Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 08:52, 25 cze 2016

Karolina,

zrób parę fotek ale jeśli jak mówisz że podejrzewasz o to mrówki to zwalcz je bo w gniazdach mają mrówki grzybnię i jeśli na domiar tego ich gniazdo jest w pobliżu systemu korzeniowego klona no to jest problem.
Czarne końcówki gałązek obetnij zdezynfekowanymi nożycami- może być rozpuszczone w wodzie szare mydło do dezynfekcji - bo i tak są one nie do uratowania ale być może da się pozostałą część klona uratować. Suche listki także usuwaj z klona a zostawiaj tylko zdrowe na krzaku.

pozdrawiam
Jan
Mixtoorka 15:47, 25 cze 2016

Dzięki, zawsze dezynfekuję denaturatem. Mrówki muszę poobserwować, ale coś maleńkiego pod listkami też widzę w okolicy splotu nerwów przy ogonku...
bql3 11:13, 26 cze 2016

witam,

dzisiaj jest pora na odsłonę kolejnj odmiany klona palmowego 'Koto maru'

'Koto maru' - ta piękna odmiana klona pochodzi z japońskiej prefektury Kagawa, okaz ten jest bardzo gęsty wolno rosnący i należy do grupy karłowatej - jest zielona wersja kolonu 'Beni Hime. Starsze liście zmieniają ciemnozielone, ładnie kontrastujące z kolorowych nowego wzrostu. Tworzy gęstą zwartą powoli rosnącą odmianę zaliczaną do tzw 'mioteł czarownicy', wśród wszystkich odmian klonów palmowych ten posiada najmniejsze rozniary listków.

cdn ...
bql3 11:57, 26 cze 2016

w mojej kolekcji pojawił mi się też acer palatum 'Tsuma Beni' - bliski kuzyn odmiany klona 'Tsuma Gaki'.

"Tsuma beni' - w kraju kwitnącej wiśni był pieszczotliwie nazywany " Clown Face " i jest to stara hodowana odmiana która weszła na rynek sprzedaży i została przwieziona z Koichiro Wada w Japonii w połowie lat 60-tych ubiegłego wieku. Druga forma tego klonu została sprowadzony do USA w 1972 roku, ta zaś pochodziła z Jiro Kobayashi z Japonii. Liście "Tsuma beni" posiadają filetowy margines ciągnacy się dookoła całego obwodu każdego liścia z jasno zielonym tłem - przypomina to do złudzenia pomalowane paznokcie - co czyni go bardzo rozpoznawalną i pożądaną odmianą przez hodowców. Klon swym pokrojem posiada wygląd małego drzewa.

cdn ...
bql3 12:21, 26 cze 2016

nie w sposób też pominąć dość ciekawej moim zdaniem odmiany klona palmowego o nazwie 'Red Pygmy'

Acer palmatum 'Red Pygmy'( linearilobum ) - należy do grupy karłowatych klonów ma atrakcyjne kształtem ciemnozielone liście o czerwonych krawędziach , które wyłaniają się na wiosnę. Liście tego klona posiadają małe głębokie cięcia jak u paproci ale przypominają swym kształtem liście palmy . Klon o bardzo wolnym wzroście i efektownym jesiennym wybarwieniu liści do złudzenia przypomonającym złote kolory.

cdn ..
bql3 12:36, 26 cze 2016

no nie był bym sobą - gdy bym nie wrzucił tzw.'porównywarki' czyli zdjęć samych listków, które pokazują różnicę wielkości poszczególnych odmian klonów.

I tak od lewej strony:
'Okushimo', 'Manyo no sato', 'Beni Schichihenge', gałązka z listkami odmiany'Koto Maru', potem 'Tsuma Beni', oraz 'Red Pygmy'

'Okushimo','Koto Maru','Red Pygmy'

'Beni Schichihenge'

'Manyo no sato',

'Tsuma Beni'

ostatnia fotka jest porównaniem wielkości listków odmiany klona 'Koto Maru' do wielkości listków klona 'Tsuma Beni'.

pozdrawiam
Jan

Mixtoorka 14:55, 26 cze 2016

Janie, Twoja kolekcja robi wrażenie nie mniejsze niż Twoja wiedza! Same rarytasy masz. Piękne.
Tusiala 12:57, 07 lip 2016

Piękne klony, piękna kolekcja Chciałabym kupić klona Dissectum Garnet przez internet. Czy mógłbyś mi kogoś polecić?
bql3 17:32, 07 lip 2016

Tusiala napisał(a)
Piękne klony, piękna kolekcja Chciałabym kupić klona Dissectum Garnet przez internet. Czy mógłbyś mi kogoś polecić?

Marto
- witaj w moim skromnym Chashitsu i ogrodzie herbacianym

Osobiście zakup klonów przez internet odradzam a to z kilku powodów; gdyż osobiście nigdy nie dokonałem zakupu ani jednego klona z mojej kolekcji i zalecam Ci zakup klona dissectum Garnet tylko osobiście.
Klon ten ma specyficzny pokrój i kształt bo posiada gałązki, które się płożą i to wyklucza je z jakiejkolwiek wysyłki kurierem - zwłaszcza że jest sezon wegetacji w pełni i nie wyobrażam sobie aby taki klon z listkami przetrwał transport kurierem do Ciebie.
Musisz mieć też na uwadze że kupowanie osobiste da Ci też większe możliwości jeśli jest kilka okazów do wyboru u takiego ogrodnika czy sklepie z roślinami. No i najważniejsze - masz ewentualną szansę na negocjację ceny przy zakupie takiego klona a przez internet nie masz takiej możliwości, wiec lepiej się opłaca nawet pomknąć parę kilometrów dalej aby "upolować" lepszy egzemplarz takiego klona do swojego ogrodu - bo ja tak od zawsze robię
A odmiana Acer palmatum 'Dissectum Garnet' jest najbardziej dostępną i rozpowszechnioną odmianą klona i bardzo dostępną w sprzedaży detalicznej i nie będziesz miała problemu z nabyciem go do swojego ogrodu.
Widzę że Twój ogród jest w Wielkopolsce - jeśli możesz sprecyzuj dokładnie lokalizację swojego ogrodu - bo moja Herbaciarnia wraz z ogrodem znajduje się na Opolszczyżnie to praktycznie jesteśmy sąsiadami - a może bliskimi? - a w ten czas coś zaradzę i bardziej pomogę.

gorąco pozdrawiam
Jan
Tusiala 08:44, 08 lip 2016

Dziękuję Janku za przemiłe powitanie
Tak też myślałam, że jest to wielce ryzykowne ale u mnie niestety nie ma - dwa ogrodnicze/szkółki na krzyż Markety oferują przeważnie klony palmowe Atropurpureum ale tam kupować klona to też nie najlepszy pomysł, prawda? W ogóle trudno mi cokolwiek dostać u siebie. Na dalsze zakupy ciężko się wybrać bo albo w pracy jestem, albo z dziećmi.
Mieszkam w Pleszewie więc jak z tym sąsiedztwem? Będę wdzięczna za pomoc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies