Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z zegarem 18:20, 12 wrz 2023

Do góry
Dzisiejsze fotki

Lemon rokoko

Magic rokoko

Moje miejsce na ziemi -początek 16:58, 12 wrz 2023

Do góry
Justynka fotki rabaty z pisardii
Ogród z plażą 16:53, 12 wrz 2023

Do góry
Tak mi się przypomniało, że zdjęcia budy dawno nie wklejałam:

Kwiecień 2023

Całość zrobiona ze starych palet i drzwi starego mieszkania. Koszty: farba i dach.

Wrzesień 2023

Ogród z plażą 16:27, 12 wrz 2023

Do góry
Dziś śliwie zrobiliśmy papa. Jabłonka już na miejscu.

Grzebiuszka ziemna 15:48, 12 wrz 2023

Do góry
Kochane moje – Sylwio i Muszelko, bardzo doceniam Waszą troskę, naprawdę
ale (może wypunktuję):

1 – miałam niegdyś w ogrodzie wisterię przy domu, była regularnie ścinana, a jak być przestała zarosła aż na dach, wiem, że potrafi być ekspansywna

2 – świadomie wybrałam teraz wisterię karłowatą Blue Moon, która dorasta max do 5m i która nadaje się do małych ogródków, a nawet można ją na małe drzewko ukształtować. Widziałam ją kiedyś u koleżanki mojej koleżanki w ogrodzie i od tamtej pory poszukiwałam takiej niewielkiej odmiany (mam nadzieję, że taką mi sprzedano- https://allegro.pl/oferta/niebieska-karlowa-wisteria-blue-moon-duze-sadzonki-9255509910 }

3 – co do hortensji Miranda, ma ją nasza rodzina w Grudziądzu już wiele lat, jest regularnie przycinana (co niezbyt lubi i hamuje jej wzrost) prowadzona na taki fajny murek – osłonę, więc też ją znam i zapragnęłam mieć ona może być okrywowa, więc jak się zbyt rozrośnie puszczę ja na ziemię i cytacik - „W odróżnieniu od gatunku cechuje się słabszym wzrostem ”
Można ją puścić jako soliter bez podpór i wtedy rośnie w formie kopczyka. Chociaż w necie są tak sprzeczne informacje na jej temat….

Baliki mają 7 na 7 cm, jeszcze będę robiła podwójne wzmocnienia u góry. Mam nadzieję, że jakoś sobie z nią poradzę. Gorzej z miskantem Morning Light, posadziłam go za blisko i muszę wykopać…A poniżej milin u rodziny na działce dojazdowej, ma ok 10-11 lat , trawa wokół jest koszona wraz z odrostami a sam milin regularnie podcinany:

Nie wiem od czego to zależy, może od klimatu? Nie u wszystkich te same gatunki roślin zachowują się tak samo.

Basiu - dziękuję, mało pokazuję ogród, bo po prostu działam, teraz robię ścieżkę i następną połać ziemi zrównałam, 3 razy mieliłam ziemię małą łopatką usuwając różne kłącza i korzonki szczególnie podagrycznika.
Ogrodowe wariacje 15:21, 12 wrz 2023

Do góry
Kiedyś pokazywałam Wam to miejsce jakie mam plany. Słupy zrobimy wiosną ale chciałabym skończyć nasadzenia w tym roku.
Wstępnie mam też już kogoś do deski lub sami ogarniemy, to się zobaczy.

Poszukuję inspiracji jak obsadzić to miejsce, jest wystawa północna i nie wszystko się nadaje.
Rano i dopiero bardzo późnym popołudniem jest słońce latem. Początkowo w planach była laurowiśnia lub annabelki z hakonechloa. Doszłam do wniosku, że nie chcę tutaj hortensji i jest dla nich za mało miejsca.
Poradźcie czy np. żywopłot z laurowiści Otto Luyken ( mam sadzonki ) nie przełamać czymś i się na niego zdecydować?
Chodzą mi po głowie moje klony palmowe zgromadzone w donicach, a chcę wyjść z donic.
Tylko małe ładne drzewka wchodzą w grę i do tego takie, które sobie poradzą tutaj. Pomyślałam o klonach bo jest zacisznie, zawsze tutaj mam piękną trawę bo jest wilgotno.
Do tego są piękne, a to część widoczna z nowego tarasu.
Co byście poradziły?

Obecnie
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 15:17, 12 wrz 2023

Do góry

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:12, 12 wrz 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Kusi mnie ten Pin. Tutaj akurat cis ‚Robusta’. W sezonie niemal niewidoczny, za to zimą zmienia totalnie odbiór tej rabaty.

No pięknie a zamiast cisów dałabym tu takie betonowe słupy coś mniej więcej takie

https://pl.pinterest.com/pin/856317316661160723/

https://pl.pinterest.com/pin/392094711321022647/

https://pl.pinterest.com/pin/80431543337976563/

Moje miejsce na ziemi -początek 15:06, 12 wrz 2023

Do góry
edi75 napisał(a)

Anetka jakie drzewa by tu pasowały

Przy domu widzę świdośliwę wielopniową, natomiast przy wiacie piękne byłyby brzozy z tych mniejszych odmian ale one będą "śmiecić", mnie to osobiście nie przeszkadza a też mam je od frontu. Najlepiej takie, które się Tobie podobają może warto zobaczyć na żywo, które wpadną Ci w oko, potem poczytać czy aby nie są jakieś mocno niepolecane i tyle
Widzę tutaj w kolorze zielonym w sezonie letnim bo jesienią to wiadomo kolor w cenie
Ogród prawie wymarzony … 14:33, 12 wrz 2023

Do góry
One teraz są ledwo widoczne
W zasadzie do wykopania

Moje miejsce na ziemi -początek 14:18, 12 wrz 2023

Do góry
Jutynka tu na tej z pisardii to mam miskanty LM ,będę je dzielić i dosadzać
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:59, 12 wrz 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)

Ile gustów, tyle porad mi przed chwilą Hania odradzała sosenki, a Wiola polecała cisy

Kusi mnie ten Pin. Tutaj akurat cis ‚Robusta’. W sezonie niemal niewidoczny, za to zimą zmienia totalnie odbiór tej rabaty.
Moje miejsce na ziemi -początek 13:54, 12 wrz 2023

Do góry

Anetka jakie drzewa by tu pasowały
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 13:53, 12 wrz 2023

Do góry
Hej wszystkim, od 2 tygodni posadzone są u mnie 3 małe brzozy Youngii
Zauważyłam że ciągle przybywa im takich liści jak na zdjęciach, i co jakiś czas odpadają, zastanawiam się czy to już normalne początkiem września czy coś im jest?
Brzozy ze szkółki, może jedna z nich miała jeden liść taki na początku. Teraz jest ich znacznie więcej.
Ogród prawie wymarzony … 13:42, 12 wrz 2023

Do góry
To są rozsypki

A tu rzędy

Wg mnie rozsypki ciekawsze
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:06, 12 wrz 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

odnośnie nasadzeń- nie planuj werbeny bo i tak bedziesz miała ja na całej rabacie-jeśli jej nie upilnujesz i jeśli oczywiscie sie rozsieje.
Nie pchaj zbyt blisko rozplenic obok sienie- co najmniej 70 cm -wybierz niśka odmiane bo zasłoni Ci rozchodniki- te ostatnie tez sie rozrastają- w brzozowej -po remoncie sadziłam je co 70 cm-za rok sie i tak zejdą.
Odnośnie hortek wybierz wyższe i niezbyt pokładające się odmiany-do takich należy Limelight silver dollar, wims red pinky winky, magical vesuvio pięknie sie wybarwia, jezówki daj przed hortensje-w hortach zginą.
swoje w rabacie pod grabami dałam pomiedzy rozplenice-przesadziłam je tydzien temu z pomiedzy hortek.
A i stipa -w grabowej mam ja juz wszędzie -mi w to graj
Z wysokich i sztywnych miskatów mam Cabaret i apache oraz kilka innych, które zapewne miały mylne etykiety
Juz lepiej zamiast cisów dać jakies mini sosenki bądź jak lubisz tujowe kule
Ogród prawie wymarzony … 12:53, 12 wrz 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Próbuje z wiosennego zdjęcia ocenić co gdzie jest. Sadziłaś w rządkach? Trójkątach? Żurawki wymieniłaś na seslerię niedawno. Jakie odstępy miedzy bukietówkami? Jakie między rozchodnikami w rządku? Te rozplenice co wymieniałaś to masz je na tej rabacie jako miks odmian czy może postawiłaś na jedną tylko?
Grzebiuszka ziemna 12:45, 12 wrz 2023

Do góry

Bardzo ładny widok pergola fajnie wyszła co na niej puścić nie doradzę, bo się średnio znam na pnączach. Ale mi w oczy rzucił się ten okazały rozchodnik Bardzo ładna, duża kępa No i szachownica ziołowa, też ładnie Ci się zagęściła, dawno nie pokazywałaś ogrodu, a jest bardzo ładnie
Pszczelarnia 12:34, 12 wrz 2023

Do góry
Kawka wypita, czas do pracy

W następną niedzielę zapraszam na kolejny five o'clock do Pszczelarni.

Pszczelarnia 12:29, 12 wrz 2023

Do góry
Zapytałam pana, gdyby chciał udzielić rady młodszym ogrodnikom amatorom (posiadaczom ogrodów, czyli nam), co by radził.
I. Usłyszałam, o tym, żeby zwracać uwagę na warunki dla roślin w ogrodzie (stanowisko), dać sobie czas, bo ogrodnicze błędy można naprawić ale kosztują czas, (w 1. roku widzimy błąd, w 2. roku naprawiamy, w 3. roku widzimy efekt poprawek).

II. Trzeba potraktować ogród jak dom, przestrzeń do życia, bardzo indywidualnie zgodnie z tym co w duszy gra. Oczywiście inspiracje, wzory, przykłady są ważne ale tworzenie ogrodu to coś bardzo indywidualnego. Dla niego, dodał, to jest jak tworzenie dzieł sztuki.

Dedykacje w książkach uzupełniały wypowiedzi: "Ogrody powinny być takie, żeby można było w nich żyć" - panowie zacytowali słowa słynnej ogrodniczki G. Jekyll

"Ogrodowanie to życie"

Na koniec spotkania otrzymałam karton czasopism ogrodniczych - zatem zima mi nie straszna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies