Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:17, 18 maj 2016

Do góry
No i .... mam dwa nowe clematisy )
Grupa Atragene: Pink Dream i Maidwell Hall

w zasadzie to mam i trzeci... ale marniutkie sadzoneczki z ubiegłego roku, niedobitki, ale może się przyjmą jestem już cierpliwa...
Mój ogród pod górkę... 19:15, 18 maj 2016

Do góry
Brzozowa coraz "bogatsza"

Rzadko pokazywany przód

I szerokim kadrze

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:13, 18 maj 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
A na działeczce ambrowce piękne, zieleniutkie liście mają.... i mamy duuużo dużej trawy!

działka wow, zachwyca a trawą się nie mart teraz jest moda na naturalistyczne ogrody więc masz dwa do pokazywania )))

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:12, 18 maj 2016

Do góry
malkul napisał(a)

idealnie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:11, 18 maj 2016

Do góry
gruszki i agrest

Wszystkiego po trochu 19:11, 18 maj 2016
Do góry
mirkaka napisał(a)
moja piwonia drzewiasta, znów nie zachwyca, nie wiem co jej jest ciągle ma jasne liście, jakby była niedożywiona, a dostała na jesień obornik i popiół z drewna liściastego. W porównaniu do bylinowej która jest obok jest bardzo jasna.

Zbadaj odczyn gleby , prawdopdobnie za wysoki, alkaiczny!
Bezpośrednią przyczyną niepojących zmian jest zanik chlorofilu, spowodowany zbyt wysokim odczynem gleby lub niedoborem składników pokarmowych – żelaza i magnezu. Najczęściej obie przyczyny idą w parze – rosnące na alkalicznych, ciężkich podłożach rośliny kwasolubne nie są w stanie pobierać żelaza oraz innych mikro- i makroelementów. Jeśli nie zastosujemy nawożenia dolistnego i nie poprawimy jakości gleby !, krzewy mogą obumrzeć.

Zwalczanie
Osłabione rośliny należy podlać chelatem żelaza. Warto wykonać wokół nich zagłębienia w formie misy, by roztwór dotarł do korzeni. Ponadto podsypujemy krzewy torfem wysokim z dodatkiem siarczanu glinu (1,5-5 kg/m3 podłoża, w zależności od jego odczynu). Mieszankę tę należy połączyć z glebą, lekko ją przekopując i grabiąc. W skrajnych przypadkach konieczna okazuje się wymiana całego lub części podłoża. Rośliny w wyjątkowo złej kondycji warto wspomóc, stosując opryski siarczanem magnezowym (0,1%) na zmianę z siarczanem żelazowym (0,1%).

Proponuję przesadzic w półcień ale napewno wymienic glębę pod rosliną na obojętną lub lekko kwaśną.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:10, 18 maj 2016

Do góry
staralam sie troche przerzedzic maliniak, nie wiem czy nie za malo

truskawek tez za duzo, w skrzynkach i obok
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:10, 18 maj 2016

Do góry
boczna rabatka

dwie choiny kanadyjskie, które przetrwały z pięciu, siedzą w przechowalniku, bo nie mam pomysłu
Pan Maluśkiewicz 19:09, 18 maj 2016

Do góry
ewakatowice napisał(a)
to ja na 100 zostawię jude the obscure

Ależ piękna róża
Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:09, 18 maj 2016

Do góry
Mazan dziękuję Ci bardzo za podpowiedź. Nawoziłam je w marcu nawozem długoterminowym do rh i dwa razy podlałam magiczna siła interwencyjny do rh. Odczyn sprawdzałam i było 5,5 do 6. Boję się je przenawozić bo w ubiegłym roku gdzieś wyczytałam, że w marcu najlepiej posypać saletrą amonową (chyba) i mi spaliło rh
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:08, 18 maj 2016

Do góry
lilak bloomerang pink parfume

i piwonia drzewiasta, moze high noon ?

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:07, 18 maj 2016

Do góry
A na działeczce ambrowce piękne, zieleniutkie liście mają.... i mamy duuużo dużej trawy!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:06, 18 maj 2016

Do góry
czy Wasze orliki też jednego dnia tracą liście? oczywiście coś zrobiło sobie stołówkę...
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:06, 18 maj 2016

Do góry
hey Dziewczęta - dzięki za miłe słowa!
Mam dziś nos na kwintę więc dla osłody podrzucę widok moich powojników górskich oraz orlików - sama nie wiedziałam że mam takie kolory - częśćto siewki, ale chyba jakieś mutacje tych moich bo sąsiedzi orlików nie mają więc skądby te pszczółki przyniosły inny pył!

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:06, 18 maj 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
moja kamasja ma mało kwiatów ...kilka na krzyz ...po zeszłorocznym dzieleniu chyba tak osłabła. ..ale lisciorów duzo i gesto.

moze popołudniu zrobie zdjecia ..o ile pogoda pozwoli bo jest jakas masakra teraz

moja kamasja tak wyglada
Wszystkiego po trochu 19:06, 18 maj 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
zaczynają następne

Mirka jak pieknie u Ciebie,jak kolorowo! u mnie jeszcze troszke ..tak końcówki hortensji chyba efekt zimnej Zośki, ciesze sie ze coś tam wyszło z tych patyczków.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:05, 18 maj 2016

Do góry
Piwonie - bardzo duże, aż szkoda, że w tym lub przyszłym roku będą przesadzane na rabatę przy podjeździe, ale taki mam plan, aby wszystkie piwonie tam przesadzić, jeszcze zastanawiam się jak je kolorystycznie ułożyć - od bordo, przez róż ciemny i jasny, do białego....
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:02, 18 maj 2016

Do góry
MAD napisał(a)
Pięknie zabudowuje się ta Twoja wielka kula bukszpanowa. Super działacie z kolejnymi nasadzeniami. Bardzo mi się podoba jak Twój ogród się rozwija. To była super decyzja żeby wystartować z jego tworzeniem jeszcze w trakcie budowy domu.

Cześć MAD dziękuję
kula ma szczęście, że się zabudowuje, bo inaczej poszłaby już na sadzonki ) faktem jest, że wymaga pielęgnacji i nie wiem czy drugi raz bym takiego drapaka ciągnęła do ogródka, chyba nie
Cieszę się, że sadziliśmy jeszcze przed budową - głównie dobrą decyzją było sadzenie szkieletu ogrodu, bo już jest zielono i jesteśmy nieco osłonięci )
nasadzenia od środka, oprócz rabaty z Nigrą będą jeszcze poprawiane lub robione od początku, a;e wiedziałam, że tak będzie )
Pozdrawiam
Ogród Loczka 19:00, 18 maj 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies