Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 09:23, 04 cze 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
rododendrony teraz zaczynają, azalie przekwitają

Albert Sweitzer

Marcel Menard- tego uwielbiam za kolor, to jest sadzonka którą sama odsadziłam od drugiego, wielkiego Marcela
Ten Marcel ma kwiat urzekający z tym ,,tygrysim oczkiem,, jeszcze jego nie spotkałam nigdzie w sprzedaży.A Alberta nie pozbywaj się on jest śliczny i czy naprawdę on ma kwiaty pachnące?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:23, 04 cze 2023

Do góry

Wilczy ogród 09:21, 04 cze 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Madzia, brak słów. Jest przepięknie ❤️❤️❤️

Soczyście, kolorowo i bujnie. Muszę sobie kupić różowe azalie , pamiętasz może odmiany swoich?

Aga dziękuję bardzo oczywiście ,że nie pamiętam -to są nowe nabytki -mam tam karteczki zostawione -jak chcesz ,to spiszę nazwy -ale po prostu kierowałam się kolorem i wzrostem .... po 3 różnego rodzaju
jedna jest Geisha chyba ...
Miłej Niedzieli

Wilczy ogród 09:17, 04 cze 2023

Do góry
April napisał(a)
Nie rób szerszych przerywników na trawniku. Jest super. Tamto zdjęcie tak skracało że wyglądało na 50 cm języki. Pomysł usunięciem trawnika pomiędzy i położeniem płyt, czy kamieni, też fajny choć wcale nie konieczny.
Pięknie masz

Jola
dzięki bardzo na razie zostawiam ,tak jak jest -położyłam płyty na przejściu i chodzę i zaglądam czy mi to odpowiada ....

zlikwidowałam jedną ścieżkę-była nieużywana ,bo i tak schodząc z góry szłam przez trawnik po skosie na domek

i płyty przeniosłam na próbę tu ....ale muszę je jakoś inaczej dać ,bo tak to średnio jest ...coś pokombinuję jeszcze ....na pewno musi się wygodnie przejeżdżać kosiarką

na tym przejezdzie to znowu muszę dołożyć drugi rząd płyt ,bo tak jak jest to wiecznie niszczę roślinki i się wkurzam sama na siebie

to tyle w temacie zakończenia prac haha ....cały czas coś sobie nowego znajduję do roboty
Miłej Niedzieli

Ogródek Kasipod 09:12, 04 cze 2023

Do góry
Kasiapod napisał(a)

Kasia te świerki z wiosennymi przyrostami wyglądają super ❤️ Tej sośnie to bym skróciła te świeczki o połowe, to spowalnia wzrost i ładnie się zagęszczją po takich zabiegach
Ptasi gaj 09:06, 04 cze 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wstawię tylko kilka fotek. Rabatę poszerzam, przenoszę azalie z innych miejsc w to miejsce.

Odpisze wkrótce

Super widoki z Łazienek Królewskich dawno tam nie byłam.A azalie pięknie zakwitły u ciebie Poszerzona rabata zapowiada się obiecująco i napewno będzie pięknie
Wilczy ogród 09:04, 04 cze 2023

Do góry
anna_t napisał(a)

Magda przepięknie masz! Cudny ogród kiedy ty to wszystko pielisz..? taki areał? szok!

Ania dziękuję bardzo
pokazuję to co ładne i wypielone -uwierz są rabaty ,do których jeszcze nie dotarłam ....
poza tym -to też fotki -robione moim aparatem mają efekt upiększania ...sama wolę swój ogród na zdjęciach haha

tu przykład

A wczoraj w końcu wypieliłam truskawki -2 taczki zielska wyrwałam i wyścieliłam słomą -jest swojsko pół dnia mi zeszło na to ....
jeszcze mi zostały 2 rabaty do wyplewienia -duże ...
a potem pewnie trzeba będzie od nowa zaczynać

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 08:56, 04 cze 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Wszyscy maja iryski, mam i ja

Nie wszyscy mają bo ja nie. Twoje piękne. Ale bede sadzić od sister jesienią.
Trawiasto liściasty bez thui 08:13, 04 cze 2023

Do góry
Tymczasem buk Tricolore chce się rozmnażać.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:50, 04 cze 2023

Do góry
Klamber napisał(a)
Halinko oglądałem gold krone w necie, wiedziałem że rośnie nie duży bo ma małe listki. Jesteś szczęściarą że masz taką ziemię. Na mojej działce stoi woda to rodki odpadają a tu gdzie mieszkam mieszkam żółty piasek. Patrzyłem i ten maleńki który odbił mi z korzenia to właśnie gold krone pokazałem go u siebie. Cieszę się że odbił ,będzie ozdobą mojego ogródka.

Ten rodek to maleństwo ale ja zawsze wolę sama hodować rosliny .Mam jeszcze takiego małego białego całkiem kwitnie pierwszy rok u mnie .

To też będzie ładny rododendron tylko niech urośnie.

Coś mi komp szaleje.
Kaszubskie piaski 07:33, 04 cze 2023

Do góry
Kronika kaszubskiej suszy

Rabata angielska zamarła w oczekiwaniu na deszcz. Jeżówki ledwo wyszły z ziemi i już więdną. Floksy i reszta bylin także. Rośliny przestały rosnąć. Tylko oregano nic sobie nie robi z suszy. Dotychczas podlewałam jedynie nowe sadzonki ale wczoraj podlałam też całą rabatę. Mam nadzieję, że ją uratuję. Jeśli nie to będę musiała przemyśleć całą koncepcję rabaty angielskiej. Nie jestem w stanie podlewać co tydzień tak dużej rabaty To jest kolejny rok bez deszczu w maju.

Rabata sucha radzi sobie trochę lepiej mimo, że nie podlewana przez miesiąc. Zakwitły sadzone w zeszłym lipcu irysy bródkowe. Uwielbiam!

Drzewa owocowe co na nich jest? 02:22, 04 cze 2023

Do góry
Drzewa owocowe co na nich jest? 02:21, 04 cze 2023

Do góry
Trawiasto liściasty bez thui 01:50, 04 cze 2023

Do góry
Fleszu napisał(a)
Kupowałem w doniczkach, jest bardzo ekspansywny więc trzeba mu zrobić podziemne bariery myślę że na 20 cm minimum.

Nie znam odmian ciemniejszych, ale pewnie w internetach coś znajdziesz

W pełni sezonu nie jest już taki jasny.
Tutaj masz zdjęcie z połowy sierpnia - pnie się po siatce to wszystko jest z pięciu sadzonek.

Ja mojego będę właśnie usuwał bo daję tam matę wiklinową, więc mogę Ci wysłać

A jakby go dać w takim dużym wiaderku budowlanym i je wkopać? Albo wiaderko bez dna to dałoby radę? Jedną sadzonkę masz przy słupie?
Trawiasto liściasty bez thui 00:47, 04 cze 2023

Do góry
Mój ulubiony Clematis, Innocent Glance. Rok temu rósł w zbyt cienistym miejscu i nie zachwycał, wiosną przesadzony do słońca i wreszcie się pokazał.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 23:34, 03 cze 2023

Do góry
Dziękuję za pochwały dziewczyny. Zapraszam wszystkich i każdego z osobna.
Będzie mi bardzo miło

Hamaczek robiony przez stolarza na zamówienie. Oferta z OLX. Specjalnie mocniejsze belki na górze, dla dodatkowych huśtawek.

Jest też wersja z ławką, gdyby ktoś chciał.

W tym roku dopinam większe zakupy działkowe. Jeszcze kosiarkę akumulatorową chcę bo ten kabel mnie już dobija. Zwinięcie 20 m przedłużacza to jakiś horror.
Magary Dramaty z Rabaty 23:34, 03 cze 2023

Do góry
3 czerwca 2023 będzie dniem, który zapamiętam bo bardzo serio myślę o zakończeniu przygody z ogrodowaniem...
Gdyby w Sevres potrzebowali wzorca "podciętych skrzydeł" to się nadam na model
Prognozy pogody zapowiadały u nas zimno, miało być w okolicach 2 stopni na plusie. Podobno nad ranem było minus 4 na minusie.
Pomidory i papryki w foliaku dało się uratować - ogrzewanie świeczkowo-zniczowe chyba pomogło, dziś powtórka.
Reszta ogrodu - szkoda gadać. Myślałam, że straty po zimie są wszystkimi stratami, które w roku 2023 poniosłam, niestety nie.
Orzech włoski - wygląda jak po bombie nuklearnej. Mówią, że odżyje. Może odzyje, może nie. Co z tego skoro o tej porze roku powinien już wyglądać zupełnie inaczej a nie straszyć...

Tulipanowiec i judaszowiec - dwa bidaki, przesadzane po kilka razy, w końcu trafiły na swoje miejsca i tak skończyły:

Więcej zdjęć nie mam bo mi już w tym momencie sił zabrakło na dokumentację Szczerze mówiąc nawet wszystkiego dziś nie obejrzałam, brakło sił...
Wiem, że dostały maliny, niektóre budleje, żylistki, pieris, który cudem po zimie się podniósł, wiele bylin... U sąsiadki nawet hosty
Że nie wspomnę o warzywach - ogórkach i fasolach, które niańczyłam w domu przez kilka tygodni, chuchając na nie i dmuchając, przesuwając od kominka (bo ciepło) do okna (bo słońce). Tydzień temu poszły do skrzyń, dziś zostały smętne kikuty w 80 procentach

Wiem, ja Smerf Maruda jestem.
Ale tym razem naprawdę przestałam wierzyć w sens posiadania ogrodu i tej całej pracy, którą się w niego wkłada, że o kasie nie wspomnę.
To, że od trzech tygodni nie spadła kropla deszczu, jest wisienką na torcie albo raczej gwoździem do trumny.

Jak zaczynałam przygodę z sadzeniem mówiło się, żeby "po Stanisławie" sadzić. Później, że po "zimnej Zośce i ogrodnikach". Już od dwóch lat pojawia się termin 20 maja, jako bezpieczny...
Dziś jest 3 czerwca, ogród bezpieczny nie jest, a sezon wegetacyjny się jakoś nie chce wydłużyć - jaki to w tej sytuacji wszystko ma sens???
Szukam inspiracji ,pomocy 23:03, 03 cze 2023

Do góry
Cześć :⁠-⁠)

W chwili obecnej posiadam nie zbyt urodziwy ogród.
Szukam inspiracji co mogłabym z mojego ogródka zrobić.

Czy możecie mi coś podpowiedzieć?
Ogród Basi 22:12, 03 cze 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Co to za drzewko rośnie w pojemniku?
Ogród pod lasem 22:02, 03 cze 2023

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies