Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:57, 15 sie 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

A ja myślałam, że u mnie tylko takie nietrwałe, wystarczy dotyk i już się sypią. Ma u mnie za to dużego minusa. Ciekawam, jak spisuje się History

History posadzona w sobotę do dołka ale nie licze na jej kwitnienie w tym roku
Ja Alnwick nie dotykam to sie tak szybko nie sypie. Nadrabia ten mankament iloscią kwiatów i idelanym pionowym pokrojem
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:56, 15 sie 2016

Do góry
Bogdziu uwielbiam gdy nas kokietujesz swoimi "słabymi" rózami

Wodzyn - moja Alexandra of Kent coś choruje, niemal w tym roku nie kwitła, musze ja orzesadzic. Ta róza ma tózowo-brzoskwiniowy kolor, ktory pieknei harmonizuje z malinową Ascot i Red Leonardo da Vinci

EwaKatowice - jaka wysokosc ma Twoja Jude The Obscure?

Martini - Spirit na razie w pąku,meza chwilę zacznie drugie tłoczenie,mgdy zakwitnie od razu pokaze, to jej pierwszym rosn u mnei. Na dodatek spędziła kilka miesiecy w donicy u mnie. Oczywiscie ze róze dadzą rade. Musisz tylkow wrocic uwage na roze o ładnym pionowym pokroju aby nie pokładały sie na bukszpanach. Ja moje kwadraty trzymam w ryzach aby nie zasłaniały lawendy

Anna T - zdecydowanie obei róze poelcam. Są u mnie 3-4 sezony, sprawdzone, niezawodne i zdrowe. Chrzciny wyprawione?

Nawigatorka - sorki,ze nie zrobiłam fotorelacji ale wybylismy z domu a wieczorem nam sie nic nie chciało juz focić

Jolanka ciekawa jestem tego polaczenie Minerwy z Morrisem. Zaraz zajrze

Kacha rozstać sie planuje, ale nie wiem czy mi serce pozowli wprowadzają bałagan, zabierają wszytskim roslinom wode, korzenie ich są wszędzie i jakos urody poza wiosna nie mogę dostrzec
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:13, 15 sie 2016

Do góry
Darcey połozył głowe na piwoni

Pierwszy kwiat soul..... po dwóch latach... wprawdzie była przesadzana ale musze się uzbroić w cierpliowość i dam jej szansę... bo porzcież to ma być piękna róża

BUrgundy jeszcze raz

i w oczekiwaniu na dojrzałosc Lavender Flower circus

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:08, 15 sie 2016

Do góry
The Alnwick Rose - niezmiennie uwielbiam. kwitnie bardzo obficie ale kwiaty trzymaja sie 1-2 dni. Codzinnie obrywam przekwite i podziwiam kolejne nowe

The Alnwick z Falstaff ( u góry) i Othello (na dole)

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:03, 15 sie 2016

Do góry
Który mężczyzna od Austina będzie piekniejszy

Othello?

Czy Falstaff? Ten dopiero w 2 lata po posadzeniu pokazuje swoje piekno. Ma cudownie proste wysokie pędy

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:59, 15 sie 2016

Do góry
Ghita renesansowa - ma mało kwiatów ale za to takie, ze oczu do niej nie mogę oderwać

Rabata Austinek: The Alnwick Rose, Falstaff, Darcey Bussel, thomas Beckett, Alan Titchmarsch a jeszcze czeka na Queen of Sweden, Geofa hamiltoa i Harlow Carr

Young Lycidas - na gołych pędach (oberwąłam wszytskie porazone plamistością). Ciekawe cyz bedzie mocno różnic sie od Princess Anne lub Gertrudy Jekyll

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:50, 15 sie 2016

Do góry
Burgundy kwitnie niestrudzenie, aczkowlike jej kolor juz mnie tak nie zachwyca

Zdecydowanie bardziej lubię te bardziej Austinkowe malinowe purpury. Ciemna to Munstead Wood, jasniejsza to Princess Anne

Munstead Wood - ponownie kwitnie, przestała zółknąć.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:44, 15 sie 2016

Do góry
Hortensja Magical Moonlight - coś mi sie pokałada w tym roku pod ciężarem kwiatów

i czas rozplenic

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:42, 15 sie 2016

Do góry
Najpierw zdjecia potem odpowiedzi na posty

Czas zawilców
Nowe nabytki

NIezawodny Whirlewind

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:30, 15 sie 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Czy dzisiaj słodkie lenistwo i kontemplacja ogrodu?
Choć nie bardzo wierzę, że potrafisz usiedzieć w miejscu

Nie po sobotnim tyraniu w ogrodize wczoraj odwiedziliśmy dlasza rodzine a dzisiaj spedzamy popołudnie ze znajmomymi na lanie natury. Ogród będe kontemplować w tygodniu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:27, 15 sie 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

wracam z tym wpisem tu ....dobra teraz jeszcze trzeba się cieszyć ogrodem ...ale zrobisz listę wylotową?

Lista wylotowa powstaje ale czekam an drugie tłoczenie.
Na chwile obecna Prince wymaga przesadzenia, bo jest u mnie 2,5 sezonu i nie kwitnie lecz zamiera. Podobnie jest z Astrid Grafin. Inne jesli wypuszczą długie baty będa na razie przesuniete na tyły. Poza tym juz widze, ze kilka róz wymga kolorystycznej korekt np. burgundy i Souvenir pójdą w inne miejsca
golden Cellebration tez pojdzie na tył rabat za inne np. jude the Obscure czy Wedding Piano.

Przedwczoraj wkoprywałam Spirit of Friedom i niechcący wykopała mi sie wsadzają wiosna Kurzfurstin. Mimo ze ma kilka drobnych kwiatów w ogole sie nie ukorzeniła. A potem sie dziwie, ze pierwsze kwitnienie takie słabe....

Poza tym chyba z M pzresądzilismy los wisni kiku.... I kostrzewy na rózance....będzie porządkowanie, ale dopiero wiosną
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:22, 15 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
jak M pokazałam zdjęcia to od razu mówił że to podkaszarka zwykła.mać jest ok.mamy ich kosę spalinowa i nasze pole zanim zaczęło mieć aspiracje bycia ogrodem skosula wielokrotnie a wiesz że mało tego nie mamy.slenona tnie tylko trawę tak? Korzeni nie tyka?

Asiu zwykła podkaszarka, z jedna różnica z osłona przekręcajajcą sie po naciśnięciu guzika abys mogła kosic w pionie. Nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej. Korzenie tez podkasza, bo wżyna sie w ziemie na kilka centymetrów.
Podobno najlepsza z kółeczkiem , ktorym jeździsz po podłożu ale o tym dowiedziałam się po zakupie nowej podkaszarki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:19, 15 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
A ja głupi mam kosiarkę żyłkową, a kanty sekatorem wycinam, na kolanach... Choć u mnie na obrzeża rośliny się pchają niemiłosiernie, ręczne przycinanie bezpieczniejsze

Rózne narzedzia a nawet drabina odsuwały rosliny z trawniczka i podkaszarka ich nie uszkadzała.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:16, 15 sie 2016

Do góry
Rench napisał(a)

Piękna i jaka zdrowa. Moje niemal wszystkie już poplamione.
Natomiast Munstead Wood nie jest taki spektakularny jak twój i chyba pierwszy zaczął chorować.

Potwierdzam Alnwick ma u mnei czwarty sezon i praktycznie nie dosięga jej plamistośc mimo,ze wkoło wszystkie inne chorują. Munstead jest podatna na plamistośc aczkolwiek nie tak mocno jak Wiliam, Young Lycidas, Thomas Beckett. Dajemy rade, poobrywaj listki i choroba sie nie pogłębia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:13, 15 sie 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

nie ...dla mnie muszę być daleko od siebie ciekawa jestem co Marzenka napisze...przypomniałam sobie zeszłoroczna klasyfikacje kolorów ...nawet nie umiem tych kategorii powtórzyć

U mnie nawet do Burgundy nie pasuje co mnie zdziwiło, bo Minerva ma zdecydowanie zimny odcien jak Lavender , Novalis. Trudno te odcienie połaczyć z innymi. Mus znów rewolucje jesienia zrobić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:11, 15 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Jak myślisz, czy minerwa przed munstead byłaby ok ?

Czytałam o Twoich dylematach. Wg mnie niestety nie. Munstead ma ciepły odcień, Minerva zimny, niebieskawy. U mnie rosnie przy Souvenir dr du Jamin oraz przy Burgundy Ice i w ogole nei pasuje. Mysle ze to trudny kolor do wkomponowania , najlepiej pasuje do baletu rózu Bonica, Louis Odiesr, ale juz nawet blady róż o brzoskwiniowym odcieniu The Alnwick rose nie pasuje. Chyba znakomicie będzie współgrała z rózami z seri Lavender
Prawdopodobnie u mnie bedzie przesadzona w pobliże Rapsody in Blue. Czekam na drugie kwitnienie aby podjąć ostateczną decyzję
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:07, 15 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Wowo. Świetnie wyglądają!!Takie ognie ogrodowe!

W ubieglym roku posadziłam rubrum fireworks w lekko zacienionym miejscu i nie było spodziewanego efektu
Ta trawa musi stac w pełnym słoncu wtedy wyglada jak ogień
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:55, 15 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
W katalogu Tantau Biedermeier to ta...w necie zupełnie inna...którą masz?

Moje Biedermeier wygladaja identycznie jak w katalogu Tantau, sa białe z delikatnym muśnięciem rózu, aczkolwiek w realu bardziej naturalnie wygladaja niż na zdjeciach w katalogu. Maja podstawowy plus, ze są miniaturowe. Miały rosnąć w doniczkach, ale mam głębokie postanowienie, ze ograniczam donice do niezbędnego minimum.. Zostawiam tylko takie z nawadnianiem i pojedyncze z roslinami ozdobnymi. Wykończyło mnie bieganie z konewkami. Prawdopodobnie Biedermaier lubi wymarzać, wiec musze ją solidnie okopczykować.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:50, 15 sie 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Bardzo lubię i podoba mi się Twój uporządkowany busz na rabatach i różanki z trawami. W tym roku wiosną posadziłam trawy na rabatach, ale ich jeszcze w ogóle nie widać.
To co piszesz o Mustead Wood bardzo mnie ucieszyło Nieprzerwane kwitnienie i piękny zapach to jest to
Kanciki wyglądają extra. Muszę sprawdzić, czy moją wykaszarkę mogę postawić pionowo. Trawy w donicach swietnie wyglądają. One u Ciebie w donicach zimują? Oprócz Rubrum oczywiście

Trawy w donicach traktuje jak jednoroczne, chyba że niektore postanowię zadołować zima w ogrodzie. Zatsanwiam sie nad green ice dance. Ma ładny limonkowy kolor więc byc moze znajdzie jesienią miejsce w moim ogrodzie. Nie będę jednak tak robic z roplenicami, bo mam ich juz tak duzo,ze kolejnych dwóch nie zmieszczę. W tym roku roplenice zostają na zimę w donicach, zamierzam ogladać szron na nich zimą . W ubiegłym roku w tych donicach były przez zimę bukszpany, ale to zbyt duży wydatek aby wyrzucać je po zimie do kubła....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:45, 15 sie 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Też jestem tego ciekawa Do głowy by mi przyszło ale efekt, jak pokazałaś, murowany

Jolu zalet jst kilka:
- moze to robić M, bo przeciez zadeklarował, ze jego jest trawnik! to chyba największa zaleta dla mnie
- wykonuje sie to zdecydowanie szybciej niz szpadlem do kancikowania lub nozycami
- mysle ze żyłka na tyle głeboko podcina korzenie trawy, ze efekt będzie min dwa -trzy tygodnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies