we wrześniu.
A teraz wracając do rabaty przed domem, na stronie 6 było moje założenie - jeszcze nie skończyłam,ale póki co wygląda tak jak poniżej na zdjęciu, jeszcze uzupełnię nasadzenie żurawkami. Zdecydowałam się na nasadzenia z bukszpanów i trzmieliny- z tyłu za nimi w linii prostej są tawułki (jeszcze nie kwitną, ale już niebawem), pod samym żywopłotem są hortensje - na które niebawem również przyjdzie pora
a rojniki z przed domu tj z cienia przeniosłam do słońca pod krzaczek wkomponowałam je w drzewo....
Różyczka śliczna Tnij ją nisko. Ten przekwitły kwiat już też możesz przyciąć Miałam pytać o tego berberysa, bo mi się bardzo podoba, ale już wiem, że to Erecta
Wreszcie zakwitł jaśminowiec. U mnie rośnie kolumnowo i żeby go powąchać, muszę naginać gałązki.
Znalazłam dwie pomyłki sprzedażowo- zakupowe. Ta pierwsza miała być lilią św. Antoniego (zakupione w markecie), to drugie miało być różą Rhapsody in blue (kupiłam w Rozarium). Może ktoś pomoże w identyfikacji tej róży?
Rozrasta się podokienna od zachodu. Słońca tu niewiele, więc sztucznie rozjaśniam.