Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:30, 14 cze 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)

To mi się podoba, bardzo pobudza wyobraźnię...
Ja to upycham moje sadzonki gdzie się da i potem latam z konewką, a czasem zapomnę o jakiejś.

Pobudza I cierpliwość ćwiczy
O zapominaniu to mi nie przypominaj, bo wczoraj zerwałam liście pewnej roślince, którą ledwo zdobyłam, o bycie chwastem ją podejrzewając. O ja głupia! Zapomniałam, że ją tam posadziłam! To, co zostało, przesadziłam, i wielkim kijem oznaczyłam, teraz codziennie muszę podlewać. Mam nadzieję, że się na mnie nie obraziła.

Jak tam Twoje pomidorki?

U mnie ładnie się zabrały za rośnięcie, choć tak późno wysadzałam. Zaczynają kwitnąć. W sobotę jedno poletko z pomidorkami wyściółkowałam.
Znowu na wsi 10:28, 14 cze 2016

Do góry
Nawet widzę ją siedząc w fotelu w mieszkaniu .

Dzisiaj obrazki z dekoracji w donicach i przedogródek (świeżo napojony deszczem).
Łan bodziszka korzeniastego. Ładny ale ekspansywny. Zaczynam się zastanawiać jak go ograniczać. Zarasta sąsiadów.

Wszystkiego po trochu 10:28, 14 cze 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Mirko co do za ślicznota ta niziutka z dużymi kwiatami?
Masz takie róże, że aż dech zapiera. Twój Charles ma zupełnie inny kolor niż mój zresztą on ma skłonności do niestabilnego koloru. W tamtym roku miał u mnie nawet cytrynowo żółte, teraz jest ogniście pomarańczowy u Ciebie ma ten kolor jaki lubię ni to róż ni to morela To jest jeden krzak, który pokazujesz?
ściskam

Kasiu, tak to jeden krzak Charlesa Post wcześniej pisała Dorotce o kulkowaniu tej róży.
Charles charakteryzuje się tym że kwiaty ma bardzo zmienne. Na początku po otwarciu są intensywnie pomarańczowe potem w miarę dojrzewania trochę bledną i różowieją.Mnie na początku bardzo to wkurzało, nie podobało mi się to blednięcie kwiatów. Teraz jak jest większa masa kwiatów bardzo sobie cenię tę cechę, dodaje to takiej lekkości i porcelanki Na dodatek pachnie cudnie

Te dwie niskie różyczki które Ci się podobają Chippendale. Róża z mojego aaatarka .
Bardzo polecam wszystkim tę różę , jest zdrowa, pięknie się rozkrzewia, ma piękne kwiaty też na początku bardzo intensywnie brzoskwiniowe potem różowieją. Pełne nie zwieszają główek. No cudo które trzeba mieć w ogrodzie i to nie w jednej sztuce ale co najmnie dwie

Kasiu dla Ciebie Cippendale

Przycinanie - cięcie tui 10:22, 14 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi - nie.
Smaragdy na szczelny żywopłot są posadzone za rzadko. Tych tui nie tnie się bocznie, bo to kolumnowe tuje są, równa się tylko górą.Ale sadzi się co 50-60 cm oczywiście jeśli chcesz osiągnąć efekt muru zielonego. W tym przypadku jak są posadzone to tylko pojedyncze kolumny, oczywiście ładne są, ale za rzadko.

Witam, chciałem wrócić do mojego pytania i jeszcze raz prosić o radę.
Ostatni post z dnia 04 cze 2016, 15:53,

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jeśli chodzi o odległość posadzenia to są w odległości 74 cm. Były już raz przesadzane/zagęszczane rok temu, widać za mało. Jaka rada teraz, czy przesadzać/zagęszczać wszystkie na jesień lub wiosnę jeszcze raz i dokupić kilka sztuk, czy może posadzić coś pomiędzy, aczkolwiek miejsca jest mało? Są też już dość spore i pytanie czy nadają się na przesadzanie?
W ostateczności jestem skłonny wymienić wszystkie sztuki.
Będę wdzięczny za dobrą radę.
Jurajski Ogród 10:21, 14 cze 2016

Do góry

Znowu na wsi 10:19, 14 cze 2016

Do góry
Joku napisał(a)

Masz tą bylinówkę na wyciągnięcie ręki.
Jurajski Ogród 10:15, 14 cze 2016

Do góry
Kochani, bardzo, bardzo dziękuję za tyle ciepłych i miłych słów, sprawiają mi one ogromną satysfakcję i wzmacniają wiarę, że to, co robię w ogrodzie, jest słusznym kierunkiem działania. Teraz jest mi nieco trudniej, ale najbliższa rodzina stara się jak może i pomaga mi we wszystkich pracach. Jeśli chodzi o Wasze piękne ogrody, to często je wirtualnie zwiedzam, choć po cichutku - wybaczcie mi ten brak wpisów u Was...

Róże dopiero zaczynają u mnie kwitnąć, "Bonica" w pąkach, czekam na kwitnienie "Eden Rose", "Games Galway" i "Clair Austin", kwitnie już Comte de Chambord i "Bicentenaire de Guillot". Mam też posadzone świeżo Munstad Wood". Lawenda w pąkach, santolina częściowo 'wypadla" po zimie, więc niewiele z niej zostało, zastąpiłam rozchodnikiem, ale jeszcze nie wiem, czy tak zostanie. Rozrasta się zmieniana rok temu rabata po stronie wschodniej ogrodu.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:14, 14 cze 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Winogronami przesłoniłabym nieciekawy widok (co tam jest za płotem?) albo wykorzystałabym jako cieniującą zasłonę jakiegoś kącika wypoczynkowego.

O tak, tam jest bardzo nieciekawy widok: dwa blaszaki, jeden czerwony, drugi srebrny, dalej przybudówki i stodoła sasiadów z wszelkim tego typu dobrem
Ale o przysłonięciu już pomyślałam, tam wzdłuż siatki też już rośnie żywopłot grabowy, ale jeszcze nie na całej długości.
Kącik wypoczynkowy... hmmm to cały mój ogród. Czasami tylko na ławeczce przucupnę, żeby kawę dokończyć. To jeszcze nie ten czas, żeby usiąść i odpoczywać
Nieznana wielokwiatowa kwitnie, ma ogromne kwiaty, delikatnie pachące.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:12, 14 cze 2016

Do góry
AnkaW napisał(a)
Może jeszcze raz zapytam: jakie rośliny mogłabym wsadzić tam, gdzie "narysowałam" te wysokie zielone "cosie"? Czerwoną linią pokazałam granicę kamyczków. Potrzebne jest mi coś dość wysokiego (1,2- 1,5m)co dobrze czułoby się z lawendą - strona bardzo słoneczna. Zaczęłam się zastanawiać nad cisami ale nie wiem czy nie uszkodzi ich śnieg spadający z dachu Nie mam też pomysłu na obszar pomiędzy lawendą a trawnikiem. Nie mogą to być niestety rośliny z kolcami czy owocami, bo mam małe dzieci a altana jest blisko jagodnika. I oczywiście nic trującego. Na innych skarpach mam: macierzankę piaskową, floksy, żagwin, rogownicę ale te ostatnie zaczynają być brzydkie o tej porze. Miałam kostrzewę siną i się nie sprawdziła - może jakieś inne trawy? Nie chciałabym skończy z płożącymi jałowcami Agnieszka radziła mi murek i możliwe, że powstanie jak będziemy budować grilla ale póki co ta skarpa straszy. Zastanawiam się też co posadzić po stronie północnej - myślałam o barwinku? Pas lawendy po stronie południowej zasadziłam wczoraj - tej po stronie wschodniej jeszcze nie ma, bo nie wiem co będzie powyżej i nie wiem jaką odległość zostawić A roślinki się męczą w doniczkach

Cis jest trujący, bukszpan tez, tuje też...
Jest mnóstwo trujących roślin i zapewne sama masz wiele w swoim ogrodzie...
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:58, 14 cze 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Od soboty też mam Edenkę prawdziwną ta, co miałam, okazała się być czymś innym, do zidentyfikowania jeszcze.
W ogóle pięknie u Ciebie
Lepnica za mną chodzi od dawna, a teraz jeszcze bardziej będzie, i ostrogowiec i czyściec. A nie widziałam w moich bliższych szkółkach, mus podjechać do dalszej.

U mnie w szkółkach też takich nie ma, o dziwo, czyśćca wiele osób chce kupić i ma z tym problem. Jeszcze się nie zorientowali, że i na czyśćca moda wróciła
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:48, 14 cze 2016

Do góry
Może jeszcze raz zapytam: jakie rośliny mogłabym wsadzić tam, gdzie "narysowałam" te wysokie zielone "cosie"? Czerwoną linią pokazałam granicę kamyczków. Potrzebne jest mi coś dość wysokiego (1,2- 1,5m)co dobrze czułoby się z lawendą - strona bardzo słoneczna. Zaczęłam się zastanawiać nad cisami ale nie wiem czy nie uszkodzi ich śnieg spadający z dachu Nie mam też pomysłu na obszar pomiędzy lawendą a trawnikiem. Nie mogą to być niestety rośliny z kolcami czy owocami, bo mam małe dzieci a altana jest blisko jagodnika. I oczywiście nic trującego. Na innych skarpach mam: macierzankę piaskową, floksy, żagwin, rogownicę ale te ostatnie zaczynają być brzydkie o tej porze. Miałam kostrzewę siną i się nie sprawdziła - może jakieś inne trawy? Nie chciałabym skończy z płożącymi jałowcami Agnieszka radziła mi murek i możliwe, że powstanie jak będziemy budować grilla ale póki co ta skarpa straszy. Zastanawiam się też co posadzić po stronie północnej - myślałam o barwinku? Pas lawendy po stronie południowej zasadziłam wczoraj - tej po stronie wschodniej jeszcze nie ma, bo nie wiem co będzie powyżej i nie wiem jaką odległość zostawić A roślinki się męczą w doniczkach
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:45, 14 cze 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
jasnota od Gosi kwitnie
penstemony śliczne są
donice od Margaretki obsadzone rojnikami

Widzisz, jakbym wiedziała, że wpadniesz na taki genialny pomysł, to bym Ci i różne rojniki przywiozła, bo już kilka odmian zebrałam
Konar rewelacyjny. Ta żółta róża pnąca jest niesamowita.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:44, 14 cze 2016

Do góry
zaczyna Jasmina, ma kolor ktorego najbardziej nie lubie ratuje ja troche powojnik shin-shigyoku

i mała Bonica

i druga mala Ascot, jeszcze pąki

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:41, 14 cze 2016

Do góry
a vyvyen wciaz kwitnie, kwiaty wieksze niz moja dlon

Ogrodowe przygody 09:40, 14 cze 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)

Dziękuję i fajnie że mnie odwiedziłaś
pewnym jest że uwielbiam te o kształcie filiżanek

śliczna
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:39, 14 cze 2016

Do góry
ilse krohn, delikatny sliczny zapach, dopoki kwiat sie nie otworzy w pelni
przerosla juz pergole od wiosny 2014

towarzyszy jej powojnik ale zapomnialam jaki, musze poszukac w starym wątku,
to prawdopodobnie Monte Cassino

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:34, 14 cze 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)

Uhuuuummm jest piiiikna dzięki za info mialam nadzieję na jakiś malusi , tajemny sklepik intermetowy...a tu masz...Tesia ....

A tak poza tym....wszystko prezentuje się przeslicznie
Buziole

Elu, dla ciebie moja ulubiona, Abraham tym razem w wazonie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:32, 14 cze 2016

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Ze str. 339 siewki rozpoznałas znakomicie, co tu jest w skrzynce od prawej nie mam pojęcia, może fotke pojedynczej roslinki zrobisz? Po kształcie listków moga to byc i jeżówki i dzwonki jakieś Foty piekne, bo rosliny fajne Mam dość tych literówek, ale czasu nie mam poprawiać Buziak.

Droga do spełnienia 09:30, 14 cze 2016

Do góry
na szybko cyknięte czertwona różowa i różane drzewko i pierwszy liliowiec
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:29, 14 cze 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Nowa część na bylinówce. Tak właśnie wyglądała trzy lata temu cała bylinówka. Cała w maleńkich sadzonkach.

To mi się podoba, bardzo pobudza wyobraźnię...
Ja to upycham moje sadzonki gdzie się da i potem latam z konewką, a czasem zapomnę o jakiejś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies