Witam; Mam do zagospodarowania taki oto kawałek podwórka. Szukam inspiracji na forum .. podobają mi się rabatki kulkowo stożkowe ; liczę na podpowiedź z Waszej strony myśle ze jest to dobra baza do stworzenia mini rabatki stożkowo kulkowej ; kulki mam z tył z trzmieliny to bym przesadził a stożki hmm nie mogą być docelowo za wysokie żeby nie straciło wyglądu; na obrzeże może żurawki... w środku pomiśdzy kulkami trawa evergold; stanowisko jest słoneczne praktycznie cały dzien słonce także ściółkowanie z kory bez włókniny chyba będzie dobre.Od strony żywopłotu myśle trawę posiać żeby się dobrze przycinało. Czekam na Wasze sugestie
Od góry:
Gosia-malkul, Agata-AgataP, Ewa-Luteczka, Sebek, Łukasz-Lukasz2013, Justyna-eee-tam, Ula-Urszulla, Danusia-danuta_szwajcer.
Środkowy rząd:
Małgosia-Gocha, Kasia-kasja83, Bożenka-Bogdzia, Alinka-alinak, Ewa-ewsyg, Marzenka-Madzenka, Ewa-Ewa777, Małgosia-malgorzata_szewczyk, Robert-Robertop, pod nim Irenka_Milka, w czerwony mąż Justyny, nad Patrycja-Zszywka.
Na dole:
Mąż Ewy, Ela-gierczusia, na prawo i na dół od Eli Gospodarze Kindzia i Rysiu, obok Kindzi Julita-JulkAd, pod Julką mąż Gosi, Ja-Luki, Ania-anna_g i Małgosia-Margarete.
Jeszcz ktoś ma zdjęcie, gdzie w ostatniej chwili dołączyła Beatka-Bea, oraz dwóch fotografów, Krzysiu i Em Ewy
nie w sposób też pominąć dość ciekawej moim zdaniem odmiany klona palmowego o nazwie 'Red Pygmy'
Acer palmatum 'Red Pygmy'( linearilobum ) - należy do grupy karłowatych klonów ma atrakcyjne kształtem ciemnozielone liście o czerwonych krawędziach , które wyłaniają się na wiosnę. Liście tego klona posiadają małe głębokie cięcia jak u paproci ale przypominają swym kształtem liście palmy . Klon o bardzo wolnym wzroście i efektownym jesiennym wybarwieniu liści do złudzenia przypomonającym złote kolory.
Witajcie kochani! Od tygodnia upały 33C,jestem wykończona, a przecież o ogród muszę dbać.Na szczęście na tarasie altany jest trochę chłodu, więc popołudniami maluję
Mam również i takie rarytasy, codziennie taka miseczka
mam i królowe ogrodów
w pachnącym jaśminie
zaczyna kwitnąć lawenda
i inne
Nie wiem ile osób zajrzy do wizytówki więc ciut wrzucę też tutaj
Tą ślicznotę mam chyba od Małej Mi pięknie mi się rozrosła....jak przekwitnie podzielę
zapowiedź
Czy wygląda to u Ciebie tak jak na fotce? U mnie tak się dzieje. Nie jest to żaden grzyb czy cokolwiek innego. Jest to efekt działania wysokich temperatur. Okazuje się, że na niewiele się tutaj zdaje podlewanie. W tym roku pilnowałem mojego świerka jak oka w głowie i po fali upałów jest to samo - młode przyrosty w części żółkną. Mój serb rośnie w pełnym słońcu przez cały dzień. Poza nocą nie ma cienia. Żółte igły jesienią oblecą, a na wiosnę gałązki znowu się zazielenią.