Dzień dobry wszystkim

długo mnie nie było, ale nie siedziałam z założonymi rękami

Zrobiłam sobie rzut ogrodu i zaczęła się radosna twórczość - częściowo wprowadzona w czyn!.
Tak jak radził Sebek nasadziłam wzdłuż linii ogrodzenia żywopłot mieszany, a w zasadzie jego część

Na planie jest on po prawej stronie - pośrodku są 3 dorodne egzemplarze cisa wysokości ok. 1,5-2 m, a po ich bokach po kilka sztuk pęcherznicy żółtej (żeby nie było za ponuro). Nie wiem co posadzić dalej - ciągnąć pęcherznice do końca, czy raczej cisa albo tuje ???.
Udało mi się też zdobyć okazyjnie kulki bukszpanowe, które nasadziłam wzdłuż ścieżki ( nr 3). Rabata będzie wysypana białym żwirkiem. Kulki bukszpanowe pojawią się też na rabatach w całym ogrodzie, bo za sprawą Danusi zakochałam się i w bukszpanach i w cisach

Plan ogrodu jest teraz taki:
Przeraziłam się kiedy zaczęłam spisywać wszystkie rośliny, które mam i które zamierzam posadzić

. Na pewno nie jest to zgodne z zasadą Danusi - mało odmian, duży efekt

Ale cóż...
W spisie roślin pozycje w kółeczkach już sobie siedzą na swoich miejscach

Te bez kółek - są planowane.
Moje dylematy:
1. czy robić żywopłot z cisa po lewej stronie - w formie ciągłej, czy przerwać go jakimiś pnączami????
2. co zrobić obok tarasu, żeby nawiązać do kulistych form bukszpanów i bieli tarasu? może być tak?
"ścieżka bukszpanowa" byłaby na białym żwirku, tak jak ta wzdłuż ścieżki prowadzącej do tarasu.
3. czy hortensje zniosą pełne słońce w ciągu całego dnia? Cienia u nas brak...
4. Mam jeszcze w doniczkach kilka krzewów na które nie potrafię znaleźć miejsca:
2 magnolie: 1 szt Norman Gould i 1 szt merrill. Tą która rośnie wyżej chciałam dać w pobliżu cisa elegantissima, tą bardziej krzewiastą gdzieś w pobliżu tarasu....
2 sztuki azalii mleczno-żółtych - dosadzić je do tej pojedyńczej przy cisie czy raczej np. po obu stronach "ciurkadełka"?....
1 bukszpan, którego chciałabym przyciąć w stożek - ma ok. 1,5 m wysokości. Czy miejsce obok tarasu będzie dobre?
14 kulek bukszpanowych

5. Co posadzić na "tylnej" ścianie ogrodu - chciałabym, by pełniło to również funkcję ochronną - za nami tylko pola, po których nie wiadomo kto chodzi...
Dużo się tego uzbierało, wiem... ale będę ogromnie wdzięczna za pomoc, bo rośliny czekają, a małżonek naciska żeby sadzić....

. A niedługo zaczynają się mistrzostwa w piłce, wtedy o sadzeniu mogę zapomnieć...