Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogródek Iwony 14:28, 18 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A na trzeciej fotce i dalej? Tyyyyyż ?

To zwykłym trawskiem na pewno nie jest.
Może rozplenica. Jak rosła w domu to mogła taka duża już urosnąć, bo moje w ogrodzie to dopiero jakieś 20cm mają.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:45, 18 maj 2015

Do góry
Asisko_2005 napisał(a)
Dziwne z tymi trawami, bo mnie przezimowała nawet rozplenica japońska uważana, ze jednoroczną. Zima nie była przecież mrożna, aby tak przemarzały rośliny.

Pierwszy raz słyszę żeby rozplenica była jednoroczna, no chyba że te wszystkie rubrum itp.
Moje mają parę lat i nigdy nie było problemów, a przeżyły srogą zimę 2011/12. Najgorsza dla nich jest wilgoć, związywanie na zimę bardzo pomaga, śnieg nie leci do środka i nic nie gnije.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:43, 18 maj 2015

Do góry
Witaj Ana,

Od lat podglądam i podziwiam Twój ogród, to codzienny punkt w moich wizytach na Ogrodowisku, ale dopiero teraz się ujawniam.

Czy jest jakaś rozplenica, która u Ciebie zimuje? Bo ja się zastanawiam, którą posadzić a jestem z Twoich rejonów. Prawie

Pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 08:54, 18 maj 2015

Do góry
Dziwne z tymi trawami, bo mnie przezimowała nawet rozplenica japońska uważana, ze jednoroczną. Zima nie była przecież mrożna, aby tak przemarzały rośliny.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:08, 17 maj 2015

Do góry
aga_szsz napisał(a)

Stipa jest jedną z wielu traw, które mi padły po zimie, nawet gracki niektóre, a zima wcale nie była mroźna...
Kiedy wysiewa się stipe???

No to faktycznie mogły wygnić, mnie w zeszłym roku prawie zgniła rozplenica pod kopcem z kory.

W lutym się sieje, jak już Marta pisała .
Ogródek Iwony 20:43, 17 maj 2015

Do góry
Juzia, chyba za wcześnie mówić, że wszystko dobrze. Ale nie zauważyłam niczego złego. Jednego dnia kopane, drugiego sadzone.
Gdyby nie Ogrodowisko, bardziej bym drżała o rośliny. A tu wszyscy wszystko przesadzają z powodzeniem. Więc oby mi też się udało.
Juzia, kiedy i jak zaczyna kwitnąć rozplenica?
Nie wiem, czy to, co wyhodowałam z nasion jest tym, czym myślę, że jest
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:38, 17 maj 2015

Do góry
Moje najnowsze zakupy,rozplenica Moudry, po 2 szt. Miscanty ML, Flamingo i NN., 4 różne jeżówki- Butterfly Kisses, Cleopatra, Tomato Soup, Raspbery Truffle, szałwie 3 x 3szt - 3 odmiany - Viola Close, Mainacht, Wesuwe, i 3 rozchodniki Mr Googbud. Oraz 3 szt. trzmielina na pniu.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:19, 16 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Wg mnie lepiej będzie jak do purpurowych roślin dodasz też coś z tego odcienia - różowe surfinie, pelargonie - coś bardziej wyrazistego niż delikatna bakopa... Np. rozplenica obsadzona różowymi pelargoniami z bakopą w nogach wyglądałaby bosko

Kurcze a już kupiłam bacopę - no nic dokupię i pelargonię tylko donice mam małe muszę zobaczyć czy dam radę upchnąć
Co z tym ogródeczkiem począć 10:15, 16 maj 2015

Do góry
Juziu czy to ta rozplenica ?Pennisetum alopecuroides Hameln
Moja "przyziemna" :) pasja 23:51, 15 maj 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
a powiem Wam że jak planowałam przez całą zime ogród to nie sadziłam że hasło "późno starują" bedzie oznaczało że w maju jeszcze miskanty będą spać ...proso dopiero się budzi i to to od pd strony bo od wsch to ma dopiero jeden kikutek...FC dopiero odbija ale on przymarzł- ma prawo się opóxniac, najlepeij wygląda rozplenica...myslłąm ok marzec, kwiecień bedzie pusto na rabatach ale w maju????

Mnie nie chodzi o to, że one późno nabierają rozmiaru, tylko jakby marniały, zamiast rosnąć, robią się cieniutkie, jak AM . Na trawy niestety trzeba się trochę naczekać, dlatego nie wszędzie tam, gdzie bym je chciała, mogę posadzić .
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:30, 15 maj 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Aniu co to za rozplenica,ta ciemna

rubrum, nie zimująca niestety u nas.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:32, 15 maj 2015

Do góry
Ja równiez prosze o pomoc w zaprojektowaniu półkola które jest w trakcie budowy . Chciałbym aby tam rosły m.in. takie rosliny tylko nie umiem ich jakos wkomponowac. Fajnie bybylo jakby przynajmniej połowe znich udało sie jakos wkomponowac, a może macie pomysl na jakies inne fajne krzewy?
1. Berbeysy czerwony, żółty
2. golden tuffet
3. tuje amber glow
4.juka karolinska
5. jakas trawa?? może rozplenica japonska rubrum,wydmychrzyca piaskowa,
6. moze jakas sosna miniaturowa
7. jodła koreanska na pniu
8. Trzmielina
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:50, 15 maj 2015

Do góry
Aniu co to za rozplenica,ta ciemna

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:48, 15 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Joasiu, trawki to Juz ze 3 tyg temu, czekają na uporządkowanie trenu
W tle widać miskanty maleparthus i silberpheader
Hakone, carex palmowy i rozplenica

Kasiu
Nie będzie prymrozków co mnie ogromnie cieszy.
Trawki sadź bo się męczą w donicach. Malepartus ma piękne piuropusze i bez problemu u mnie przezimował.
Ogród na glinie 14:56, 15 maj 2015

Do góry
w stronę studni

ze ścieżką

i dalszy widok
rozplenica w dzióbku ma zasłonić nieco warzywnik - to widok od tarasu

Ogród na glinie 14:54, 15 maj 2015

Do góry
to wrzucam fotki okolicy jarząba
żółta kreska to planowana linia trawnika
pod huśtawką ma być półkolisty wyżwirkowany placyk

w tym dzióbku ma być rozplenica, krwawnik, sedum

chodzi o ten fragment przy drzewie
jakoś trzeba połączyć prawą i lewą stronę
truskawki mogę ruszyć, ale porzeczek na pniu już nie chcę ruszać

wokół studni ścieżka z płyt kamiennych tworzy łuk, a placyk pod huśtawkę tworzy odwrotny łuk i powstaje przez to dziwna powierzchnia wokół jarząbą, którą nie wiem jak obsadzić

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 05:33, 15 maj 2015

Do góry
Joasiu, trawki to Juz ze 3 tyg temu, czekają na uporządkowanie trenu
W tle widać miskanty maleparthus i silberpheader
Hakone, carex palmowy i rozplenica
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:30, 14 maj 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Sebek boskie zdjęcia. Tulipany przepiękne, zamiataniem trawnika wymiatasz po prostu. Kompozycje w donicach świetne. Ja stokrotek też jeszcze nie mama serca wyrzucić . Mam rozplenicę fireworks myślisz, że mogę ją skomponować w donicach z białą bacopą?

Wg mnie lepiej będzie jak do purpurowych roślin dodasz też coś z tego odcienia - różowe surfinie, pelargonie - coś bardziej wyrazistego niż delikatna bakopa... Np. rozplenica obsadzona różowymi pelargoniami z bakopą w nogach wyglądałaby bosko
Rododendronowy ogród II. 19:35, 14 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Więcej w pąkach niz kwitnie , u mnie wszystko późno , wielka rozplenica pierwsze źdźbło pokazała , już myslałam że zimy nie przeżyła.Dzisiejsze zdjecia.

Bogdziu, zaglądam do Ciebie zawsze, choć po cichutku.
Ale dziś muszę napisać - jaki piękny!! Również zapytam, jak się zowie?

Pozdrawiam cieplutko
Początki w Kruklandii 11:25, 14 maj 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Jużka to na wyspie włochate, zółte to prosownica?

Rozplenica
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies