Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 16:52, 19 lut 2024

No masz rację Tym bardziej, że ja początkujący.
Marcin89 18:29, 19 lut 2024

Jeśli macie ochotę, to proszę o opinię. Który kamień ładniej pasuje do pokazanej płyty?

Jeden to grys granitowy tzw. dalmatyńczyk, drugi to grys bazaltowy. Bazalt w kontrakcie z wilgocią robi się prawie czarny.

Właściwie już mam swój typ, ale chcę posłuchać opinii
Angelika95 18:36, 19 lut 2024

Ten ciemniejszy
Patrycja_KG_Lu 19:31, 19 lut 2024

Jak dla mnie to oba pasują, dlatego wybrałabym ten tańszy jeśli jest znaczna różnica w cenie. Wydaje mi się, że ciemny w dużej ilości na raz może troszkę przytłoczyć, biały działa bardziej rozświetlająco. Ciemniejszy raczej bardziej praktyczny w utrzymaniu czystości (to tylko moje wrażenie, bo nie mam obu by porównać w praktyce). Podsumowując obie opcje dobre.
Rojodziejowa 19:44, 19 lut 2024

Ze względów wizualnych i praktycznych to mogą być dwie różne odpowiedzi.
Zależy, czy chcesz, żeby płyty bardziej się z niego wybijały, czy mniej. Kontrakt przez fakt¨re i tak będzie zachowany, ale w ciemniejszym będą dużo bardziej widoczne.
Nie wiem, czy przypadkiem tutaj jeszcze nie powinno się wziąć pod uwagę tego, co będzie w nim rosło i czy nie lepiej byłoby, żeby kamień nagrzewał się mniej.

Najważniejsze, że nie jest to Biała Marianna
LIDKA 20:10, 19 lut 2024

Czarny. Jest piękny. Bywam na posesji gdzie jest z niego podjazd w połączeniu z granitowym obrzeżem. Wygląda obłędnie pięknie. Zwłaszcza po deszczu.
Marcin89 23:20, 19 lut 2024

Wiadomo kwestia gustu, ale mój wybór i brata padł na jaśniejszy. W realu faktycznie obydwa kolory są w tonacji płyty, ale ciemniejszy się wręcz zlewa z płytami. Na zdjęciu jakby odwrotnie

Każda z Was ma rację Lidkę i Angelikę rozumiem bardzo, bo już widzę jasne hakone w tym grysie. Podobny bardzo widziałem też u Wioli. Tak samo Asia i Patrycja mają rację, że obydwa pasują i aż tak się mocno nie odcinają. Mocno się odróżnia bazalt, ale dopiero jak mokry. Jak jest z brudzeniem nie wiem. Więc ciężki to wybór.

A co do kosztów, ciemny dużo droższy. A było by go dużo, bo koło tarasu i jednocześnie ścieżka z płytami ponad 12 mb. Boję się, ze przytłoczy w takiej ilości. Z kolei pasował by raczej do bluszczu na ścianie i antracytowej palisady na tarasie. Choć też jest inny odcień. Z kolei na froncie w cisach tylko i wyłącznie ten jasny.

Gdyby wybierać prosto to jeden rodzaj i tańszy, czyli ten jasny.
Marcin89 23:27, 19 lut 2024

Jeszcze takie surowe foto, gdzie widać kawałek palisady. Czy coś się tu nie gryzie? Tzn. ciemny i ciemna palisada?

Edit:
Ciemny grys nie stykał by się bezpośrednio z palisadą, bo na dole tarasu jest rząd kostki tej chodnikowej.
Wiolka5_7 04:39, 20 lut 2024

Ja też bym wybrała jasny ,bo nie lubię takiego kontrastu jasna płyta i ciemny kamień no ale to rzecz gustu
olciamanolcia 07:38, 20 lut 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja też bym wybrała jasny ,bo nie lubię takiego kontrastu jasna płyta i ciemny kamień no ale to rzecz gustu

Ja podobnie -albo całość na jasno albo całość na ciemno.
U mnie na froncie i przy tarasie wszystko jest "zlane".