Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:09, 09 cze 2016

Do góry
Pilgrim

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:05, 09 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Piękna masz koelkcję róż. Zmartwiłam mnie jednak wielkością Gartentraume.... Mam ją na brzegu rabaty....dlaczego u Ciebie jest taka wielka? Przecież to mała róza.
Jak myslisz mogę ciąc mocno Luis Odier na koneic lata aby nie była taka wielka? Po ubiegłorocznym cięciu wiosna w tym roku szaleje z kwitnieniem więc chyba jej nie szkodzi? No i pytanie czy da szansę bez podpory?

całe 6 sztuk... marniutko ale jeśli liczy się jakość a nie ilość, to się zgadzam

Gartentraume - nie wiem dlaczego jest taka duża może dlatego, że niewiele ją tnę, bo dotychczas ładnie zimowała i nie cięłam za dużo pędów, bo były zieloniutkie, zdrowe i sztywne, pięknie kwitnie nawet ta wysokość mi odpowiada, bo mam malutki ogródek i potrzebuję więcej pięter na dość wąskiej rabacie Zatem wychodzi na to, jak z hortensjami - że jak nie chcesz wysokiej to niżej tniesz. Moje hortensje, szczególnie dwie mają co najmniej 1,8 m wysokości bo nie tnę ich mocno od góry.
Co do Louisa - my tniemy tylko wiosną, no i oczywiście przekwitłe kwiaty. Proponuję kulkować pędy, bo są dość elastyczne szczególnie młodsze, bo te kilkuletnie to grube baty i jest ciężko. U mnie w poprzednim miejscu miała podporę od dołu, bo pędy jak fontanna pod wpływem ciężaru kwiatów kładły się na bukszpanach i wszystkim dookoła, więc przyginałam pędy prawie do samej ziemi i przywiązywałam do podpory. Teraz jest już na murze, ale pędy podtrzymują stalowe linki .
Takie mam doświadczenie chyba pierwszy raz w życiu tak się wypowiedziałam na ten temat ))
Buziaki!
Od początku 11:00, 09 cze 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)
Już na miejscu.

Zdobycze super a te wg mnie najpiękniejsze hosty ze wszystkich. Wiesz jaka to odmiana?

Od początku 10:57, 09 cze 2016

Do góry
Już na miejscu.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 10:56, 09 cze 2016

Do góry
dziś zimnica ale słoneczko walczy deszczu trzeba ale ja wolę na razie nie hi hi sprawy się posuwają pomalutku buziaczki i miłego dnia a mało mnie bo śpimy u mamy do domku latam gotować i takie tam

Moja działka na Dębowym Lesie 10:55, 09 cze 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Naparstnica śliczna
Też kupiłam tydzień temu i sie zastanawiam czy ro naparstnica bo ma takie olbrzymie liście

Hmm obrzynie liście??Zaraz idę zobaczyć do ciebie .
zrobiłaś jej zdjęcie???
Francee
[

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:52, 09 cze 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Kasiu, patrzę i patrzę na te twoje piekne róże i tak sobie dumam, że może i ja bym spróbowała swoich sił. Szczególnie pnące mnie nęcą
A tak w ogóle, bardzo sie cieszę, że Ciebie poznałam

ja również bardzo się cieszę, że wreszcie się poznałyśmy
spróbuj z różą warto tylko dobrze wybierz, żeby pasowała do Twojej koncepcji, w przeciwnym razie będzie dylemat czy zostawić później czy jednak wywalić, a szkoda... ) Ja tak trochę kupiłam kilka lat temu jak się zachłysnęłam różami kosztowały nie mało, są piękne ale może teraz bym jednolite kupiła a nie różne ) właśnie mam jak widzisz orzech do zgryzienia co teraz do nich posadzić )

Od początku 10:50, 09 cze 2016

Do góry
Luiza dziękuję było miło się spotkać, obfite powroty, kopanie u ciebie to wyczyn w klapeczkach ale dałam radę .

Moja działka na Dębowym Lesie 10:46, 09 cze 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
o widzisz firletkę miałam w zeszłym roku... gdzie ona jest???
Ania łubin w doniczce się aklimatyzuje

Szukaj to może znajdzieszMoja miedzy roślinami, liliami teraz schowana.
Fajnie, już się ciesze na myśl o tych łubinach
NN

Hosta Earth Angel
Od początku 10:45, 09 cze 2016

Do góry
c.d.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:44, 09 cze 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Hmmmm, no tylko bym celował w relacje z ogrodów angielskich i artykuły o różach napisane przez Danusię - choć Ty pewnie nie masz problemu co z czym skomponować tylko na co się zdecydować?

Otóż to jak Ty dobrze znasz istotę problemu relacje z ogrodów i artykuły już dawno przerobione jest tak
od lewej: troszkę widoczna przesadzona kalina angielska, potem różowa Louise Odier, następnie mniejszy żółty Pligrim i najmniejsza różowa Gertruda Przesadziłam to co miałam pomiędzy są jeszcze małe bluszcze oraz clematisy, a w nogach przywrotnik, jeżówki i dzwonki. Siewki różne też tu wzeszły np. werbena o dziwo, nie wiem skąd, ale ok

na tym zdjęciu dobrze widać jak od drugiej strony muru niedługo zacznie do mnie przełazić rdest Auberta sąsiadki, którego pędy podobno w ciągu roku mogą zyskać nawet osiem metrów długości.... Zamiast posadzić róże, klematisy i inne, wybrała to pnącze, żeby zasłonić brzydki mur )) no niestety nie zgrywamy się w ogóle co do estetyki
Jeszcze wspomnę o białych dzwonkach, kilka lat temu siałam je u siebie i ledwo wzeszła jedna kępa.... a niedawno okazało się, że to wszystko co tutaj widać rosło sobie spokojnie w chwastach za płotem ))

No to teraz szersza perspektywa (widok z okna) żeby nie było, że mam już zrobiony ogród ) tu się dopiero zaczyna to jest rabata wzdłuż podjazdu i jednocześnie przedogródek
Plan póki co jest taki: w pustej przerwie między różami a rabatą, której tylko kawałek widać planujemy posadzić 3 świerki serbskie, a przed nimi jak się zmieści może postawię ławeczkę.
Przed róże - bardziej po lewej chcę przenieść wszystkie piwonie i irysy jakie mamy. I dalej nie wiem .... ) może hortensje... a może róże (ale jakie), a może trawy (przy założeniu, że dzikie koty nie zrobią sobie kuwety jak dotychczas). Może w przyszłości na szerokości tego odcinka z różami ale na skraju rabaty (czyli bardziej przy podjeździe) wsadzę Umbry...
Wszystkie sugestie mile widziane nalegam

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:43, 09 cze 2016

Do góry
str poludniowa

Piękne kolorki róż pokazujesz Pozdrawiam.
Od początku 10:41, 09 cze 2016

Do góry
Pęcherznica jako żywopłot, ule przygotowane dla rodzin.

Moja działka na Dębowym Lesie 10:37, 09 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ale czaderskie róże

Będzie jeszcze bardziej czadersko wyglądała za , 3,4 dni jak bardziej rozkwitnie
Kawa napisał(a)

aa to nie naparstnica?

No widzisz jak gapa ze mnie.
Tak, to przecież naparstnica.Dzięki, za poprawkę.I ja poprawię w napisie

Funkia- hosta- Snowy Lake
Od początku 10:36, 09 cze 2016

Do góry
Dokupione brzoza, dereń biały, werbeny patagońskie po 1zł szt., krwawniki.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:31, 09 cze 2016

Do góry
rozark napisał(a)
Bersten Rose cudnie pachnie

I wygląda cudnie!!Te odcienie koloru, suuper wyglądają
Takie duże boce kwiatowe to ja bardzo lubię !!
Moja działka na Dębowym Lesie 10:27, 09 cze 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

T
Moje ostróżki mam tylko w takim kolorze

aa to nie naparstnica?
Ogród moja pasja 10:26, 09 cze 2016

Do góry
Sonia napisał(a)
A tak odrywając się od przed ogródka pokażę kilka fotek co tam w ogródku - w końcu zakwitły moje klematisy. W zeszłym roku trochę chorowały chyba je za nisko obcięłam lub za późno, ale w tym roku jakoś się "pozbierały"

Róże piękne!
Rabaty też wymuskane.Trawki, funkie też godne pochwały.
Ale co to za cudny clemek???
Przepiękny jest!!
Księżycowy... 10:24, 09 cze 2016

Do góry
Przyjechały, wielki siew czas zacząć...

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 10:21, 09 cze 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies