Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kaszubskie piaski 07:33, 04 cze 2023

Do góry
Kronika kaszubskiej suszy

Rabata angielska zamarła w oczekiwaniu na deszcz. Jeżówki ledwo wyszły z ziemi i już więdną. Floksy i reszta bylin także. Rośliny przestały rosnąć. Tylko oregano nic sobie nie robi z suszy. Dotychczas podlewałam jedynie nowe sadzonki ale wczoraj podlałam też całą rabatę. Mam nadzieję, że ją uratuję. Jeśli nie to będę musiała przemyśleć całą koncepcję rabaty angielskiej. Nie jestem w stanie podlewać co tydzień tak dużej rabaty To jest kolejny rok bez deszczu w maju.

Rabata sucha radzi sobie trochę lepiej mimo, że nie podlewana przez miesiąc. Zakwitły sadzone w zeszłym lipcu irysy bródkowe. Uwielbiam!

Drzewa owocowe co na nich jest? 02:22, 04 cze 2023

Do góry
Drzewa owocowe co na nich jest? 02:21, 04 cze 2023

Do góry
Trawiasto liściasty bez thui 01:50, 04 cze 2023

Do góry
Fleszu napisał(a)
Kupowałem w doniczkach, jest bardzo ekspansywny więc trzeba mu zrobić podziemne bariery myślę że na 20 cm minimum.

Nie znam odmian ciemniejszych, ale pewnie w internetach coś znajdziesz

W pełni sezonu nie jest już taki jasny.
Tutaj masz zdjęcie z połowy sierpnia - pnie się po siatce to wszystko jest z pięciu sadzonek.

Ja mojego będę właśnie usuwał bo daję tam matę wiklinową, więc mogę Ci wysłać

A jakby go dać w takim dużym wiaderku budowlanym i je wkopać? Albo wiaderko bez dna to dałoby radę? Jedną sadzonkę masz przy słupie?
Trawiasto liściasty bez thui 00:47, 04 cze 2023

Do góry
Mój ulubiony Clematis, Innocent Glance. Rok temu rósł w zbyt cienistym miejscu i nie zachwycał, wiosną przesadzony do słońca i wreszcie się pokazał.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 23:34, 03 cze 2023

Do góry
Dziękuję za pochwały dziewczyny. Zapraszam wszystkich i każdego z osobna.
Będzie mi bardzo miło

Hamaczek robiony przez stolarza na zamówienie. Oferta z OLX. Specjalnie mocniejsze belki na górze, dla dodatkowych huśtawek.

Jest też wersja z ławką, gdyby ktoś chciał.

W tym roku dopinam większe zakupy działkowe. Jeszcze kosiarkę akumulatorową chcę bo ten kabel mnie już dobija. Zwinięcie 20 m przedłużacza to jakiś horror.
Magary Dramaty z Rabaty 23:34, 03 cze 2023

Do góry
3 czerwca 2023 będzie dniem, który zapamiętam bo bardzo serio myślę o zakończeniu przygody z ogrodowaniem...
Gdyby w Sevres potrzebowali wzorca "podciętych skrzydeł" to się nadam na model
Prognozy pogody zapowiadały u nas zimno, miało być w okolicach 2 stopni na plusie. Podobno nad ranem było minus 4 na minusie.
Pomidory i papryki w foliaku dało się uratować - ogrzewanie świeczkowo-zniczowe chyba pomogło, dziś powtórka.
Reszta ogrodu - szkoda gadać. Myślałam, że straty po zimie są wszystkimi stratami, które w roku 2023 poniosłam, niestety nie.
Orzech włoski - wygląda jak po bombie nuklearnej. Mówią, że odżyje. Może odzyje, może nie. Co z tego skoro o tej porze roku powinien już wyglądać zupełnie inaczej a nie straszyć...

Tulipanowiec i judaszowiec - dwa bidaki, przesadzane po kilka razy, w końcu trafiły na swoje miejsca i tak skończyły:

Więcej zdjęć nie mam bo mi już w tym momencie sił zabrakło na dokumentację Szczerze mówiąc nawet wszystkiego dziś nie obejrzałam, brakło sił...
Wiem, że dostały maliny, niektóre budleje, żylistki, pieris, który cudem po zimie się podniósł, wiele bylin... U sąsiadki nawet hosty
Że nie wspomnę o warzywach - ogórkach i fasolach, które niańczyłam w domu przez kilka tygodni, chuchając na nie i dmuchając, przesuwając od kominka (bo ciepło) do okna (bo słońce). Tydzień temu poszły do skrzyń, dziś zostały smętne kikuty w 80 procentach

Wiem, ja Smerf Maruda jestem.
Ale tym razem naprawdę przestałam wierzyć w sens posiadania ogrodu i tej całej pracy, którą się w niego wkłada, że o kasie nie wspomnę.
To, że od trzech tygodni nie spadła kropla deszczu, jest wisienką na torcie albo raczej gwoździem do trumny.

Jak zaczynałam przygodę z sadzeniem mówiło się, żeby "po Stanisławie" sadzić. Później, że po "zimnej Zośce i ogrodnikach". Już od dwóch lat pojawia się termin 20 maja, jako bezpieczny...
Dziś jest 3 czerwca, ogród bezpieczny nie jest, a sezon wegetacyjny się jakoś nie chce wydłużyć - jaki to w tej sytuacji wszystko ma sens???
Szukam inspiracji ,pomocy 23:03, 03 cze 2023

Do góry
Cześć :⁠-⁠)

W chwili obecnej posiadam nie zbyt urodziwy ogród.
Szukam inspiracji co mogłabym z mojego ogródka zrobić.

Czy możecie mi coś podpowiedzieć?
Ogród Basi 22:12, 03 cze 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Co to za drzewko rośnie w pojemniku?
Ogród pod lasem 22:02, 03 cze 2023

Do góry

Ogród pod lasem 22:02, 03 cze 2023

Do góry
Zostawiam Wam obrazki na dobranoc

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:55, 03 cze 2023

Do góry
TAR napisał(a)
I bardzo dobrze robisz z tym oliwnikiem Juz masz plan co w zamian posadzisz?

Apka od ptaszkow dziala. Super, wykrylo mi sporo ptakow, nie wszystkie, bo wiem ze jest jeszcze kilka ale bardzo pomocna.W pol minuty nagran ok. g. 18 mialam takie ptaszki: cierniowka, kapturka, piecuszek, wilga, rudzik, kopciuszek, drozd obrożny, kos, myszołów, świstunka leśna, kowalik, slowik rdzawy, pełzacz leśny, sroka i homo sapiens

Świetnie, że apka działa. A ten ostatni to Twój luby wyjący z rozpaczy, czy jakiś inny?

Zamiast oliwników nic nie będzie. W pobliżu tych dwóch rosną już jarząby pospolite i wreszcie będą miały przestrzeń do rozrostu na boki. A w miejscu tego ostatniego niczego nie dosadzam, bo to blisko granicy działki sąsiada. Spływa tam woda z drogi i wybetonowanych podjazdów naprzeciwległych działek. Trudne stanowisko i potencjalnie ryzykowne. Już nie będę komplikować sobie życia.

Zauroczyłam się możliwościami przywrotnika czerwonołodygowego jako rośliny na brzeg rabat. Ewa/Anda kiedyś polecała. Zakupiłam, ale byłam sceptyczna. A on pięknie przytył. Jego kuzyn przywrotnik ostroklapowy bywa nachalny, a ten to sama delikatność. Dzielę go i dosadzam w nowe miejsca. Świetnie radzi sobie w cieniu i półcieniu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:45, 03 cze 2023

Do góry
Wciąż pięknie kwitną krzewy w nieformowanym żywopłocie: krzewuszki, lilaki węgierskie, kalina Rozeum. Wkrótce dołączą tawuły nippońskie. Parzydła zaczęły formować kwiatostany.

Kwitną żuraweczki. Bardzo przypominają tiarelle.

Najbardziej kolorowo jest na półksiężycowej od strony wirażu. Są irysy bródkowate i syberyjskie, amsonia, rdest wężownik i czosnki.

Po drugiej stronie ścieżki wkrótce zakwitną kolejne piwonie, róże, a potem hortensje.

Spełnione marzenia 21:38, 03 cze 2023

Do góry
Spełnione marzenia 21:36, 03 cze 2023

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:33, 03 cze 2023

Do góry
W długoterminowych prognozach opadów nie widać. Od jakiegoś czasu podlewam warzywnik i tegoroczne nasadzenia. Dobrze, że w studni mam spory zapas wody. Pomidory wciąż mają pod górkę. Noce są chłodne i to zaburza proces ich wzrostu. Wreszcie doczekałam się wschodów ogórków i dyń. Kilka dni temu kupiłam nowe nasiona cukinii. Może z nich coś wreszcie wykiełkuje.

Ogród ozdobny nie wykazuje objawów braku wody.

W tym sezonie dane mi jest się cieszyć kwiatkami rutewki orlikolistnej. Rok temu mszyce uniemożliwiły jej kwitnienie.

Z opóźnieniem zakwitła piwonia majowa. Majtkowy róż nie jest moim ulubionym kolorem, ale jakoś je akceptuję.

Pielenie w głębi rabat mogę już sobie odpuścić.

Róże stoją jeszcze w blokach startowych. Więcej kwiecia jest tylko na rugosie. Jej zapach roznosi się po całym tarasie.

Dębowe zakątki 21:29, 03 cze 2023

Do góry
April napisał(a)
Już masz kwitnące naparstnice śliczna
Buki potrzebują się trochę ukorzenić, ze dwa lata, czasem trzy a potem też ładnie ruszają z przyrostem

Na razie jedna naparstnica kwitnie. Ale jak kwitnie. Wielka, i dziesiątki kwiatów.
No to dobrze, niech ten mój buczek się ukorzenia i rośnie. rośnie, rośnie

Rodek- Kwitnie...ale niestety choruje

Piwonie

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:13, 03 cze 2023

Do góry
Gilenie i narecznice już posadzone. Pośrodku chyba jeszcze hoste posadzę.

Dębowe zakątki 20:58, 03 cze 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Śliczne masz już kwitnące klematisy, a ta złota czuprynka hakonki, aż świeci

Już kwitną i następne clemki rozkwitają

O tak hakonki w promieniach słońca aż świecą

Oj dziś koszenie trawy zaliczone, tylko zielsko nie wszystko wyplewione.
Jutro chyba będę musiała podlać i w tunelu i ogrodzie .Sucho teraz. A noc j akaś zimna, że nawet na tarasie nie chciało się posiedzieć

Pokażę nasz ogród 20:27, 03 cze 2023

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies