Kwiecień
to już czas gdy kończę przycinanie większości krzewów i drzew co rozpoczynam generalnie już w lutym. To zapach ziemi, w naszym ogrodzie codzienne sprzątanie rabat bo przecież nigdy nie zdążamy w marcu, a że cały czas leje to brak dni odpowiednich na te roboty
Ale roślinom w to graj, zaniedbanie w starcie im nie przeszkadza
Ogród wybuch ( dosłownie kolorami)śpiewają ptaki i teraz to one dbają o nasz ogród. Budzi się życie
Czas na pierwszą część podsumowania poprzedniego sezonu. By tradycji stało się za dość
Styczeń
To była przeplatanka śniegu i ładnej pogody. Czas pierwszych pośniegowych strat i pierwszych kwitnień.
z kwitnieniami był podobny do obecnego.
Siatka kwadratów w trakcie...
Wyszło mi, że względem wymiarów domu najlepsze proporcje rabat będą przy bokach kwadratów 2,5 - 5 - 7,5 - 10 metrów. Z niewielkimi odstępstwami oczywiście.
Ostatecznie jednak to ten zbiornik z lotosami i orientalnymi liliami wodnymi rozłożył nas na łopatki
W Ogrodzie UJ są aż trzy szklarnie, jedna np. z "żywymi skamielinami" z ery mezozoicznej, udało nam się też utrafić terminem w kwitnienie storczyków. Doczytałam właśnie, że jest to najstarszy ogród botaniczny w Polsce- na prawdę zachwyca, jeśli jeszcze go nie odwiedziliście, to szczerze polecam
Na punkcie ich palm też nam palma odbiła Na szybko przekalkulowałam, ile nerek musielibyśmy sprzedać, żeby się w takie okazy i taką infrastrukturę wyposażyć
Przeglądając stare zdjęcia z 2022 natrafiłam na wrześniowe fotki z Krakowskiego Ogrodu Botanicznego należącego do UJ- szczerze polecam, byliśmy na prawdę zainspirowani ( wtedy też zapałaliśmy miłością do bananowców)