Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 11:58, 19 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Chyba w garażu ją trzymasz, ale żeby już kwitła w połowie czerwca?

Bardzo lubią Cię roślinki

Ona w gruncie, nic jej się zimą nie stało ale rosła w bardzo zacisznym i słonecznym miejscu ale zdecydowałam się tam przesadzić derenia Evę ( w jego miejsce natomiast poszła kula hortensjowa od dzieci)i sadząc po jego nowych przyrostach ( derenia) była to dobra decyzja a hortensja wylądowała pomiędzy kulkami pstrokatej odmiany bukszpanu. Kwitną te piłkowane dziwnie, zaczynając jakby od dołu, najwyższe pędy najpóźniej. Pierwsza jednak była Kurenai, na razie biała i bardzo wiotka ( chyba jednak za mało słońca. Towarzyszy jej ogrodowa Bodense, która wyraźnie nie może się zdecydować na kolor
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:52, 19 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ścianka będzię pięknym elementem, kształt nieobnoszony, to będzie charakterystyczny element nie tylko Twojego ogrodu, ale w ogóle na forum!

Bukszpany pocięłaś książkowo i jakie one zdrowe.
Moje coś żółkną w środku, napisz czy nawoziłaś swoje a jeśli tak to czym i czy dawno?

Jeśli jednak malinowa róża to może Ascot, tyle ma dobrych opinii?

Dzięki Edytko
Kształt niebanalny bo musiał się wpisać w cała rabatę
Bukszpany nawoziłam azofoską wiosną i chyba raz podlałam gnojowką z pokrzyw. Teraz się zastanawiam czy mi tych moich pieknych kulek słońce nie przypali Mam jedną siatkę cieniującą ale jak to zrobić bezpośrednio na bukszpanach położyć?
A propos zieloności bukszpanów jeszcze mam taką refleksję, że bukszpany pierwszy sezon u mnie nie sa ładne ... dokładnie tak jak piszesz takie żółtawe, nie mają za dużo przyrostów a dodatkowo niekształtne ... o tak jak tu:

Dopiero w kolejnym sezonie się zbierają

PS A co myślisz o tej nieszczęsnej białej ścianie?
Ogród do odnowy 11:52, 19 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
część roślin w końcu kwitnie

po raz pierwszy jaśmin (6 lat) w pełni kwitnienia

nowa hortensja macrophylla ,red beauty' - przeszła mi ochota na jasne barwy, teraz czerwieni potrzebuję

początki nowej rabaty, pod jarząbami

Warto było czekać na takie kwitnienie ☺Przetacznik mi się podoba choruję na niego☺Gdzie to kupowałaś?.O ligustrze u mnie odp.
Kosolkowa Pasja 11:45, 19 cze 2016

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 11:44, 19 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Nowości
Rozplenica, trawki FC, szałwia, lawenda, bukszpany

Asiu to niebieskie to przetacznik a nie szałwia. Chyba, że szałwię gdzieś schowałaś a o przetaczniku zapomniałaś napisać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:42, 19 cze 2016

Do góry

Kosolkowa Pasja 11:39, 19 cze 2016

Do góry
Kasiu, Filemonku, Ewuniu - uśmiecham się i dziękuję za bardzo, bardzo miłe słowa!

Toszko, Mirko - macie dobra pamięć! Tak było.. To co teraz jest bardzo cieszy! Ale tylko ja wiem jaki to procent ogrodu..ile jeszcze powierzchni do zagospodarowania.. No i ile pracy jeszcze, czasu i funduszy trzeba. Póki co, muszę się napawać tym co jest.

O ostrozkach tego nie wiedziałam.

Próbuję się dziś relaksować na leżaku, ale wstretne robaczki-przecinki próbują uparcie mnie do tego zniechęcić..

Hortensjada 11:38, 19 cze 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Bożenko, jaka odleglość między hortkami jest najlepsza ? u mnie luki są i myślę aby dosadzić, aby potem ewentualnie cięcie boczne jak gęsto to i efekt natychmiastowy..
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:34, 19 cze 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Ślicznie, ja póki co usuwam wszystko...też bym chciała kosmetykę mieć w ogrodzie..
Muszę się przyjżeć tej podwyższonej rabacie podokiennej- z wiadomych względów ☺

Podwyższone mam dwie- obie od północno-wschodniej strony. Słońce tam jest do 12-13.
Rosną tam rozplenice, żurawki, tuja aurea nana, dwie róże wielkokwiatowe, ostrokrzewy, trzmieliny i bukszpany oraz cebulowe: szafirki oraz narcyzy.

Lewa jesienią, późną wiosną i na początku lata

Prawa to 3 rododendrony(trzeci doszedł w środek ), runianka i tawułki arendsa.

Od nowa ... na przekór wszystkim 11:33, 19 cze 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Nie No jak można tak bez podpisania fotki wstawiać☺Co to za trawki?
Hortensjada 11:33, 19 cze 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Trudno mi dokładnie określić , tak około 7 lat będzie, drzewko wyprowadzane od maleńkiego około 1 metra , miałam duże obawy czy się uda, prze kilka lat było bardzo wątłe, wyraźny skok od 2 lat

A tutaj ostatnia moja poranna fotka hortensja piłkowana Preziosa

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Chyba w garażu ją trzymasz, ale żeby już kwitła w połowie czerwca?

Bardzo lubią Cię roślinki
Grab - Carpinus 11:32, 19 cze 2016

Do góry
Czy to jest grab?

Żywopłot mieszany 11:31, 19 cze 2016

Do góry
Tu ma być ogród :) 11:31, 19 cze 2016

Do góry
polinka napisał(a)
O tak odkurzacz najlepszy

Pokazywałaś gdzieś gracki posadzone?

Mam odkurzacz przemysłowy, niewielkich rozmiarów to podejmę próbę.

Rabaty z grackami jeszcze nie pokazywałam, czekałam na eMa, żeby nawadnianie rozłożyć, wczoraj w końcu się udało, a wieczorem nawet kamień rozsypaliśmy, mam tylko takie fotki, robione żeby kiedyś wiedzieć jak linia przebiega.
Dziś może zrobię jak wygląda rabata z grysem.

Żywopłot mieszany 11:31, 19 cze 2016

Do góry
Madarauicha napisał(a)
Witam wszystkich.

Na bardzo wąskiej działce szerokiej 12m na długiej na 59m. Udało mi się wcisnąć moje własne mieszkanko. A ponieważ po obydwu stronach mam nieciekawy widok z jednej strony plecy garażu stojącego w granicy a z drugiej sąsiadkę z figlarnym okienkiem na moją stronę którego nie powinno być ale nie chcę wojny rozpoczynać

Myślałem o posadzeniu grabu lub tuj przy tych granicach lub buka ale nie wiem czy to dobry pomysł

Stąd moja prośba i sugestie z waszej strony o propozycje jakieś
Pizdrawiam.

Ps. Zielony garaż pozostałość po budowie niedługo zniknie więc będzie pustka

Od nowa ... na przekór wszystkim 11:26, 19 cze 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Iwona czy pod niwaki masz posadzone Trawki ICE.?Jeśli tak to jak i kiedy tniesz czy na słońcu mogą rosnąć ☺Zapomniałam pochwalić różyczki piękne są no i reszta też niczego☺
Róże w naszych ogrodach 11:26, 19 cze 2016

Do góry
Miłej niedzieli

Eden rose

Ogród tworzony z pasją 11:18, 19 cze 2016

Do góry
Wczoraj w okręgu z miskantów stanęło takie oto cudo.
Zrobiło się bardzo przytulnie i w końcu można się schować przed palącym słońcem.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:15, 19 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
I żeby nie było, ze tylko przyglądałam się dzisiaj jak panowie murują
Wzięłam się w końcu za cięcie bukszpanów. Ogoliłam 21 sztuk ... i jestem padnięta ... ale kilka zdjęć jeszcze wrzucę na dowód

A tak z ciekawości zliczyłam dzisiaj wszystkie moje bukszpany i okazałao się, że ... ma ich równo 60sztuk!!!!!!!

No masz Ci los... znów szczęka mi między bukszpany wpadła...

Wczoraj ciałem tuje danica na 1.5 metra wysokie... Rąk nie czułem przy dziesiątej
Kulą w płot 11:15, 19 cze 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
Zakwitła tojeść którą dostałam od Anity a myslalam że nie przeżyje

Anabel i tawułki zaczynają wreszcie jakieś kwiaty będą

I takie trawki nabyłam bo hakone stripe it rich miały tu za dużo słońca

Fajnie, że na Ogrodowisku wciąż się uczę nazw roślin, które znam od dawna. W poprzednim ogródku ta roślinka mnie tak wkurzała, że szok. Co wyrwałam, pojawiała się i zaczynała zarastać rabaty. W końcu pozwoliłam jej kontrolowanie zostać i pięknie sie odwdzięczyła żółtym kwieciem. No proszę, a to tojeść.
A to co zaczyna Ciebie kwitnąć to tawuła. Tawułki są inne. Wiem, wiem, sama myliłam nazwy lub nazywałam na przemian, ale już staram się tego nie robić. Też czekam na Anabelkę. Pierwszy raz w tym roku ją dosyć drastycznie przyciachałam, bałam się że nie zakwitnie, bo na przykład u Ciebie taka dorodna a ja pąków szukam, ale coś zaczyna wychodzić.
Trawki uwielbiam pod każdą postacią czy to trawnika czy nasadzeń. Fajny kolorek tej Twojej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies