Paniprzyrodo muszę zacząć w takim razie jeździć po prywatnych ogrodach, a nie arboretach, bo ten styl koduje się w głowie, a nie do końca chciałbym aby mój ogród stawał się kolekcyjny, on ma być prosty, ładny i funkcjonalny, dla potrzeb rodziny. Dziękuję za te słowa, miłe słowa
U nas jeszcze nie ma wysokich traw w sprzedaży, będę musiała trochę poczekać.
Szukam niskich hortensji, a na tę Diamantino miałam już wcześniej ochotę. Tworzy mi się hortensjowy ogród. Jak je kupię to przekroczę trzydziestkę
A na "deserek" zostawiłam derenie (mam co najmniej 18 odmian, większość będzie kwitła)
jako pierwszy zakwitł dereń pagodowy juz pokazywany wcześniej, stanął na tym etapie jak zaczarowany
Teraz kolej na Eddie's White Wonder
Zaczyna Cherokee Brave (wybarwienie podsadek będzie ostatecznie inne)
Muszę już lecieć do ogródka
Należy jeszcze zaczekać, często krzew nierówno wypuszcza pąki ale jest też możliwe zamieranie pędu- powoli stanie się cieńszy i wyraźnie pomarszczony-usuwamy, nie odbija się to na ogólnej kondycji krzaka ( u mnie to zjawisko najczęściej obserwuję u hortensji Pinky Winky)
Dla rozluźnienia kolorowe akcenty ( chwila przerwy przed pracą w ogrodzie)
Bardzo się cieszę, że udało mi się je zdobyć. Nie było łatwo, a do jesieni, czy kolejnej wiosny też nie chciało mi się czekać.
Fajne są, bo mają też piękną korę
Witam serdecznie,
przeglądam wątek i w zasadzie to już nie wiem co mam myśleć
Mój trawnik był piękny dywanowy,
Jest po zimie i pierwszym nawożeniu (w kwietniu). Dzisiaj wygląda tam
Proszę kochani o poradę, jak sprawdzić (czy w ogóle jest taka możliwość) czy żółte "placki" to efekt przenawożenia czy zbyt małej ilości nawozu. (nawożony był w deszczu)
Ogród mój zmienia się co roku Mamy ciągle dużo pomysłów W nogach będą hortensje dorastające do 1m na obwódkę berberysy bagiatelle i jeszcze muszę pomyśleć o jakiś wypełnieniach.
Agnieszko dzięki za odwiedziny. Niech magnolia kwitnie najpiękniej jak tylko potrafi. Mój nowy nabytek tez posadzony ( Cleopatra) ale trochę się martwię bo pączki kwiatowe odpadły zamiast się rozwinąć.
Violu niech gnojówka dojrzeje to wtedy ma swoją moc. Temu sprzyja wysoka temperatura. Zapachem się nie przejmuj- ma śmierdzieć jak w oborze gnojem.
1.W przyszłym sezonie już nie poznasz swoich "miniaturowych" roślin tak pięknie podrosną
3. Co do szmaragdów to Twoja decyzja czy chcesz się zasłaniać po całości czy kawałek
4. Miałam na myśli buksy aby zimą było tam coś zimozielonego ale może być też inny iglak byle przed każdą hakuro taki sam.
5. Wszystkie te pojedyncze okazy i dwa stożki ulokowałabym z azaliami na pierwszej części
Aczkolwiek gdyby to była moja rabata zrobiłam bym szpaler szmaragdów (jeśli nie na całości to za hakuro i za różami Czyli
1. Azalie + iglaki
2. Hakuro + tawuły +szmaragdy + coś zimozielonego przed hakuro
3. Lawenda + róże + szmaragdy
4. Żurawki + Hortensje + miskanty
5. Jodła + wrzosy + dodałabym wrzośców