Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 14:57, 15 maj 2016

Do góry

Ogród Mirelli 14:56, 15 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Takie fajne duże azalie udało mi się kupić

I takie ładne kwiatki stokrotka afrykańska

Śliczne azalie Mirellka, stokrotke afrykańska mam, troszkę ciemniejsza. Pozdrawiam niedzielnie
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:55, 15 maj 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

dokładnie na to samo zwróciłam uwagę
cierpię na brak miejsca...

Agatko super masz, przedpłocie bardzo mi się podoba

Ola zawsze wydawało mi się, że Twój ogród też jest duży. Tylko różnica taka, że chyba w całości zagospodarowany. Ja mam jeszcze duże pole do popisu. W myśl zasady, że zawsze to mniej do koszenia.

Hortensje pokazują pąki.

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 14:55, 15 maj 2016

Do góry
Drodzy Forumowicze, bardzo proszę o pomoc. We wrześniu zeszłego roku posadziłem 80 tujek. Jako iż gleba w ogrodzie była fatalna - ciężka glina, wymieszałem ją z podłożem do iglaków. Do dnia dzisiejszego nie było żadnych problemów. Dziś zauważyłem, że kilkanaście tuj ma żółte gałązki/ brązowe gałązki. Czy to jakaś choroba?
Gdy nie pada tuje podlewam co 3 dni dużą ilością wody.

Pomocy....

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:52, 15 maj 2016

Do góry
Kolejno w trzech "wycinkach" wklejam jedną stroną wzdłuż działki (południowa wystawa). Takie oto nasadzenia kiedyś, kiedyś poczyniliśmy...
Wyjaśniam, że właśnie do tego zbiornika podziemnego na gaz musiała dojechać koparka...a później kursowała z nadmiarem gliny tam i z powrotem 7 razy...i efekt tej podróży widoczny na trawie, która i tak sama w sobie jest fatalna ;(

1.

2.

3.
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:51, 15 maj 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Mega wielki ten warzywnik! Moje 3 skrzynie chowają się przy Twojej gospodarce

Sebek dzięki za uznanie
Skrzynie bardzo mi się podobają.
W kolejnym sezonie mój warzywnik przejdzie metamorfozę. Już postanowione.

Będą albo skrzynie albo alejki i podzielony zostanie na części podobnie jak Pszczółka zrobiła. Bardziej odpowiada mi drugie rozwiązanie.

Kwitną konwalie przypominają mi dzieciństwo. uwielbiałam je jako dziecko.
Robiłam sobie bukieciki.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:49, 15 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To zwykła Stipa

A juz myslalam ze turzyca sabinska.ale faktycznie zbyt wyprostowana jsk na nia
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:48, 15 maj 2016

Do góry
Specjalnie dla Toszki- przekrój gleby
Zmienialiśmy w tym tygodniu ogrzewanie i oto pod zbiornik wykop obrazujący z jaką glebą mamy do czynienia...

Asi ogródek pod świerkami 14:47, 15 maj 2016

Do góry
Niektóre brązowieją i nie mają przyrostów :

A ten ma się dobrze:
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:45, 15 maj 2016

Do góry
AnnaCh, pogoda w weekend rzeczywiście nie napawa optymizmem. Niestety wczoraj padało co chwilę i skutecznie wyganiało mnie do domu ;(
Wczoraj jednak udało mi się odwiedzić inna szkółkę. Jak na moje laickie oko roślinki świetne. Na przykładzie funki: renomowana szkółka wysyłkowa v-s Szkółka w której byłam (wprawdzie nie po funkie, ale były tak piękne, że dwie i tak kupiłam).
Poza tym w Aldim byliny po 9 zł- 4 sztuki w doniczce. Niestety przebrane już bardzo o 12.00, mimo, że oferta dopiero od soboty właśnie.

Wysyłkowo:

i szkółkowo:
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:42, 15 maj 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)

zawsze foty oglądam na wdechu..to takie ekscytujące

z hostami sie jakoś nie polubiłam ..(może przez ślimaki?).....mam kilka zwykłych u siebie ...są bo są ........ale ta "plisowana spódniczka"...spodobała mi się

Nasz przydomowy ogródek 14:41, 15 maj 2016

Do góry
Zbyszku, ale piękne paproci masz w ogrodzie

Czy piwonia drzewiasta już zakwita?

Zbyszek jak myślisz czy moja zbyt krótko obcięta aurea nana ma szansę odbić? Cała wygląda jak uschnięta. W tej chwili górne ciękie gałązki ma zupełnie suche i się łamią, a im bardziej w dół to te grubsze są ok, ale nic z nich nie wyrasta.
Wyrastają natomiast malutkie od samego dołu. A mi chodzi głównie o koronę. Dół i tak jest podgolony, bo psy podsikują.

Jest podlewana, nawożona i spryskałam dolistnie. Ponad miesiąc już ten stan trawa. Wstawiam zdjęcie. Pytam Ciebie jako doświadczonego ogrodnika co o tym sądzisz?
Może pościnać te suche, wówczas skrócę jej koronę gdzieś o połowę. Sama już nie wiem, co robić. Bardzo mi na niej zależy, mam ją od malutkiej kulki i dwie takie same w przedogródku. Ciężko teraz będzie mi taką wielkością dobrać.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 14:41, 15 maj 2016

Do góry

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:39, 15 maj 2016

Do góry
Gobasiu, i jedno i drugie warto mieć, roboty tyle co i z pozostałymi roślinami, a efekt jest! Szukaj azalii pontyjskiej, i innych wielkokwiatowych, a z Rh to właśnie ten CW i z grupy Fińśkiej i naszej Królewskiej. Wytrzymują duże mrozy. Azalia pontyjska i jesienią pięknie wygląda.
Mam dwa krzewy obok siebie, kwitnienie podobne, różnica tygodniowa, a wybarwienie jesienią różne!
Co z tym ogródeczkiem począć 14:38, 15 maj 2016

Do góry

Już wiesz wszystko ?
łapiesz co i gdzie ?
w Oborze też mogą być ogrody 14:38, 15 maj 2016

Do góry
Alisonek napisał(a)
a teraz ta bardziej zaniedbana, niestety część ogrodu. w tym tygodniu mocne postanowienie nadrobić zaległości
i dzięki temu że wszystkie chwasty miały czas rosnąć takie coś mi urosło, czy to chwast, czy jakąś roślinka ozdobna mi się pojawiła?? pomóżcie

Muszę sobie zapisać nazwę, bo u mnie też jest

Misz masz? Nieeeeee, mi siem podobie
Wokół Anatola 14:36, 15 maj 2016

Do góry
I na koniec kwitnąco, pachnąco:

Bez - w zeszłym roku wsadziłam pięć drzewek. Kwitną cztery, dwa białe, dwa fioletowe. Uwielbiam ten słodki zapach
Wokół Anatola 14:34, 15 maj 2016

Do góry
i takie tam...

Tymczasem w ogródku kwitną truskawki
i poziomki

Truskawki, wiadomo - trzeba się przy nich napracować, zbiory są krótko. Gadyby nie satysfakcja, że ma się własne, można pomyśleć, że się nie opłacają. Można kupić tanio i nie napracować się. Tylko, ze ja lubię.... się napracować, a truskawki lubią dzieci i mąż.
Zdecydowanie jednak polecam poziomki. Z kilku powodów- pracy przy nich dużo nie ma, nawet odrosty im nie rosną. Owocują bardzo długo, do pierwszych przymrozków. Pomijam, że kosztują zdecydowanie więcej od truskawek, a i walory smakowe wyjątkowe, mniam
Co z tym ogródeczkiem począć 14:33, 15 maj 2016

Do góry
Beaciu ten czarny kwadracik to bedzie mała rabatka na której planuję właśnie Umbre
Rabatka będzie szeroka jak ta przy chodniczku czyli jakiś metr długa a szeroka tez jakos tak
Ale zwróć uwagę ,że ona już będzie głębiej w podwórku
A to drugie domalowane drzewko przy chodniczku ,to to o które teraz właśnie pytam

Teraz lecimy dalej
Tu za donicami bedzie Umbra (gdzie ten kwadracik ) a taras poleci troszkę po łuku aż do różanki .
Będzie połączony razem z tym co przylega do Kopciuszkowej

Mus owocowy w miejskiej dżungli 14:32, 15 maj 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies