Dziękuję Wam za odpowiedzi

Nie było mnie trochę, bo zakopałam się po uszy w lekturze forum i innych poradnikach dla początkujących ogrodników. O włókninie przeczytałam na forum i mam nadzieję, ze małżonek z niej zrezygnuje. Za to poszliśmy na kompromis i zaaranżujemy w ogrodzie kilka elementów wysypanych żwirkiem
Sebek
ad. 3 - ad. wiśni - w jakiej odległości od tarasu posadzić, żeby nie przeszkadzać korzeniom? Nie ukrywam że chciałabym jak najbliżej

W grę wchodzi jeszcze ewentualnie wierzba płacząca - może nie jest tak dekoracyjna jak wiśnia, ale jest dość gęsta więc pełniłaby jeszcze funkcję praktyczną - zasłaniałaby nieco widok na sąsiednie ogrody.
myślałam o czymś takim jak poniżej Niestety nie jestem zbyt biegła w programach komputerowych, więc proszę o wybaczenie.
Po prawej stronie ścieżki rośnie różowy clematis, przed nim chciałam posadzić różanecznik biały z fioletowymi języczkami w środku i wysypać podłoże żwirkiem granitowym, bo mam opaskę wokół domu z granitu (chociaż bardziej podobałyby mi się jako wypełnienie białe otoczaki, ale myślę, ze za bardzo byłoby nadziwaczone)
Po drugiej stronie ścieżki (ten mały trójkącik) jest miejsce do zagospodarowania. Na początku chciałam to wysypać żwirkiem i posadzić okrągły bukszpanik, ale pomyślałam, że taras będzie taki "goły" stąd pomysł z wiśnią lub ewentualnie wierzbą płaczącą.
Mogłoby tak być?
ad. 4. Chodzi o kaliny które rosną przy ogrodzeniu. Próbowałam to zaznaczyć poniżej