Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Szpaki, jak je przepędzić 22:35, 17 wrz 2020

Do góry
Zamontować wielkie balony tańczące. Takie wyginające się wielkie postacie. Tak zrobili w USA.
Kosiarka automatyczna /robot koszący 22:19, 17 wrz 2020

Do góry
Przeczytaj powyżej, nie mamy sto robotów do wyboru, mało kto to ma, więc skorzystaj z tego, co tu jest napisane
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:16, 17 wrz 2020

Do góry
Rdest (co ja gadam) to krwiściąg = ma półtora metra moim zdaniem. Albo mało mu brakuje
Wertykulatory 22:14, 17 wrz 2020

Do góry
Nic o tym nie sądzę, bo nie znam wszystkich dostępnych maszyn na rynku.
Uprawianie roślin w donicach 22:10, 17 wrz 2020

Do góry
Możesz wsadzić cebulki. Krokusów się nie wykopuje bo narastają w większe kępy, zaś tulipany akurat należy wykopywać bo drobnieją i przestają kwitnąć.
Worki nawadniające 22:08, 17 wrz 2020

Do góry
Nie stosowałąm, ale robią to na mieście, gdy nie ma jak podlewać. Mnie się to wizualnie nie podoba, ale sens jakiś w tym jest jeśli działa.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:06, 17 wrz 2020

Do góry
Woda zapewne zawiera żelazo. Postaraj się aby nie tworzyły się zastoiny/kałuże wody. Zmniejsz nawadnianie.
Trawnik wygląda na zagłodzony, ze jakby miał za mało nawozu a tu gdzie zielona kępa może nasikała suczka? i jest nadmiernie nawożone albo kawałek lepszej ziemi był w tym miejscu.
Kopczyki/odchody na trawniku 22:03, 17 wrz 2020

Do góry
Z kotami nie da się poradzić, psy wystarczy wyprowadzać na spacer i nauczą się, a koty niestety chadzają własnymi ścieżkami.
Zaprojektowałem pudełko- doniczkę do siewu i rozsady 22:01, 17 wrz 2020

Do góry
Film jest zbyt długi. Link jest nieprawidłowy - po kliknięciu ukazuje się napis :
about:blank#blocked a więc obejrzeć nie da się. Musiałąm zastosować trick żeby obejrzeć.

Rysunek pudełka jest zbyt skomplikowany, przekombinowane to jest, komu będzie się chciało to rzeźbić? Mnie na pewno nie, wolę wykorzystać rolki po papierze, albo inne naczynia z odzysku np. papierowe kubki po kawie czy inne biodegradowalne rzeczy. Pudełko jest za duże na jedną siewkę/sadzonkę.

Wyobraź sobie, że ogrodnicy nie sieją/sadzą jednej/kilku roślin tylko setki albo tysiące każdej wiosny. Mają je kupić czy samemu wykonać??
Pudełko zajmie zbyt dużo miejsca. Najlepszy byłby sześcian, aby maksymalnie wykorzystać i tak kurczące się miejsce na wysiewy/przechowywanie roślin zimą. Parapetów jest zawsze za mało.

Moim zdaniem daj sobie spokój, mamy zdecydowanie lepsze sposoby, choćby specjalne przyrządy do robienia doniczek z gazet. Także wielodoniczki z papieru, gdzie moduł zawiera 12/15 miejsc na rośliny. Albo skrzynki. Potem się do nich pikuje siewki. Nie warto ciągnąć tego tematu.
Chwasty w trawniku 07:23, 17 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To chwast dwuliścienny - opryskaj Chwastoxem.
Dziękuję za odpowiedź.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:44, 16 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, ta dalia nazywa się 'Mingus Alex' i kupiłam kilka szt na holenderskiej stronie. Uwielbiam takie daliowe "czapy". Dotykanie ich sprawia mi wielką przyjemność.

Piękna jest, nie ma jej jeszcze u nas na rynku może na wiosnę.

Tak przy okazji - Jakiej wysokości ten rdest na tej focie może i ja bym się skusiła.
Kupiłam rdest pokrewny "Darjeling Red" równie piękny, ale niski.

Wiersz piękny - to co widziała i czuła to wierszem opisała.

Pozdrawiam
Sosna czarna - żółknięcie igieł 21:12, 16 wrz 2020

Do góry
Aby ładnie i zdrowo wyglądała, powinno się je zdejmować. Ale na dużym drzewie potem jest to już niemożliwe. I wtedy taka sosna okropnie wygląda, jakby uschła.
Choroby trawnika 20:57, 16 wrz 2020

Do góry
Jak skosisz nisko to już mało zostaje listków zielonych asymilujących, a widać filc. Dlatego lepiej kosić trochę wyżej, albo dwa dni po koszeniu trawnik będzie brzydszy.

Zamiast wertykulacji zrób czesanie trawnika wałkiem z drucikami, taki jakby aeratorek. Kiedyś miałam taki i takim robiliśmy.
Podlewanie trawnika 20:50, 16 wrz 2020

Do góry
radzkaa napisał(a)
Jakoś nigdy nie potrafię odpowiednio dozować wody na trawniku. Albo przelewam i robi się bagienko, albo polewam za mało i zaraz wszystko żółknie. Dobrze, że chociaż w tym roku nie było takiej suszy, jaka zapowiadała się jeszcze w marcu czy kwietniu.
A te automatyczne zraszacze są przereklamowane. Uruchamia się taki samoczynnie kiedy nie trzeba i potem pranie albo rzeczy potrzebne do pracy przemoczone, bo zostały na zewnątrz.

Automatyczne nawadnianie nie jest człowiekiem, jest tylko automatem zaprogramowanym przez człowieka i uwierz mi, da się tak zaprogramować aby podlewało w miarę prawidłowo. Powinien być czujnik deszczu, wtedy nie podlewa gdy spadnie odpowiednia dawka wody z nieba.'

Najprostszym sposobem oceny, czy trawnik potzrebuje wody jest taki sposób:

uklęknij w spodniach na trawnik, jeśli kolana są mokre lub wilgotne, nie potrzeba podlewać, a jeśli spodnie są suche, możesz podlewać ale też niekoniecznie... bo jesli trawnik wygląda dobrze i nie żółknie, możesz jeszcze się wstrzymać dwa dni.

Trawnik potrzebuje około 10 l wody/m2. Ale też na glinie woda pozostaje dłużej a na piasku krócej. Trawnik potrzebuje mądrego człowieka, który zrozumie jego potrzeby.
Japoński ogród Reni i Matiego 13:45, 16 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem dumna z Was

Bardzo dziękuję Danusiu, gdyby nie projekt nie dałabym rady.Mąż nie chce słyszeć o drugiej części ogrodu
Choroby trawnika 08:26, 16 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może nie być równowagi między azotem a fosforem i potasem, ale ja się nie znam na tyle, żeb y analizować wyniki badania gleby. Ja działam na wyczucie zgodnie z moim 47 letnim doświadczeniem i także godzę się na pewne niedoskonałości trawnika...nie mam aspiracji aby każdy listeczek był zielony, idzie zwariować od tej doskonałości. Choć w dawnych czasach tak było, bo byłam wzorem dla innych

Nie radzę dążyć do tego aż w takim stopniu, żeby nie zwariować. Mówię poważnie, wyluzuj. Możesz zbadać glebę, powiedzą czego za dużo/za mało.
Możesz opryskać, ale równie dobrze możesz skosić i zwertkulować, to dobry okres na wertykulację.

Ja bym skosiła nisko, zrobiła wertykulację i dopiero potem opryskała p.grzybowym. Pryskanie przed wertykulacją nie ma żadnego sensu.

Dziękuję jak zawsze za rozsądne porady. Takie forum to jest najcenniejsze miejsce gdzie mogłem trafić. Oczywiście się zgadzam że nie można się dać zwariować i do tego się zastosuje. Jeżeli mógłbym jeszcze skorzystać z pomocy to chciałem tylko zapytać czy jeżeli trawnik ma rok to ta wertykulacja mu teraz nie zaszkodzi.
Chciałbym ją zrobić z dwóch powodów:
1) po pierwsze wydaje mi się że jest bardzo gęsty (jest dużo suchej trawy na dole, może za dużo dałem trawy przy sianiu)
2) po drugie nie wiem co robię źle bo trzymając trawę na wysokość 5 cm efekt jest zadowalający natomiast jak skoszę na 4 cm to trawa jest w wielu miejscach jak by przesuszona.
Wczoraj wykosiłem na 4 cm i efekt jest na poniższym zdjęciu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 16 wrz 2020

Do góry
Dahlia 'Mingus Alex' w pąku

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:16, 16 wrz 2020

Do góry
Tak, ta dalia nazywa się 'Mingus Alex' i kupiłam kilka szt na holenderskiej stronie. Uwielbiam takie daliowe "czapy". Dotykanie ich sprawia mi wielką przyjemność.

Lubię przycinać zwiędłe kwiaty, to moja ulubiona czynność ogrodniczki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:43, 15 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu pamiętasz nazwę tej dalii? Moja jest taka sama, a miała być 'Bohemian Spartacus'. U mnie 'Franz Kafka' i 'Blue Bajou' razem. Lubię tak podglądać daliowe kombinacje i tworzyć w wyobraźni roszady.

Grzyby mają świetne miejsce. Jest u Ciebie tyle piękna w ogrodzie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies